"Presedintele ales nu a fost si nici nu este antieuropean"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lech Walesa, fondator al Solidaritatii, castigator al Premiului Nobel pentru Pace si primul presedinte al Poloniei democratice, este optimist in legatura cu viitorul tarii sale, in pofida

Lech Walesa, fondator al Solidaritatii, castigator al Premiului Nobel pentru Pace si primul presedinte al Poloniei democratice, este optimist in legatura cu viitorul tarii sale, in pofida confruntarilor "fratricide" intre fortele politice. Intr-un interviu acordat cotidianului spaniol "El Pais", Walesa considera ca drama Poloniei este ca nu dispune de mijloace pentru a se moderniza.
- L-ati sustinut pe candidatul care a pierdut alegerile. Ce parere aveti despre noul presedinte?
- Am colaborat cu el cand eram in opozitie si apoi cand a fost ministru sub conducerea mea. Este un om excelent pentru lupta, dar pentru munca nu prea. De aici si indoielile mele, si de aceea l-am sprijinit pe Donald Tusk. Kazimierz Kaczynski nu trebuia sa duca lupta fratricida pe care a dus-o in timpul campaniei electorale. Nu va putea sa faca ceea ce a promis in campanie. A vrut sa castige si s-a dedat la populism.
- Si le-a castigat. Acum ce credeti ca se va intampla?
- Parametrii principali ai politicii poloneze in relatia cu Europa si cu lumea se vor mentine. Kaczynski nu va face nici o revolutie. (...)
- A insinuat si ca va renegocia aderarea la UE.
- Kaczynski nu a fost si nici nu este antieuropean. S-a inconjurat de persoane care au ceva de reprosat Europei, dar fara o baza serioasa. De acum 25 de ani lipsea un Plan Marshall, ca sa ii spunem intr-un anumit fel, si nu s-a realizat. Credeam ca toti vom avea de castigat la caderea comunismului, dar au castigat numai unii, noi nu. De aici si reprosurile. (...)
- Aceasta situatie are de-a face cu coruptia?
- Coruptie exista in toata lumea, insa nu se vorbeste de ea sau se vorbeste putin. In tara noastra exista o divizare intre postcomunisti si oamenii Solidaritatii, si, din acest motiv, toate cazurile de coruptie din stanga sau dreapta esichierului politic au fost folosite ca arma politica impotriva celorlalti. Ambele parti aveau programe bazate pe demascarea reciproca a coruptilor, si nu pe lucrurile practice pe care trebuiau sa le faca.
- De exemplu?
- Este nevoie de locuri de munca si multe lucruri de facut. Avem sosele proaste, orase de restaurat, necesitati tehnice... Drama noastra este ca nu avem suficiente mijloace pentru a misca aceste lucruri si a moderniza tara. Somajul nostru nu are aceleasi caracteristici ca acela din Occident, fiind consecinta dizolvarii URSS si a Pactului de la Varsovia. Polonia fabrica toate elicopterele pentru Pactul de la Varsovia, o gramada de armament. Cand Pactul a disparut, toate acestea au disparut.
- Ce a presupus aderarea la UE?
- Pana in momentul integrarii se distrugea cooperarea economica cu fostele state comuniste. Odata cu integrarea, am inceput sa ne ridicam. Este foarte important sa oprim acest coboras. (...)
- Se poate observa in Polonia aparitia unor sentimente antirusesti?
- Rusii ne-au facut mult rau. Din cauza lor nu am avut libertate 50 de ani, si ei nu vor sa recunoasca acest lucru. Daca Rusia se democratizeaza si respecta libertatile, ne vom intelege, insa daca doreste sa isi exercite hegemonia, vom protesta.
- Nu aveti incredere in Vladimir Putin?
- Noi cunoastem doi Putin. Unul care tine Rusia in pumnul sau, insa a democratizat-o - Putin cel bun. Insa exista si celalalt Putin, colonelul KGB, care spune: "Voi beneficia de ajutorul lumii si apoi va voi invata ce este bine". Nu stim care dintre cei doi va avea castig de cauza.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite