La Sofia se anunţă o toamnă fierbinte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste Bulgaria FOTO Reuters
Proteste Bulgaria FOTO Reuters

Mii de bulgari protestează, deja din iunie, contra guvernului de la Sofia. Protestele au continuat şi în săptămânile de vacanţă parlamentară. Ţara se află într-o criză politică de proporţii.

Un baraj de metal desparte strada din faţa Parlamentului în două. De o parte se află forţele speciale, poliţiştii îmbrăcaţi în uniforme negre şi încălţaţi cu cizme grele. De cealaltă sunt demonstranţii, care şi-au ridicat mai multe corturi. Pe pancartele lor acuză guvernul, folosind cuvinte de genul "mafia" sau "hoţi".

Protestele au fost declanşate în iunie, când conducerea de la Sofia l-a numit pe controversatul patron de presă, Delyan Peev, în fruntea serviciilor secrete bulgare. Mulţi au văzut în numirea sa un indiciu pentru legăturile mafiote dintre influenţii oligarhi ai ţării şi clasa politică. De atunci mii oameni ies în stradă, cerând demisia guvernului.

Printre demonstranţii care nu cedează se află şi câteva femei care practică yoga. Ele le propun şi potentaţilor de la Sofia să "mediteze intens".

„Protestele yoga” pot duce şi ele la răsturnarea guvernului, fiind o formă de opoziţie, e de părere politologul Vladimir Şopov, directorul „European Strategy and Policy Institute”, din Sofia. Demonstranţii, adaugă el, au rămas şi pe timpul vacanţei parlamentare creativi şi nu se dau bătuţi. „Asistăm la o criză profundă a instituţiilor politice. Oamenii şi-au pierdut încrederea”, explică Şopov.

În cele peste două decenii de trecere de la comunism la economia de piaţă, o serie de oligarhi au reuşit să ocupe poziţii importante în economie şi politică.

Criticată e nu doar actuala coaliţie de guvernământ, alcătuită din socialişti şi formaţiunea care-i reprezintă pe etnicii turci din Bulgaria, DPS, ci şi fostul guvern conservator, condus de Boiko Borissov, acuzat de corupţie şi nepotism. Micile partide de opoziţie n-au reuşit să propună un candidat cu şanse reale să se afirme pe scena politică.

Nu cred că un nou scrutin ar putea soluţiona actuala criză politică”, spune Şopov. În schimb, el speră ca ample transformări în viaţa politică să aducă, în timp, rezolvarea problemei. De ajutor ar fi dacă societatea civilă sau Uniunea Europeană ar exercita presiuni asupra guvernului.

Economistul Stoian Pancev se teme, însă, că presiunile din partea Bruxelles-ului s-ar putea limita la câteva cuvinte ferme, fără nicio consecinţă concretă. Dorinţa sa e ca protestele să continue şi să recâştige în intensitate. Pancev propune ca protestele să se desfăşoare acum, pe timpul verii, în locul de vacanţă al politicienilor, de pildă în faţa restaurantelor unde aceştia îşi iau masa.

Până acum demonstraţiile de protest din Bulgaria s-au desfăşurat paşnic. Cu o excepţie, pe 23 iunie, când s-au produs ciocniri între forţele de ordine şi demonstranţii care încercau să blocheze clădirea Parlamentului, aşa încât deputaţii să nu poată părăsi edificiul.

Aceste blocade s-ar putea repeta, odată cu revenirea parlamentarilor din vacanţă. Oricum, mulţi se pregătesc pentru un septembrie fierbinte.

Articol semnat de Naomi Conrad, Medana Weident.

Textul a apărut pentru prima dată pe dw.de.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite