Musulmani din Franţa şi Italia au asistat la slujbă în biserici, în semn de solidaritate după asasinarea preotului francez. Papa respinge asocierea islamului cu terorismul VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Musulmani din mai multe oraşe ale Franţei şi Italiei au asistat duminică la slujbă în biserici catolice, într-un gest de solidaritate cu preotul francez asasinat de către doi jihadişti în Normandia (nordul Franţei), relatează AFP. La catedrala din Rouen, aproximativ o sută de musulmani au răspuns apelului făcut de Consiliul francez al Cultului Musulman de a participa la liturghia creştinilor. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Bordeaux şi la Nisa.

La Biserica St. Denis, de la periferia Parisului, sute de catolici, dar şi un număr mare de musulmani şi de persoane de alte confesiuni, au fost prezenţi răspunzând apelului lansat în urmă cu câteva zile de către Consiliul Francez al Cultului Musulman (CFCM), instanţa de reprezentare a islamului în Franţa, către responsabilii şi credincioşii musulmani de a merge duminică la slujbă în bisericile din ţară pentru a-şi exprima „solidaritatea şi compasiunea“ după „asasinarea laşă“ a preotului.

În Catedrala din Rouen (nord-vest), peste o sută de musulmani erau prezenţi duminică printre cei circa 2.000 de credincioşi creştini care au venit la slujba oficiată în memoria preotului asasinat. 

Rectorul Marii Moschei din Paris, Dalil Boubakeur, a asistat la slujba oficiată în Catedrala Notre Dame din capitala franceză.

În Journal de Dimanche intelectualii musulmani din Franţa atenţionează că islamul este a doua religie în Franţa. În aceeaşi publicatie, premierul Manuel Valls anunţa că vrea ca Franţa să devina un pol european al teologiei musulmane.

Aceştia s-au alăturat celor aproximativ două mii de credincioşi creştini care au venit să îi aducă un omagiu preotului ucis de doi tineri jihadişti.

Arhiepiscopul din Rouen, Monseigneur Dominique Lebrun a declarat la finele liturghiei că prezenţa musulmanilor la slujba creştinilor reprezintă un gest de curaj şi de pace. Şi a adăugat:’Violenţele şi morţii făcuţi în numele Domnului nu reprezintă islamul’.

La Bordeaux, imam-ul moscheii de aici Tareq Oubrou a fost la biserica Notre-Dame acompaniat de o grup de credincioşi musulmani.

La Nice, oraş îndoliat de un atentat revendiat de asemenea de organizaţia Stat Islamic,  în urma căruia au murit 84 de oameni, s-a ţinut o ceremonie creştină la care au participat numeroşi musulmani. Liturghia specială a avut loc la biserica Saint-Pierre-de-l'Ariane iar aici, imam-ul Otman Aissaoui a declarat : ‘A rămâne uniţi, acesta este răspunsul nostru  la aceste aceste acte de barbarie săvârşite în ultimul timp în Franţa’.

Nu doar in Franta musulmanii şi-au exprimat solidaritatea în acest fel. S-a întâmplat şi în Italia, la Milan şi Palermo, unde mici delegaţii de imami au asistat la slujbele creştinilor.

Într-un apel publicat în Journal de Dimanche, diverse personalităţi musulmane franceze critică modul în care islamul este astăzi organizat în Franţa.

Aceştia susţin că în prezent, 75% dintre musulmanii din Franţa, sunt francezi, iar cu toţii trebuie să îşi găsească un loc în societate.

Medici, profesori universitari, patroni, artişti, musulmani în credinţă şi cultură atenţionează că islamul este a doua religie în Franţa. „Trebuie să ducem o bătălie culturală împotriva islamului radical, un islam care nu are nimic de a face cu evenimentele care au loc tot mai des în Franţa şi care reuşeşte să seducă tot mai des tinerii. Riscul de fractură între francezi este cu fiecare zi tot mai mare“.

În aceeaşi publicaţie, premierul Manuel Valls afirma că îşi doreşte ca imamii să fie formaţi în Franţa şi nu în afara ţării. „Franţa trebuie să devină un pol european de excelenţă în învăţământul teologiei musulmane“, este de părere primul-ministru.

În ceea ce priveşte sursele de finanţare externe, pentru cultul musulman, premierul crede că este necesară revizuirea legilor în vigoare. Atenţionează totodată că lăcaşurile de cult în care predicatorii instigă la violenţă, vor fi închise. Iar in cazul în care predicatorii nu sunt francezi, ei vor fi expulzaţi.

Lovită de terorismul jihadist în ultimele luni , Franţa „trebuie să facă lumii întregi o demonstraţie că islamul este compatibil cu democraţia“,a precizat Manuel Valls.

Dupa recentele atentate din Nisa şi Saint-Etienne-du-Rouvray, premierul face apel la luciditate în faţa creşterii jihadismului, cu viziunea sa apocaliptică,  în întreaga lume  şi care reuşeşte să acapareze din ce în ce mai mulţi musulmani din Franţa.

„Nu toţi salafiştii sunt jihadişti, dar mai toti jihadiştii sunt salafişti. Această mecanică infernală împinge individul să pună mâna pe arme şi să le întoarcă împotriva propriilor ţări“, a subliniat premierul care a mai spus că „dacă islamul nu va ajuta republica să îi combată pe cei care pun în pericol libertăţile publice, pentru Franţa va fi din ce în ce mai greu să garanteze liberul exerciţiu al religiei“.

Răspunzând apelului inedit al Cultului Francez al Cultului Musulman, mici delegaţii de imami, responsabili şi credincioşi musulmani din Italia — din Milano (nord) până în Palermo (sud) — au mers duminică în biserici.

„Mulţumesc tuturor acelor italieni de religie islamică ce îşi conduc comunităţile pe calea curajoasă împotriva fundamentalismului“, a declarat pe Twitter ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni. Italia, ca şi Franţa, şi-a întărit măsurile de pază la moschei după valul de atacuri din Franţa şi Germania. 

Papa Francisc refuză să asocieze islamul şi terorismul 

Şi Papa Francisc a respins duminică orice asociere între islam şi terorism, spunând că şi catolicii ar putea fi la fel de violenţi ca şi musulmanii şi afirmând că Europa este pe cale să împingă o parte din tineri spre terorism, relatează France Presse. 

 "Nu este adevărat şi nu este corect (să spunem) că islamul este terorismul", a spus suveranul pontif.

După recenta ucidere a unui preot în Franţa de către doi jihadiştii, el a fost întrebat în legătură cu alegerea sa de a nu menţiona niciodată islamul atunci când condamnă astfel de atacuri.

"Nu cred că este corect să asociem islamul şi violenţele", a spus papa.

"În fiecare zi când deschid ziarele, văd violenţe în Italia, cineva care îşi ucide prietena, un altul care îşi ucide mama vitregă, şi sunt catolici botezaţi", a spus Francisc, vorbind într-o conferinţă de presă în avionul cu care se întorcea la Vatican după vizita în Polonia.

"Dacă trebuie să vorbim despre violenţa islamică, trebuie să menţionez şi violenţa creştină. În aproape toate religiile, există întotdeauna un mic grup de fundamentalişti. Şi noi avem", a insistat el. 

"Dacă trebuie să vorbim despre violenţa islamică, trebuie să menţionez şi violenţa creştină. În aproape toate religiile, există întotdeauna un mic grup de fundamentalişti. Şi noi avem", a insistat el.

Ca în mai multe intervenţii în timpul călătoriei sale de cinci zile în Polonia cu ocazia Zilelor Mondiale ale Tineretului, papa Francisc a dat asigurări că religia nu este adevăratul motor al violenţei.

"Se poate ucide la fel de bine cu vorba ca şi cu un cuţit, a spus el, referindu-se aparent la ascensiunea partidelor populiste care promovează rasismul şi xenofobia.

Terorismul "prosperă atunci când zeul banilor este pus pe primul loc" şi "atunci când nu există nici o altă opţiune", a spus papa.

"Câţi dintre tinerii noştri europeni nu au fost abandonaţi, fără idealuri, fără loc de muncă? Atunci ei apelează la droguri, la alcool şi se angajează cu grupări fundamentaliste", a estimat el.

Refuzând să asocieze islamul cu violenţa, reprezentanţi musulmani din Franţa, dar şi din Italia, au asistat duminică la liturghie în biserici în semn de solidaritate şi fraternitate. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite