Proteste de amploare la Budapesta faţă de legea care ar putea duce la închiderea universităţii înfiinţate de George Soros

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni au format, marţi, un lanţ uman în jurul Universităţii Central-Europene (CEU) din Budapesta în semn de protest faţă de controversata lege care ar putea conduce la închiderea instituţiei de învăţământ superior înfiinţată în 1991 de miliardarul de origine ungară George Soros, pe care premierul Victor Orban îl acuză că se amestecă în politica internă a Ungariei prin intermediul ONG-urilor pe care le finanţează.

Parlamentul ungar a adoptat marţi acest act normativ printr-o procedură accelerată, cu 128 de voturi pentru şi 38 împotrivă. 

Legea prevede în special nerecunoaşterea diplomelor emise de instituţii de învăţământ străine care nu au corespondent şi în ţările lor de origine. Mai mulţi analişti consideră însă că acest act normativ a fost conceput special împotriva CEU.

Legea prevede şi că pentru autorizarea funcţionării unei universităţi străine este necesar un acord între Ungaria şi statul de origine al respectivei instituţii de învăţământ, în cazul CEU fiind vorba de SUA, unde însă învăţământul ţine de competenţa fiecărui stat federal.

În acest context, mii de oameni au ieşit în stradă, cerându-i preşedintelui Ungariei, Janos Ader, să nu promulge legea, notează EUobserver. 

image

Foto: EPA

image

Foto: EPA

Miercuri, însă, şeful poliţiei din Budapesta, Gabor Bucsek, a dispus interzicerea blocării podurilor de peste Dunăre din Budapesta de către demonstranţi.

Într-o decizie care citează legea privind dreptul la liberă asociere, Gabor Bucsek a spus că o demonstraţie pe podurile din capitala Ungariei ar obstrucţiona traficul între cele două părţi ale oraşului (Buda, situată pe malul vestic, şi Pesta, aflată pe malul estic al Dunării) şi astfel ar încălca drepturile cetăţenilor, transmite agerpres.ro, citând agenţia de presă MTI.

O luptă pentru valorile democraţiei

Totuşi, este puţin probabil ca spiritele să se liniştească în curând. „Bătălia“ legată de această instituţie de învăţământ superior, care  are 14.000 de absolvenţi din 117 ţări, s-a transformat într-una privind democraţia liberală, afirmă mai mulţi analişti specializaţi în probleme legate de politicile din Europa Centrală şi de Est. 

În plus, aceasta vine în contextul în care, sâmbătă, Guvernul Orban a lansat o campanie antieuropeană în care le cere cetăţenilor opiniile cu privire la modul în care ar trebui să facă faţă politicilor Bruxelles-ului, care, potrivit Executivului de la Budapesta, ameninţă independenţa ţării, după cum a relatat AFP.

Concret, către fiecare gospodărie din Ungaria a fost trimis un chestionar. Intitulat „Să oprim Bruxelles-ul“, acesta include şase întrebări, referitoare în special la problema imigraţiei. Una dintre întrebări se referă însă la organizaţiile neguvernamentale internaţionale, care, potrivit Guvernului ungar, susţin imigraţia ilegală sau se „amestecă“ în treburile interne ale ţării.

De câteva luni, guvernul ungar încearcă să reprime diverse ONG-uri pe care le califică drept „politice“ sau „militanţi mercenari“, în special cele fondate de magnatul filantrop George Soros.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite