Mobilizare în toată Ucraina pentru a asigura adăposturi încălzite în cazul unei ofensive ruse în iarnă: „Sperăm să nu fim nevoiţi să le folosim”
0Departe de frontul de luptă din sud, în toate regiunile ucrainene a căror infrastructură a fost afectată de bombardamentele ruseşti, autorităţile ucrainene se mobilizează pentru a face stocuri de gaz, lemne şi combustibil pentru iarnă, pregătindu-se pentru posibilitatea unui război prelungit, în timp ce ce aliaţii europeni ai Ucrainei sunt ameninţaţi cu tăierea livrărilor de gaze din Rusia.
„Toate oraşele se pregătesc pentru o iarnă grea. Rusia a închis robinetele de gaz ale vecinilor noştri şi încearcă să pună presiune şi pe noi. Obiectivul nostru este supravieţuirea. Trebuie să fim pregătiţi”, spune Andrii Sadovii, primarul oraşului Liov, a cărui infrastructură de electricitate a fost atacată în luna aprilie de rachete, relatează NYT.
Ucraina a mobilizat o campanie intensă pentru a-şi face stocuri de resurse energetice vitale şi a crea adăposturi dotate cu electricitate şi combustibil pe măsură ce Rusia îşi extinde ofensiva în Ucraina şi reduce aprovizionările cu gaze în Europa.
În Liov, muncitorii lucrează frenetic pentru a construi sobe şi a asigura stocuri de lemne pentru încălzirea unor adăposturi în cazul în care un număr mare de oameni ar rămâne fără locuinţe în urma bombardamentelor ruseşti. De asemenea, ei fac rezerve şi de cărbuni pe care le stochează în spaţii ale primăriei.
Restricţionarea gazelor ruseşti către Europa şi măsurile luate de UE pentru reducerea dependenţei de Rusiei afectează şi Ucraina, care cumpără la rândul ei gaz de la ţările vecine.
Deşi guvernul ucrainean ar dori să poată încheia războiul până la venirea iernii, se pregăteşte de un scenariu în care Rusia ar prelungi conflictul şi ar distruge tot mai multă infrastructură vitală pentru a pune presiune pe populaţie.
„Înţelegem că Rusia ar putea continua să ţintească infrastructură energetică vitală”, a spus Oleksii Cernişov, ministrul ucrainean pentru dezvoltare teritorială şi comunitară.
„Au distrus centre de încălzire centrală în marile oraşe, iar devastările au loc în continuare în toată ţara. Acţionăm să reparăm pagubele, însă asta nu înseamnă că nu vor şi altele”, a explicat el.
Guvernul ucrainean a activat un plan de mobilizare prin care toate regiunile să facă stocuri de energie şi muncitorii lucrează frenetic în păduri, spaţii de depozitare a gazului, centrale şi chiar în subsoluri unde se află boilerele.
Sute de mii de metri cubi de lemne pentru foc sunt tăiate în pădurile din întreaga ţară, a declarat, într-un comunicat, Iurii Bolohoveţ, şeful agenţiei pentru păduri din Ucraina.
Conform planului guvernului, aşa-numitele unităţi mobile de încălzire ar urma să fie înfiinţate în oraşele cu până la 200.000 de locuitori în care bombardamentele au oprit încălzirea sau curentul, pentru a ajuta locuitorii să facă faţă întreruperilor până când infrastructura deteriorată este reparată.
Ucraina se bazează pe o combinaţie de gaze naturale şi electricitate generată de centrale nucleare, hidrocentrale şi cele alimentate cu combustibili fosili.
Într-o întorsătură improbabilă a lucrurilor, războiul a lăsat Ucraina cu un surplus de energie electrică, după ce milioane de oameni au fugit din ţară, iar activitatea economică a încetinit, scăzând cererea. Războiul a accelerat eforturile de lungă durată ale ţării de a-şi deconecta reţeaua energetică de la Rusia şi Belarus şi de a o cupla direct cu cea a Uniunii Europene. Luna trecută, Ucraina a început să exporte cantităţi mici de energie electrică în România, în speranţa de a furniza companiilor europene care au fost afectate de tăierile ruseşti de gaze naturale o potenţială sursă preţioasă de venit.
Însă oficialii ucraineni spun că capacitatea de a furniza energie electrică în ţară, în special pe parcursul iernii, când temperaturile pot scădea mult sub punctul de îngheţ, este din ce în ce mai ameninţată pe măsură ce Rusia intensifică o campanie de ţintire a infrastructurii care furnizează energie.
Bombardele ruseşti au lovit termocentrale din întreaga ţară şi peste 200 de instalaţii de boilere pe gaz utilizate pentru încălzire centralizată. Aproximativ 5.000 de kilometri de conducte de gaze au fost avariate, dar şi 3.800 de centre de distribuţie a gazelor, potrivit unei analize a Institutului Kennan al Woodrow Wilson International Center, un think tank specializat în Rusia.
Gazul este deosebit de important pentru Ucraina, deoarece este folosit pentru a încălzi mii de complexe de apartamente, şcoli, oficii poştale şi clădiri municipale care au la bază sisteme de încălzire centralizată.
Naftogaz, o companie de stat, administrează cele mai mari rezerve de gaze din Europa şi are stocate 11 miliarde de metri cubi de gaz. Andrii Zakrevskii, şeful asociaţiei ucrainene de petrol şi gaze, a declarat luni că volumul ar fi fost suficient pentru a satisface nevoile Ucrainei înainte de război - dar în prezent stocurile sunt la aproximativ jumătate în raport cu volumul dorit de guvern.
În timp ce reducerile de gaze decise de Moscova au determinat Europa să se grăbească pentru a-şi asigura noi surse de energie, Ucraina suferă pentru că importă gaze din Europa după ce a oprit importurile directe din Rusia în urma anexării Crimeei în 2014. Strângerea cu uşa a Rusiei a împins preţurile contractelor futures la gaze în Europa la niveluri record, scumpind importurile într-un moment în care guvernul de la Kiev se confruntă cu o criză bugetară.
Toate acestea au determinat Ucraina să se mobilizeze.
Swiatoslaw şi Zoriana Bielinski au umplut deja cu lemne pivniţa modestei lor case din Liov. Cuplul a cumpărat un număr mare de baterii şi câteva lămpi care funcţionează cu baterii în cazul în care se sting luminile, şi urmează să cumpere şi butelii pentru gătit.
„Trebuie să începem să ne gândim la asta”, a spus Alicja Bielinska, sora lui Bielinski, care a dat o mână de ajutor cuplului. „În cele din urmă, putem supravieţui fără lumină şi gaz, dar nu şi dacă invadatorii preiau controlul.”
Oficialii responsabili cu planificarea oraşului din vestul Ucrainei au făcut stocuri la o scară mult mai mare, strângând mii de tone de lemn şi o rezervă mare de cărbune numai în ultima săptămână. Sadovii, primarul Liov, a precizat că alte rezerve sunt pe drum şi că între timp a dispus ca termostatele să fie coborâte la 15 grade Celsius la instalarea iernii.
La primărie vin localnici pentru demonstraţii de acum regulate despre cum să se pregătească pentru întreruperile de căldură şi electricitate – sau ceva chiar mai rău. Doi lucrători le-au arătat locuitorilor cum să îmbrace un echipament de protecţie în caz de atac, cum să fixeze masca de gaz pe faţă şi cum să se asigure că totul se închide etanş.
Oţelăriile şi-au deviat o parte din producţie pentru a acorda prioritate producţiei de zeci de mii de sobe pe lemne, unele împodobite cu stema Ucrainei. Primăriile din peste 200 de oraşe fac provizii, inclusiv corturi care pot găzdui până la 50 de persoane fiecare, în cazul în care blocurile de apartamente rămân fără gazele necesare pentru încălzire.
Corturile pot fi mutate rapid în locuri fără electricitate sau căldură, oferind adăpost de urgenţă şi sobe pentru fierbere a apei şi gătit, a spus Cernîşov, ministrul dezvoltării.
„Sperăm să nu fim nevoiţi să le folosim”, a spus Iryna Dzhuryk, director administrativ în Liov. „Dar este o situaţie absolut neobişnuită. Suntem şocaţi în faţa ceea ce vom avea de îndurat şi îngrijoraţi că am putea să nu avem suficientă căldură pentru oameni.”
În apropiere, şoproanele construite recent pentru a stoca lemne de foc au fost camuflate de localnici. În săptămânile următoare sunt aşteptate şi alte transporturi de lemn tăiat din plantaţii de copaci din interiorul oraşului şi din pădurile vaste din vestul Ucrainei.