LIVE TEXT | Război în Ucraina. Putin susţine că a „eliberat” oraşul Mariupol. Ucrainenii cer coridor pentru evacuarea civililor din Azovstal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Este ziua a 57-a de când Rusia a declanşat invazia pe teritoriul Ucrainei. Kievul afirmă că este pregătit să negocieze la Mariupol, în timp ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, susţine că acest oraş-port de la Marea Azov este deja „eliberat” şi că nu mai e cazul continuării asaltului asupra ultimul bastion al rezistenţei ucrainene de aici, oţelăria Azovstal.

GALERIE FOTO


UPDATE 22:48 Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, a scris joi pe Telegram că autorităţile ucrainene au identificat locaţia unor gropi comune în afara Mariupolului, unde ruşii au îngropat locuitori ai oraşului.

Afirmaţiile sale sunt susţinute de imagini prin satelit captate şi analizate de compania americană Maxar Technologies.

Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, a scris pe contul său de Telegram că, după îndelungi căutări şi eforturi de identificare a unor morminte comune, au reuşit să stabilească ca pe un fapt că ruşii au săpat gropi comune pentru rezidenţii din Mariupol.

Acesta a publicat şi coordonatele acestora, precizând că forţele ruse au săpat mai multe gropi, fiecare măsurând 30 de metri, în Manhush, o localitate aflată la circa 19 kilometri de oraş.

UPDATE 20.08 Ministerul rus de Externe a anunţat că 29 de noi cetăţeni americani au interdicţie de intrare în Rusia, între care vicepreşedintele SUA Kamala Harris şi CEO-ul Meta Mark Zuckerberg, relatează BBC.

Potrivit comunicatului publicat joi pe site-ul ministerului, cei care nu mai au voie să intre în Rusia „pe termen nelimitat” sunt „lideri de vârf, reprezentanţi ai comunităţii de afaceri, academicieni şi jurnalişti care modelează agenda rusofobă, precum şi partenerii unui număr de oficiali de rang înalt”.

Măsura vine „ca răspuns la sancţiunile anti-ruse în continuă extindere”.

Anunţul a survenit la scurt timp după ce preşedintele american Joe Biden a anunţat noi sancţiuni împotriva cetăţenilor ruşi şi 800 de milioane de dolari în sprijin militar pentru Ucraina.

UPDATE 19.47 Forţele aeriene americane au dezvoltat noul sistem de drone Phoenix Ghost ca răspuns la nevoile Ucrainei în războiul cu Rusia. Peste 121 de drone Phoenix Ghost vor fi furnizate Ucrainei, potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, relatează CNN.

UPDATE 18.46 Preşedintele american Joe Biden a anunţat, joi, lansarea programul ”Uniţi pentru Ucraina”, prin care Statele Unite vor ajuta până la 100.000 de ucraineni să ajungă direct din Europa în SUA. 

”Două treimi din copiii ucraineni şi aproximativ 5 milioane de ucraineni şi-au părăsit casele. Vom primi 100.000 de ucraineni. Astăzi anunţ programul ”Uniţi pentru Ucraina”, un nou program care să îi ajute să vină direct din Europa în SUA. Va fi complementar celorlalte căi legale precum vizele pentru imigranţi sau refugiaţi. Vor oferi un canal prin care pot veni direct dacă au un membru de familie sau un sponsor”, a mai argumentat Biden.

Întrebat dacă într-adevăr Vladimir Putin a câştigat controlul asupra Mariupolului, presedintele american a răspuns: ”Este îndoielnic dacă el controlează Mariupol. Nu există încă nicio dovadă că Mariupol a căzut în totalitate”.

”Acum trebuie să accelerăm pachetul de asistenţă pentru a ajuta Ucraina în ofensiva Rusiei, care va fi mai limitată din punct de vedere geografic, dar nu din punct de vedere al brutalităţii”, a adăugat el.

”Nu ştim cât va dura acest război, dar, pe măsură ce ne apropiem de pragul celor două luni, iată ce ştim, Putin nu a reuşit să-şi atingă marile ambiţii pe câmpul de luptă. După săptămâni de bombardamente, Kievul rămâne în picioare. Preşedintele ZelenskI şi guvernul său ales democratic rămân încă la putere”, a spus Biden.

”Forţele armate ucrainene, la care s-au alăturat mulţi civili ucraineni curajoşi, au zădărnicit cucerirea ţării de către Rusia. Au fost susţinute încă din prima zi de o aprovizionare nelimitată de arme, muniţii, informaţii din partea naţiunilor lumii libere, în frunte cu noi, Statele Unite”, a subliniat preşedintele SUA.

”Putin mizează pe faptul că NATO, Uniunea Europeană, aliaţii noştri şi Asia, vor ceda, se vor îndepărta. Mizează pe faptul că unitatea occidentală se va destrăma. Încă o dată, vom demonstra că se înşală. Nu ne vom diminua hotărârea”, a continuat el.

UPDATE 18.17 Spania va livra Ucrainei 200 de tone de material militar, a anunţat joi premierul spaniol Pedro Sanchez, aflat în vizită la Kiev, transmite AFP.

„O navă a marinei spaniole, Ysabel, a plecat azi dintr-un port spaniol cu destinaţia Polonia, încărcată cu 200 de tone de muniţie modernă şi material.

Nava transportă 30 de camioane, mai multe vehicule speciale de transport greu şi 10 vehicule mici încărcate cu material militar”, a spus premierul spaniol.

UPDATE 17.46 Preşedintele american Joe Biden anunţă încă 800 de milioane de dolari ajutor militar pentru a spori şi mai mult capacitatea Ucrainei de a lupta în est, în regiunea Donbas,

„Anunţ un alt pachet în valoare 800 de milioane de dolari pentru a spori şi mai mult capacitatea Ucrainei de a lupta în est, în regiunea Donbas, cu arme de artilerie grea, obuziere, muniţie şi mai multe drone tactice. E un alt tip de teren, necesită arme pentru a avea eficienţă maximă”, a afirmat Biden.

„Am trimis arme cu o viteză record Ucrainei (...) 15 milioane de gloanţe şi obuze, 10 sisteme antitanc pentru fiecare tanc rusesc trimis în luptă”, a mai precizat Biden.

„Transmitem la timp informaţii Ucrainei pentru a se apăra. De asemenea, SUA intermediază transferul de arme trimise de alţi parteneri (...) Slovacia a trimis sisteme antiaeriene de tip S300. Nu putem spune public tot ce fac partenerii. Anunţăm un flux continuu de arme, aproape am epuizat capacitatea de a scoate arme din stocurile naţionale”, a subliniat liderul SUA.

UPDATE 17.41 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunţat că ţara sa a „oferit toate opţiunile” Rusiei pentru un schimb în care cetăţenii Mariupol să fie eliberaţi contra soldaţilor ruşi, şi aşteaptă răspunsul Moscovei,potrivit Reuters.

Cât despre declaraţiile Kremlinului cum că forţele sale au „eliberat” oraşul-port, Zelenski a spus că Rusia controlează cea mai mare parte din Mariupol, cu excepţia unei părţi unde se află încă forţele ucrainene ce au continuat să apere oraşul.

UPDATE 17.07 Peste 7,7 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei după ce au fost forţate să îşi părăsească casele din cauza invaziei ruse, potrivit celui mai recent raport al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

„Femeile şi copiii, persoanele în vârstă şi persoanele cu dizabilităţi au fost afectate în mod disproporţionat, deoarece toţi reprezintă un grup de oameni extrem de vulnerabil”, a spus directorul general al OIM, António Vitorino.

Peste cinci milioane de refugiaţi au părăsit Ucraina către ţările vecine, potrivit Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

UPDATE 16.29 Premierul britanic Boris Johnson a declarat unor reporteri că ucrainenii se află într-o situaţie dificilă încercând să negocieze cu Vladimir Putin. „Cum poţi negocia cu un crocodil când ţi-a prins piciorul între fălcile sale?”, se întreabă Johnson.

În viziunea lui, Putin nu este „un interlocutor valid”, căci nu e dispus să negocieze decât dintr-o poziţie de forţă, iar ucrainenii vor trebui să gestioneze acest impas.

„Este foarte greu de văzut cum pot ucrainenii să negocieze cu Putin acum, având în vedere lipsa lui evidentă de bună-credinţă. Strategia lui, care este evidentă, este să încerce să înghită şi să captureze cât mai mult din Ucraina şi să poată să aibă un fel de negociere dintr-o poziţie de forţă”, a spus Boris Johnson, potrivit Reuters.

UPDATE 16.20 Marea Britanie a anunţat o nouă rundă de sancţiuni care vizează ”atât generalii care comit atrocităţi în prima linie, cât şi persoanele şi întreprinderile care susţin armata lui Putin”, a precizat, joi, Ministerul britanic al Afacerilor de Externe, relatează CNN. Printre cei vizaţi se află şi un general implicat în masacrul de la Bucea.

„Atacul imoral al Rusiei asupra poporului Ucrainei este clar pentru toată lumea. Aceştia (ruşii, n. red.) vizează în mod deliberat spitalele, şcolile şi nodurile de transport din Mariupol şi nu numai, aşa cum au făcut-o în Cecenia şi Siria”, a declarat ministrul britanic de Externe, Liz Truss, într-un comunicat.

„Marea Britanie este neclintită în sprijinul ei pentru Ucraina şi în tragerea la răspundere a lui Putin şi a regimului său. Noul val de sancţiuni de astăzi vizează generalii şi companiile de apărare care au mâinile întinate de sânge”, a adăugat Truss.

Sancţiunile guvernului Marii Britanii vizează următoarele persoane „ca răspuns la războiul continuu de agresiune din Ucraina”: locotenent-colonelul Azatbek Omurbekov, un ofiţer comandant în armata rusă cu implicare în masacrul de la Bucea; general-colonelul Andrei Serdiukov, comandantul Forţelor Aeriene; general-maiorul Valeri Fliustikov, comandantul Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ruse şi general-colonelul Nikolai Bogdanovski, prim-adjunct al şefului Statului Major General al Forţelor Armate Ruse.

UPDATE 15.14 Guvernul Ucrainei a cerut joi deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea celor circa 500 de soldaţi ucraineni răniţi şi a aproximativ 1.000 de civili blocaţi în interiorul combinatului siderurgic Azovstal.

UPDATE 14.57 Războiul din Ucraina „se poate încheia prin negocieri directe” între Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, a declarat, joi, consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak.

Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Ucrainei, a spus că, deşi desfăşurarea negocierilor este posibilă, aşteaptă să evalueze cum va progresa ofensiva militară a Rusiei în estul ţării în zilele următoare, considerate decisive.

„Echipa de avocaţi, consultanţi şi grupul de negocieri din partea ucraineană lucrează la acest aspect”, a spus el.

„În consecinţă, sperăm că poziţiile preşedintelui Volodimir Zelenski vor fi extrem de puternice în cadrul acestor negocieri”, a mai subliniat oficialul ucrainean.

„Au suficiente resurse, suficiente rachete, din păcate, continuă să ne bombardeze oraşele. Încă au personal şi echipamente de care nu le pasă că le-au distrus pe câmpurile noastre. Aşadar, să aşteptăm puţin, apoi vom putea judeca poziţiile părţilor, în primul rând pe cea a preşedintelui Ucrainei, la viitoarele întâlniri bilaterale”, a mai declarat Podoliak.

UPDATE 14.36 Papa Francisc susţine apelul prin care secretarul general al ONU Antonio Guterres cere un armistiţiu în Ucraina pe 24 aprilie, data Paştelui ortodox, anunţă joi Vaticanul, relatează AFP.

Sfântul Scaun şi Sfântul Părinte se alătură apelului lansat la 19 aprilie de către domnul Guterres, secretarul general al ONU, în acord cu Beatitudinea Sa Sviatoslav Şevciuk, şeful Bisericii Greco-Catolice ucrainene, în vederea unui armistiţiu cu ocazia sărbătorii Paştelui potrivit calendarului iulian la 24 aprilie”, anunţă într-un comunicat Vaticanul.

La 10 aprilie, în duminica Floriilor, Francisc - care a denunţat „cruzimea tot mai oribillă” din Ucraina - a îndemnat la un „armistiţiu de Paşte, pentru a se ajunge la pace prin negocieri veritabile”.

Antonio Guterres le-a cerut marţi părţilor beligerante să înceteze luptele în vederea unei „pauze umanitare” de patru zile, de joi şi până duminică, cu ocazia Paştelui ortodox, „pentru a permite deschiderea unei serii de culoare umanitare”.

UPDATE 14.30 Ucraina urmează să primească „în zilele următoare” armament greu - inclusiv tancuri de luptă - din partea partenerilor săi din Europa de Est, un ajutor împotriva ofensivei ruse, a anunţat joi ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht.

„Este vorba despre tancuri de luptă, vehicule blindate sau alte posibilităţi (de material) pe care ţările le pot ceda” Ucrainei, spune, într-un interviu acordat postului de ştiri n-tv, Christine Lambrecht.

Acest material urmează să fie livrat „în zilele următoare”, în contextul în care unii experţi militari estimează că „următoarele două săptămâni sunt decisive” în războiul din Ucraina.

Mai multe state membre NATO au dat undă verde unor livrări de armament greu Ucrainei, între care Statele Unite, Regatul Unit, Cehia şi Olanda.

UPDATE 14.28 Miliardarul Vaghit Alekperov a demisionat de la conducerea gigantului petrolier Lukoil după ce a făcut apel la oprirea războiul în Ucraina.

„Preşedintele şi membrul Consiliului de Administraţie al Lukoil V. Alekperov şi-a anunţat decizia de a renunţa la funcţiile” pe care le deţine, se arată într-un comunicat publicat joi de Lukoil.

Demisia lui Alekperov survine la o săptămâna după ce a fost inclus pe lista de sancţiuni a Regatului Unit.

La începutul lui martie, Vaghit Alekperov a îndemnat la oprirea rapidă a războiului din Ucraina.

Alekperov, 71 de ani, este al zecelea cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 10,5 miliarde de dolari.

UPDATE 14.19 Ministerul rus de Externe a anunţat joi închiderea consulatelor Estoniei, Letoniei şi Lituaniei de pe teritoriul Rusiei, ca măsură de retorsiune faţă de măsuri similare luate de cele trei ţări baltice, care denunţă războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Într-un comunicat, Ministerul rus de Externe anunţă că „retrage autorizaţia de funcţionare” a consulatelor generale ale Letoniei, Estoniei şi Lituaniei la Sankt Petersburg.

Moscova le reproşează acestor trei state vecine faptul că „ajută militar regimul de la Kiev”.

Rusia închide, de asemenea, Consulatul Letoniei şi cancelaria Consulatului General al Estoniei la Pskov (nord-vest).

Şefii şi funcţionarii misiunilor consulare letone şi estone au fost declaraţi „personae non gratae” şi urmează să părăsească teritoriul Rusiei.

Consulatele generale ale Rusiei în Estonia, Letonia şi Lituania au fost închise luna aceasta, la solicitarea autorităţilor locale, din cauza vărsării de sânge făcute de Putin în Ucraina.

UPDATE 13.15 Peste 1.000 de cadavre ale unor civili se află, în prezent, în morgile din regiunea Kiev, a declarat joi pentru AFP vicepremierul ucrainean Olga Stefanişina.

În total, „1.020 de corpuri ale unor civili, numai civili, se află (în morgile) din întreaga regiune Kiev”, a spus Olga Stefanişina în timp ce se afla oraşul Borodianka, la nord-vest de Kiev.

Sute de cadavre ale unor civili au fost descoperite, după retragerea forţelor ruse din regiunea Kiev, la sfârşitul lui martie, de către autorităţile ucrainene, care acuză Rusia, împreună cu Occidentul, de „crime de război”. Moscova respinge aceste acuzaţii.

UPDATE 11.57 Autorităţile ucrainene anunţă că au descoperit încă nouă cadavre aparţinând unor civili la Borodianka. Unele dintre aceste cadavre prezintă semne de tortură.

UPDATE 11.40 Scenă de propagandă la Moscova: Putin consideră că a „eliberat” Mariupolul şi renunţă la asaltul asupra oţelăriei Azovstal

Potrivit presei ruse afiliate Kremlinului, Putin a avut joi dimineaţă o discuţie cu Şoigu şi a fost informat despre situaţia de la Mariupol. Ministrul rus al Apărării i-ar fi comunicat liderului de la Kremlin că asediul de la Mariupol a fost un succes, iar oraşul a fost „eliberat”, adică ocupat. Atunci, Putin i-ar fi transmis că nu mai e cazul pentru continuarea asaltului asupra oţelăriei Azovstal, unde se află ultimii militari ucraineni care rezistă agresiunii ruse la Mariupol.

„Consider nepotrivit atacul propus asupra zonei industriale. Să fie anulat”, ar fi spus Putin, potrivit Kommersant.

În schimb, el a propus încercuirea zonei industriale, „pentru ca nicio muscă să nu zboare peste ea”.

Practic, Putin propune menţinerea blocadei, în speranţa predării militarilor ucraineni.

Şoigu i-ar fi dat lui Putin aşa-numitele cifre ale „bătăliei oţelului”, care ar însemna un nou simbol al războiului din Ucraina.

Operaţiunea a fost un „succes”, ar fi conchis liderul de la Kremlin.

UPDATE 11.09 Patru autobize de evacuare au reuşit să plece din portul ucrainean Mariupol, anunţă joi vicepremierul ucrainean Irina Vereşcuk, relatează AFP.

Aceste evacuări, care urmează să continue joi, au loc în timp ce acest port strategic la Marea Azov pare că se află pe punctul de a cădea pe mâna ruşilor, după aproape două luni de asediu.

Ultimii combatanţi care opun în continuare rezistenţă, baricadaţi în oţelăra Azovstal, refuză să se predea şi cer comunităţii internaţionale „garanţii de securitate” pentru a se retrage.

Câteva sute de civili - fără hrană şi apă - s-au baricadat în complexul siderurgic Azovstal împreună cu al 36-lea Batalion al armatei ucrainene şi cu Batalionul Azov, ultimele două unităţi combatante la Mariupol, potrivit autortăţilor ucrainene.

Un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski a propus miercuri seara organizarea unei „sesiuni speciale de negocieri” în vederea „salvării” combatanţilor şi civililor.

UPDATE 11.05 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a transmis scrisori preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin, respectiv Volodimir Zelenski, în care solicită să fie primit la Moscova şi la Kiev, a anunţat miercuri purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric.

„În această perioadă de mari pericole în ceea ce priveşte consecinţele”, Antonio Guterres vrea să discute „măsuri urgente pentru restabilirea păcii în Ucraina”, precum şi despre „viitorul multilateralismului bazat pe Carta Naţiunilor Unite şi dreptul internaţional”, a declarat Dujarric, citat de AFP.

Scrisorile au fost transmise misiunilor diplomatice rusă şi ucraineană la ONU.

Guterres a discutat o singură dată cu Zelenski de la începutul războiului la scară largă ân Ucraina, şi anume pe 26 februarie. 

Putin, în schimb, refuză orice dialog cu secretarul general al Naţiunilor de când acesta a afirmat că Rusia nu respectă Carta ONU, transmite AFP.

UPDATE 10.59 Premierul spaniol Pedro Sanchez a sosit, împreună cu omoloaga sa daneză Mette Frederiksen, joi, la Kiev, unde au programată o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Şeful Guvernului (spaniol) Pedro Sanchez tocmai a sosit la Kiev, unde se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Premierul Danemarcei Mette Frederiksen călătoreşte împreună cu şeful Guvernului”, a anunţat joi dimineaţă Executivul spaniol.

Vizita premierului spaniol, în urma vizitelor altor lideri europeni, după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, a a fost anunţată marţi, însă Guvernul spaniol nu a furnizat data exactă, din motive de securitate.

Pedro Sanchez a anunţat miercuri că vrea să-i transmită preşedintelui ucrainean, în această vizită, „angajamentul neclintit, clar al Uniunii Europene (UE)” şi al Spaniei „în favoarea păcii”.

Spania va continua să acţioneze în favoarea păcii în Ucraina, însă va continua, totodată să trimită „tot ajutorul umanitar şi militar” necesare şi să garanteze „primirea pe tertoriul nostru” a refugiaţilor ucaineni, a subliniat Sanchez.

Spania a primit 134.000 de ucraineni, iar 64.000 dintre aceştia au obţinut o protecţie provizorie - constrând în cazare şi permis de muncă.

Madridul a trimis în Ucraina 12 avioane cu sute de tone de armament şi material umanitar, a precizat luni ministrul spaniol al Apărării Margarita Robles.

Pedro Sanchez a anunţat luni redeschiderea „în câteva zile” a Ambasadei Spaniei la Kiev, care a fost închisă la o zi după lansarea ofensivei ruse, din motive de securitate.

UPDATE 8.35 Operaţiunea militară de la Moscova se va încheia când NATO va înceta să mai folosească teritoriul ucrainean pentru a ameninţa Rusia, a declarat Alexey Polishchuk, un înalt oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, pentru agenţia de presă de stat rusă Tass, potrivit BBC, transmite News.ro.

”Operaţiunea militară specială se va încheia atunci când sarcinile îi vor fi îndeplinite. Printre acestea se numără protecţia populaţiei paşnice din Donbas, demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei, precum şi eliminarea ameninţărilor la adresa Rusiei venite de pe teritoriul ucrainean, prin capturarea acesteia de către Ţările NATO”, a spus Polischuk.

Cu toate acestea, el nu a oferit detalii despre modul în care NATO ameninţa Rusia de pe teritoriul Ucrainei.

Diplomatul a adăugat că operaţiunea „se desfăşoară conform planului” şi că „toate obiectivele sale vor fi atinse”.

UPDATE 7.33 Forţele ruse continuă atacul asupra fabricii de oţel din Mariupol şi au capturat parţial două oraşe cheie din prima linie din est, Rubijne şi Popasna. 80% din regiunea Luhansk este sub controlul soldaţilor ruşi.

Un think tank de top al apărării din SUA spune că Rusia şi-a asigurat câştiguri minore miercuri, 20 aprilie, în invazia sa din Ucraina. Institutul pentru Studierea Războiului a raportat câştiguri marginale din asaltul rusesc pe cale aeriană şi terestră asupra oraşului Mariupol.

Luptătorii ucraineni din oraşul-port bătut au fost încolţiţi în complexul Azovstal Steel Plant.

Nu s-au făcut încă progrese teritoriale majore, a adăugat acesta, dar trupele ruse continuă să atace în regiunile populate Harkiv şi Herson.

Forţele ruse din regiunea Luhansk au luat centrul Rubijne şi satul din apropiere Kreminna, arată videoclipurile care circulă pe reţelele de socializare, potrivit CNN. În Kreminna, un oraş la aproximativ 11 kilometri vest de Rubijne, forţele separatiste susţinute de ruşi au fost văzute în imaginile care circulă instalând steaguri ruseşti şi separatiste pe clădirile guvernamentale.

CNN spune că a verificat autenticitatea videoclipurilor. În videoclipurile de la Rubizhne, se observă distrugeri semnificative în centrul oraşului şi cartierele nordice. Forţele ruse şi separatiştii susţinuţi de ruşi par să se mişte liber în Rubijne.

Marţi, administratorul militar regional de la Luhansk, Serhii Haidai, a respins informaţiile potrivit cărora Rubijne ar fi căzut, afirmând în schimb că forţele separatiste susţinute de Rusia şi Rusia controlau doar părţi ale oraşului.

Cu toate acestea, el a declarat CNN că 80% din regiunea Lugansk este sub control rusesc.

În Kreminna, un oraş la aproximativ  11 kilometri vest de Rubijne, forţele separatiste susţinute de ruşi au fost văzute în imaginile care circulă instalând steaguri ruseşti şi separatiste pe clădirile guvernamentale.

UPDATE 07.24 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că revenirea la viaţa normală a oraşelor eliberate de invadatori continuă. Până în prezent acesta afirmă că au fost eliberate 934 de aşezări.

Poliţia a început să îşi reia activitatea în 435 de localităţi iar autoguvernarea locală lucrează deja în 431 de comunităţi, relatează news.ro. 

”934 de aşezări au fost deja eliberate. Poliţia şi-a reluat activitatea în 435 de localităţi. Autoguvernarea locală a început să lucreze în 431 de comunităţi. Activitatea sediului umanitar a fost lansată în 361 de aşezări. Restabilim treptat accesul oamenilor la serviciile medicale şi educaţionale, la organele de protecţie socială. Refacem infrastructura rutieră, alimentarea cu energie electrică, gaz şi apă”, anunţă Zelenski.

Una din cele mai mari provocări în acest moment pentru revenirea la viaţa normală sunt ameninţările create de minele plantate de către ruşi şi obuzele care nu au explodat. 

”Este nevoie de mult timp, de mult efort pentru a le neutraliza pe toate. Şi sunt recunoscător tuturor specialiştilor, tuturor salvatorilor care îndeplinesc această sarcină importantă”, mai adaugă Zelenski.

Potrivit preşedintelui ucrainean, ruşii nu renunţă să încerce să obţină cel puţin o victorie importantă pentru ei apelând la o ofensivă la scară largă. 

”Ocupanţii nu renunţă să încerce să obţină măcar o victorie pentru ei înşişi printr-o nouă ofensivă la scară largă. Cel puţin ceva cu care îşi pot „hrăni” propagandiştii. (..) Mariupol, Avdiivka, Maryinka, Krasnohorivka, Toretsk, Velyka Novosilka, Zolote, Popasna, Izyum, Harkov, Hulyaipole, Mykolaiv, Vysokopillya, Snihurivka şi zeci, zeci de alte oraşe, zeci de alte comunităţi din estul Ucrainei, comunităţile din sudul Ucrainei , în lupta pentru care se decide soarta poporului nostru şi a libertăţii noastre”, afirmă el.  

UPDATE 04:40 Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat pentru BBC că lumea se confruntă cu o "catastrofă umană" din cauza unei crize alimentare care a fost declanşată de războiul din Ucraina. Malpass a avertizat că această creştere record a preţurilor la alimente împinge tot mai mulţi oameni în sărăcie.

Preşedintele american Joe Biden este uimit de rezistenţa soldaţilor ucraineni în confruntarea militară cu Rusia. Acesta a declarat că ucrainenii "sunt mai duri şi mai mândri" decât credea. Biden a precizat că Putin a fost şocat de faptul că NATO este "unit, concentrat şi plin de energie". SUA promite că va suplimenta ajutoarele militare trimise în Ucraina, după ce au promis zilele trecute un nou ajutor în valoare de 800 de milioane de dolari.

UPDATE 01:45 O supravieţuitoare a Holocaustului a murit la Mariupol, la vârsta de 91 de ani. Ministrul de Externe al Ucrainei a spus că Vanda Obiedkova a murit la începutul acestei luni în timp ce se adăpostea de asediul rusesc într-un subsol. 

Bombardamente devastatoare ale armatei ruse au loc în Nikolaev, Harkov şi Donbas. 

Elon Musk le oferă acces deplin ucrainenilor la internetul Starlink. S-a înregistrat o creştere a acoperirii de internet pe teritoriul Ucrainei după ce civilii au primit acces la utilizarea terminalelor de internet de la Starlink. Ministrul Mihail Fedorov a cerut încă de la startul războiului ca tehnologia lui Musk să fie activă în Ucraina pentru a permite comunicarea rapidă a civililor. 

Premierul britanic, Boris Johnson, spune că discuţiile cu preşedintele Vladimir Putin sunt ca şi cum ai negocia cu un crocodil care "îţi ţine piciorul prins în fălci". Acesta a declarat că Putin ar fi interesat să negocieze doar atunci când s-ar afla într-o poziţie de forţă pe teritoriul Ucrainei. 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că discuţiile purtate cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au fost de "fond". În cadrul discursului adresat poporului ucrainean, miercuri seară, Zelenski a precizat că a discutat despre modalităţi specifice prin care UE poate ajuta Ucraina, în ceea ce priveşte ajutor pentru apărare, finanţe şi sancţiuni impuse Rusiei. 

UPDATE: 00:27 Oficialii de la Kiev anunţă că eforturile de evacuare a civililor din Mariupol au eşuat, miercuri, din cauza bombardamentelor ruseşti. 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că Ucraina nu dispune de suficiente arme serioase şi grele pentru a face faţă armatei ruse la Mariupol. Acesta a oferit două modalităţi prin care s-ar putea trece peste problema care a afectat grav oraşul-port Mariupol.

”În primul rând, implică arme serioase şi grele. În acest moment nu avem suficiente arme de acest tip pentru a elibera Mariupol. A doua cale este cea diplomatică. Până acum, Rusia nu a fost de acord cu acest lucru. Nu ştim când vom putea elibera Mariupol”, a declarat Zelenski.

UPDATE 00:10 Negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak a postat pe reţelele de socializare un mesaj în care se declară încântat să organizeze o nouă rundă de negocieri la Mariupol, dar fără nicio condiţie. 

SUA vor antrena peste 50 de ucraineni să folosească obuziere. Acestea sunt arme cu rază lungă de acţiune, care trag cu obuze. Antrenamentul nu va avea loc în Ucraina, iar pregătirea militarilor va dura o săptămână. 

Norvegia donează Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Mistral, conform declaraţiilor făcute miercuri de ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram. Donaţia este compusă din 100 de rachete Mistral şi câteva unităţi de lansare. Acest sistem de apărare se află în proces de retragere din armata norvegiană, dar Gram confirmă că încă este o armă eficientă.

UPDATE 00:00 SUA estimează că Rusia are pe teritoriul Ucrainei, în prezent, 82 de batalioane de militari. Forţele armate ruse au suplimentat cu 17 grupuri tactice de batalioane în ultima săptămână şi alte 4 batalioane doar în ultimele 24 de ore.

UPDATE 21.40 80% din teritoriul regiunii Luhansk se află sub controlul Rusiei acum, a spus şeful administraţiei militare regionale, Serhii Haidai, la CNN. Dacă Ucraina nu rezistă, „Rusia cu siguranţă nu se va opri aici şi va merge mai departe”, a spus oficialul.

UPDATE 21.33 Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, le-a trimis scrisori separate preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, prin care le-a cerut să îi accepte vizita pentru a discuta despre măsurile menite să aducă pacea după invazia Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

Antonio Guterres a făcut apel, marţi, pentru instituirea unei pauze umanitare de patru zile în Săptămâna Mare, începând cu Joia Mare şi până în Duminica Paştelui, 24 aprilie, care să permită evacuarea în siguranţă a civililor şi livrarea ajutoarelor umanitare, potrivit CNN.

UPDATE 21.05 Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a declarat pe Telegram că „coridorul umanitar de la Mariupol nu a funcţionat aşa cum era planificat astăzi”.

Deşi zeci de oameni au reuşit să fugă din oraş, primarul lui Mariupol a sperat ca 6.000 să fie evacuaţi astăzi.

Vereşciuk a spus că acest eşec se datorează „lipsei de control a Rusiei asupra propriii militari pe teren”.

UPDATE 20.05 Rusia a anunţat, miercuri, că a testat cu succes racheta balistică intercontinentală Sarmat, despre care preşedintele Vladimir Putin a spus va „consolida potenţialul de luptă” şi „securitatea Rusiei” şi, în acelaşi timp, le va oferi inamicilor Moscovei o „temă de gândire”, relatează Reuters. Liderul rus a reiterat că scopul „operaţiunii militare speciale” din Ucraina este de a ajuta ruşii care trăiesc în Donbas, potrivit BBC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite