Polonia convoacă o reuniune alternativă pe tema Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După reuniunea ţărilor fondatoare ale UE, autorităţile poloneze au anunţat intenţia de a organiza un "prânz anti-criză" pentru membrii UE care nu au fost invitate la Berlin, la 25 iunie. Polonia doreşte şi crearea unei Adunări  interparlamentare a ţărilor Grupului de la Vişegrad care să includă România şi Ucraina.

Potrivit ziarului polonez Dziennik Gazeta Prawna, ministerul polonez al Afacerilor Externe a trimis invitaţii la ambasadele ţărilor membre ale Uniunii Europene pentru un „prânz anti-criză“, care ar trebui să aibă loc zilele următoare. Dar, potrivit publicaţiei poloneze, reprezentanţii celor şase ţări fondatoare UE, care au participant la reuniunea anti-criză de la Berlin, din 25 iunie, nu au fost invitaţi.

"Trebuie să decidem modul în care va funcţiona UE în caz de  Brexit şi de a discuta modelul negocierilor cu Regatul Unit", a declarat şeful diplomaţiei poloneze, Witold Waszczykowski, citat de cotidianul Dziennik Gazeta Prawna.

"Noi credem că nu trebuie să ne grăbim. Înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, o vom trata ca membru cu drepturi depline ", a spus şeful diplomaţiei poloneze, referindu-se la declaraţiile  omologilor săi europeni, care au cerut Londrei să înceapă negocierile cu privire la Brexit "cât mai curând posibil."

La 25 iunie, miniştrii de externe ai celor şase ţări fondatoare ale UE - Franţa, Germania, Italia, Olanda şi Luxemburg – s-au întâlnit la Berlin pentru a discuta despre viitorul Uniunii. Unii membri ai UE care nu au fost invitaţi, cum ar fi Polonia, şi-au exprimat nemulţumirea. Summit-ul UE, planificat cu mult timp înainte , va avea loc la 28 şi 29 iunie, la Bruxelles.

 Un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Rafał Sobczak a declarat pentru agenţia PAP că autorităţile poloneze speră ca la această reuniune "să ia parte câţi mai mulţi miniştri ai UE posibil".

"Credem că este important să vorbim cu toată lumea (...). Bineînţeles, miniştrii europeni de Externe se pot întâlni în diverse formate, în cadrul UE, dar este important ca discuţiile să aibă loc într-o atmosferă care să includă şi să servească reflecţiei cu privire la viitorul UE", a declarat el.

Înainte de reuniunea de la Varşovia, ministrul polonez de Externe Witold Waszczykowski a participat luni, la Praga, la o reuniune a Grupului de la Vişegrad (V4) cu şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier.

Waszczykowski avertiza înainte de victoria Brexitului că, în cazul în care britanicii decid să părăsească UE, Polonia riscă să fie marginalizată, într-o Uniune dominată de ţări din zona euro.

El adăuga că poate apărea "o Europă cu două viteze".

Polonia doreşte crearea unei Adunări interparlamentare a ţărilor Grupului de la Vişegrad care să includă România şi Ucraina 

Polonia a iniţiat crearea unei Adunări interparlamentare care să includă ţările Grupului de la Vişegrad - Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria - plus două ţări vecine din zona Carpaţilor, Ucraina şi România, informează Ukraine Today.

Această iniţiativă a fost anunţată de preşedintele Seimului (parlamentul polonez), Marek Kuchcinski, la un forum local de dezvoltare, care s-a desfăşurat duminică la Truskaveţ, oraş din regiunea Lvov din vestul Ucrainei. 

„Vrem să le propunem partenerilor noştri cehi şi ungari să înfiinţăm o Adunare interparlamentară nu doar în formatul celor patru ţări (din Grupul de la Vişegrad), ci care să includă şi Ucraina şi România“, a declarat Kuchcinski. 

Potrivit preşedintelui Seimului, ţările din regiunea Carpaţilor ar trebui să-şi consolideze cooperarea pentru a dezvolta infrastructura şi a îmbunătăţi situaţia economică din regiune. În special Ucraina ar trebui să-şi crească numărul de puncte de trecere la frontiera cu vecinii săi din vest, membri ai UE. 

„Pentru moment, această cooperare este foarte slabă. Trebuie să să ne stabilim un obiectiv: să sporim numărul de puncte de trecere la frontieră, să îmbunătăţim infrastructura dintre Ucraina şi Slovacia, Ucraina şi România, Ucraina şi Polonia“, a declarat preşedintele parlamentului polonez. 

Kuchcinski a anunţat că Polonia va prelua preşedinţia Grupului de la Vişegrad la 1 iulie 2016. 

Conceptul de Adunare interparlamentară va fi discutat în timpul Forumului Economic din Krynica-Zdroj (Polonia) între 8 şi 10 septembrie 2016. Peste 3.000 de invitaţi din Europa, Asia Centrală şi SUA sunt aşteptaţi să participe la acest forum. 

„Chiar şi în condiţiile războiului din Ucraina, vrem să întărim această cooperare. Dorim ca această cooperare a noastră dintre parlamente să fie unul dintre cele mai puternice instrumente care să impulsioneze NATO şi alte ţări să contracareze influenţa Rusiei şi să o facă să-şi înceteze acţiunile agresive“, a declarat Kuchcinski. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite