Penurie de legume în Europa, după vremea rea din Spania
0Raţionalizarea salatei verzi în Marea Britanie şi creşterea explozivă a preţurilor la dovlecei sunt consecinţe ale intemperiilor neobişnuite care au lovit recent sud-estul Spaniei, grădina de legume a Europei, şi care au dus la scăderea producţiei şi au perturbat aprovizionarea restului continentului, transmite AFP.
În mod normal, clima blândă care predomină în regiunea litorală a Spaniei permite creşterea în câmp deschis a salatei verzi, chiar şi în timpul iernii. În acest an, însă, ploile torenţiale care au căzut la finele lunii decembrie, urmate de un val de frig şi căderi de zăpadă în ianuarie, au lovit din plin aceste regiuni, care exportă trei sferturi din producţia lor în restul Europei.
Regiunea Murcia, în centrul zonelor agricole afectate, nu a mai înregistrat căderi de zăpadă în ultimii 34 de ani. Rezultatul, producţia spaniolă de legume a scăzut cu 30%, la fel ca şi volumul exporturilor, potrivit estimărilor Federaţiei Exportatorilor, Fepex. La rândul său, Coag, cel mai mare sindicat al fermierilor spanioli, estimează la 50% scăderea producţiei în cele mai afectate regiuni.
Cele mai afectate sunt salatele, care au suferit şi de pe urma secetei din toamnă. Unii cultivatori au pierdut aproape întreaga producţie, a explicat Andres Gongora, responsabil Coag pentru regiunea Almeria.
Spania este tot timpul anului primul furnizor de fructe şi legume al Uniunii Europene, fiind responsabilă pentru 30% din aprovizionare. În cazul salatei, Spania furnizează 80% din necesarul Europei, restul provenind în principal din Italia.
Consecinţa imediată a intemperiilor din Spania este creşterea explozivă a preţului la legume în Europa, astfel că în Germania preţul salatei s-a dublat, în timp ce în Finlanda s-a triplat, în timp ce preţul la dovlecei a crescut de patru şi de chiar cinci ori în Franţa. În Marea Britanie, unul dintre principalii clienţi ai Spaniei, consecinţele s-au resimţit pe rafturile supermarketurilor. Două din cele mai mari lanţuri de supermarketuri au decis să raţionalizeze salata şi broccoli, astfel că un client nu poate cumpăra decât două salate şi trei broccoli, precizează France-Presse, citată de Agerpres.
Impactul intemperiilor din Spania este cu atât mai mare în acest an cu cât şi alţi producători sunt afectaţi de temperaturile scăzute. În special în Italia, mii de ferme au pierdut producţia lor de legume din perioada iernii din cauza unor căderi record de zăpadă. Principalul sindicat al agricultorilor italieni estimează că pierderile se ridică la 400 de milioane de euro.
Potrivit Ministerului spaniol al Agriculturii, producţia de fructe şi legume ar urma să revină la normal în săptămânile următoare, însă profesioniştii din sector cred că, în cazul salatelor cultivate în câmp deschis, producţia îşi va reveni undeva la începutul lunii martie.