Italia avertizează că îşi va închide porturile pentru navele ONG-urilor care salvează migranţi în Mediterana
0Italia ameninţă să-şi închidă porturile ONG-urilor care salvează migranţi în largul coastei libiene, în contextul în care întâmpină dificultăţi cu numărul mare de migranţi salvaţi anul acesta, relatează The Associated Press.
Ambasadorul italian la UE Maurizio Massari i-a prezentat această problemă miercuri într-o întâlnire lui Dimitris Avramopoulos, comisarul european însărcinat cu Migraţia, după ce aproximativ şase nave au adus la ţărm peste 10.000 de migranţi salvaţi numai în ultimele zile.
„Italia are dreptate că situaţia este imposibil de susţinut pe ruta centrală la Marea Mediterană“, a recunoscut Avramopoulos, citat într-un comunicat, adăugând că alte state membre UE sunt de acord să-şi crească ajutorul financiar Roma să gestioneze acest val.
Însă Roma se gândeşte să impună o interdicţie navelor care nu navighează sub pavilion italian să debarce migranţi în porturile din ţară, dar nu şi navelor Frontex, potrivit unor oficiali.
O astfel de interdicţie ar viza mai ales nave ale unor organizaţii nonguvernamentale umanitare din Europa, implicate în număr mare în ultimul an în operaţiuni de salvare în largul coastelor libiene.
Unele dintre aceste ONG-uri au fost acuzate de procurori italieni de complicitate cu traficanţi de imigranţi din Libia.
Nave aparţinând asociaţiilor MOAS şi Medici fără frontiere (MSF), dar şi Frontex, au adus în porturile italiene peste 10.000 de migranţi pe care i-au slavat în ultimele zile.
„În ultimii ani, traficanţi au trimis un număr uriaş de ambarcaţiuni în acelaşi timp, însă anul acesta ne confruntăm cu un nivel care nu s-a mai înregistrat anterior în perioade atât de scurte de timp“, a declarat directorul Frontex Fabrice Leggeri, citat într-un comunicat.
Paza de Coastă italiană a anunţat că cel puţin 2.400 de migranţi urmau să sosească joi la bordul unor nave aparţinând Frontex şi unor organizaţii umanitare în porturi din Sicilia şi în peninsulă.
În cazul în care Roma îşi pune în aplicare ameninţarea, operaţiunile Frontex nu vor fi vizate întrucât au loc în baza dreptului internaţional.
Însă biroul lui Avramopoulos a anunţat că orice schimbare în politica italiană cu privire la organizaţiile umanitare este necesar să fie discutată dinainte, pentru ca acestea să aibă timp să se pregătească.
Comisia Europeană se va implica în aceste discuţii şi este pregătită să ofere consiliere în legătură cu debarcările, a precizat aceeaşi sursă.