Lecţiile summitului de la Vilnius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a pierdut Ucraina, dar ceea ce s-a întâmplat la Vilnius şi în săptămânile care au premers Summitul Parteneriatului Estic i-au făcut pe diplomaţii de la Bruxelles să înţeleagă că trebuie să fie mult mai vigilenţi şi mai uniţi pentru a câştiga bătălia cu Rusia.

 
Rusia a încercat în mod activ şi i-a reuşit înntr-o mare măsură să perturbe procesul de aducere a ţărilor din Parteneriatul Estic mai aproape de standardele europene, prin ameninţări cu creşterea preţului la gazele livrate sau prin presiuni economice şi chiar de securitate, scrie Stratfor, subliniind totodată aşteptările reduse de la acest summit. De altfel, politica de mână forte a Moscovei faţă de foştii săi sateliţi pune sub semnul întrebării viitorul Parteneriatului Estic, provocând totodată tensiuni şi în cadrul UE cu privire la modul în care ar trebui să i se răspundă Kremlinului, constată „Financial Times“.

După glisarea spre Rusia a Ucrainei şi a Armeniei, vedetele summitului de la Vilnius au rămas Georgia şi Moldova, constată EUObserver, care adaugă însă şi o notă sceptică, anticipând că situaţia economică şi politică a celor doi campioni ai Parteneriatului Estic îi vor împiedica să înregistreze progrese substanţiale în viitorul apropiat.

 „Relaţiile Rusiei cu UE trec printr-o perioadă dificilă“, constată cotidianul rus „Kommersant“, citându-l pe şeful reprezentanţei UE la Moscova, care pledează însă pentru discuţii cu Rusia pentru găsirea unei viziuni comune asupra viitorului. „ Deşi este adevărat că summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius nu va mai putea prezenta Ucraina ca fiind giuvaerul coroanei al Politicii europene de vecinătate, europenii au avut multe de câştigat în disputele diplomatice din ultimele şase luni“ scrie Jan Techau pe blocul Europa Strategică al lui  Judy Dempsey.

„Acum nu mai există iluzii referitoare la caracterul mizei pe care Uniunea Europeană o are în vecinătatea estică. Prin introducerea propriei logici cu miză zero în această ecuaţie, Rusia a reuşit cu succes să transforme Parteneriatul Estic dintr-un proiect de cooperare de tip tehnocrat într-o competiţie geopolitică. Până în urmă cu doar câteva zile, oficialii UE refuzau să perceapă în acest fel miza privind Ucraina. Insistau că semnarea de către Ucraina a unui acord cu UE nu ar fi o înfrângere pentru Kremlin, argumentând că toate părţile vor avea de câştigat pe termen lung.

Oficialii europeni au dreptate, desigur, şi, totuşi, miza este prezentată diferit deocamdată. Uniunea Europeană nu are altă opţiune decât să înţeleagă în sfârşit acest lucru. A fost forţată să joace dur, s-a mobilizat şi a făcut exact acest lucru. Iar acesta este al doilea motiv pentru care rezultatul disputei nu reprezintă o înfrângere pentru Uniunea Europeană. UE nu a făcut compromisuri, a păstrat situaţia sub control.

 Pentru prima dată după lansarea Parteneriatului Estic în 2009, UE nu a încercat să evite provocarea, ci a decis să o accepte. A adoptat o poziţie fermă. A admis că Ucraina are dreptul la propria decizie suverană pe fondul şantajului evident exercitat de Rusia asupra liderilor de la Kiev. UE a pierdut disputa în momentul în care preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a cedat presiunilor Rusiei, dar a câştigat ceva mult mai important: UE nu a făcut compromisuri, a păstrat situaţia sub control“, concluzionează autorul.

Problema est că în ciuda faptului că Europa a lăsat uşa deschisă Ucrainei, este greu de crezut că ucrainenii vor izbuti să se elibereze singuri şi că dependenţa energetică de Moscova va dispărea curând. În plus, pentru oligarhii din spatele lui Ianukovici, o apropiere prea mare de Bruxelles sau de Moscova riscă să le pericliteze formula de afaceri, care constă în îmbogăţirea prin exercitarea monopolului de putere într-un mediu politic fragil.
 

citeşte şi:

Moldova şi Georgia aleg Bruxelles-ul, Ucraina virează spre Moscova

Apropierea zilei de 1 Decembrie se pare că este de bun augur pentru români. La 95 de ani de la Marea Unire de la Alba - Iulia, un alt eveniment istoric marchează viaţa a peste două milioane şi jumătate de români moldoveni de pe malul stâng al Prutului. Republica Moldova a semnat astăzi la Vilnius Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Presa străină: Republica Moldova şi România pun la încercarea răbdarea  Rusiei

România şi Republica Moldova pun la încercare răbdarea Rusiei din cauza tentativelor de a revitaliza proiectul reunificării celor două ţări, despărţite acum mai bine de 70 de ani de Uniunea Sovietică, în condiţiile în care Moldova a parafat vineri acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Van Rompuy: Semnarea Acordului de asociere cu Republica Moldova poate avea loc independent de conflictul transnistrean

Uniunea Europeană a dat asigurări vineri că semnarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Republica Moldova poate avea loc independent de evoluţia conflictului din Transnistria, informează corespondentul agerpres la Bruxelles.

Barroso: UE nu acceptă un „veto“ al Moscovei asupra relaţiilor sale cu Europa de Est

Uniunea Europeană a afirmat vineri că nu acceptă un vot de "veto" din partea Rusiei asupra relaţiilor sale cu foste republici sovietice, în contextul în care Ucraina a renunţat la semnarea unui acord cu Bruxelles-ul în urma presiunilor exercitate de către Moscova, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite