Ministrul Apărării din Ungaria - victima colaterală a gardului de securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării din Ungaria plăteşte cu funcţia pentru „găurile” din gardul de securitate de la frontiera cu Serbia.

Într-un gest neaşteptat, Csaba Hende, ministrul Apărării din cabinetul Orban, şi-a prezentat demisia, cerere acceptată de premier. Deşi versiunea oficială vorbeşte de demisie, surse guvernamentale apreciază că, de fapt, ministrul a fost demis. Principalul motiv al acestei plecări intempestive a fost gardul de securitate pe care Ungaria îl construieşte la graniţa cu Sebia pentru a opri fluxul de refugiaţi. Premierul Orban a fost nemulţumit de ritmul în care se desfăşoară lucrările, efectuate de militari. 

Termenul fixat de Orban şi comunicat în discursul rostit la Şcoala de vară de la Tuşnad, a fost 31 august, ceea ce este departe de a fi respectat. Există şi o altă explicaţie care provine de la Ministerul Apărării, scrie cotidianul ungar ”Nepszabadsag” . La şedinţa cabinetului de securitate naţională desfăşurată luni, i s-a cerut armatei nişte lucruri pe care ministrul a considerat că nu le poate îndeplini, cum ar fi prezenţa permanentă a armatei la graniţe.

Ministru nu dorea armata la graniţe

Potrivit unor surse, poziţia lui Csaba Hende a slăbit şi în urma unor declaraţii făcute la sfârşitul lunii august când el a apreciat drept  neconstituţională prezenţa militarilor la graniţele ţării, ceea ce este permisă numai în cazul în care ar exista o ameninţare militară. 

El a sugerat în acest sens o modificare a Constituţiei, cu care guvernul nu a fost de acord.  Cotidianului ”Nepszava”a arătat că militarii sunt nemulţumiţi şi de proiectul de modificare a Legii apărării, conform căruia  ei ar trebui să joace de fapt roluri care revin poliţiei. În acest context, ministrul Hende a declarat că nu va permite folosirea armatei pentru a  risipi  mase neînarmate.

Personaj controversat

Opoziţia susţine că ministrul este prima victimă a haosului creat de problema refugiaţilor. Deputata socialistă Marta Demeter, membră în Comisia de apărare a Parlamentului  a opinat că schimbarea ministrului este binevenită deoarece Hende nu a făcut nimic de-alungul timpului pentru a stopa reducerea efectivelor  armatei ungare. 

Ea a menţionat faptul că ministrul a acceptat reducerea cu 250 miliarde de forinţi a cheltuielilor militare şi a permis desfăşurarea unor achiziţii scandaloase. De asemenea s-au înregistrat o serie de accidente ale avioanelor militare ungare, înclusiv ale Gripen-urilor. Din cauza salariilor mici , piloţii au plecat în număr mare tocmai când  Ungaria trebuia să preia, de la 1 septembrie, apărarea aeriană a statelor baltice, a relatat ”Nepszabadsag”.

Cu toate aceste dificultăţi,ministrul a reuşit să onoreze toate misiunile în străinătate ale armatei şi, în pofida declaraţiilor proruse ale premierului Orban, el a rămas un atlantist convins, a subliniat cotidianul amintit. Nu este exclus ca şi acest aspect să fie unul dintre motivele demiterii lui, dacă nu direct dar profitându-se de ocazia eşecului ridicării gardului. Potrivit lui Imre Szekeres, fostul ministru socialist al apărării, sub conducerea lui Hende, armata s-a destrămat, statul major este incapabil de a acţiona, şi acestea se adaugă la problema gardului. Sunt suficiente motive pentru a-l demite, cu toate că a fost unul dintre cei mai fideli miniştri ai guvernului Orban, a apreciat Szekeres.

.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite