Istoric: „Nu cred că România poate rămâne în afara conflictului în cazul unui atac rus asupra Republicii Moldova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Istoricul şi profesorul la University of Central Florida din SUA Vladimir Solonari a vorbit într-o declaraţie pentru „Adevărul” despre situaţia dificilă a Republicii Moldova şi despre Transnistria în contextul războiului din Ucraina, dar şi despre poziţia delicată a României în legătură cu acest subiect.

Profesorul Vladimir Solonari consideră că soarta Republicii Moldova depinde de cum va evalua defensiva ucraineană. Dacă forţele ruseşti nu vor reuşi să acapareze Odessa şi debarce în sudul Basarabiei, atunci Republica Moldova n-are de ce să se teamă, pentru că forţele armate ruseşti staţionate în Transnistria nu cred că au o capacitate de luptă însemnată şi nu vor intra în acţiune fără certitudine de asistenţă militară rusă promptă”, precizează istoricul Vladimir Solonari.

În ceea ce priveşte Transnistria, aici trebuie discutate diferite scenarii. Dacă războiul actual se va termina cu o victorie clară a Ucrainei şi regimul lui Putin se va prăbuşi, atunci regimul din Transnistria se lichidează în mod automat, pentru că el nu poate exista fără un suport financiar din partea Rusiei. Nici forţele armate din Transnistria nu vor putea fi finanţate. În cel mai bun caz, Transnistria se va uni cu Republica Moldova printr-un compromis de autonomie. Altfel, acest regim va fi lichidat prin acţiune militară”, consideră istoricul.

„România trebuie să fie pregătită”

Vladimir Solonari mai vede o problemă delicată privind modul în care trebuie de acţionat în cazul invaziei ruseşti în Basarabia de sud şi a intrării în acţiune a Transnistriei. Aceasta este o decizie grea, dar eu sigur nu cred că România va putea să rămână în afara conflictului în cazul atacului rus asupra Republicii Moldova. Pentru aşa o eventualitate, care la momentul actual pare puţin probabilă, România trebuie să fie totuşi pregătită”, mai spune Vladimir Solonari.


Profesorul Vladimir Solonari predă de aproape 20 de ani în America FOTO: arhiva personală

vladimir solonari profesor university of central florida foto arhiva personala

Vladimir Solonari a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Chişinău (1981) şi a făcut studii postuniversitare la Universitatea de Stat din Moscova, obţinând doctoratul în 1986. În perioada 1986–1990 a predat la Universitatea din Chişinău. În anii ’90 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al delegaţiei parlamentare a Republicii Moldova la Consiliul Europei.

Activitatea sa publicistică a însemnat până acum numeroase articole de istorie a României, a Republicii Moldova şi a Uniunii Sovietice, dar şi câteva volume.

În 2001 a fost bursier la Woodrow Wilson Center, iar în prezent este profesor la Departamentul de Istorie al University of Central Florida din SUA.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Eroii de la Azov. Imagini cu luptătorii care ţin piept atacurilor Rusiei de 10 săptămâni. Cum i-a schimbat războiul

Mâine poate fi anunţată cea mai mare înfrângere suferită de Rusia de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite