Grecii, în grevă generală. Cursele de linie dintre România şi Grecia, anulate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Grecia, astăzi, este grevă generală, organizată de sindicate, atât din sectorul public, cât şi din cel privat, în semn de protest faţă de politica de austeritate. Va fi afectată întreaga reţea de transporturi şi servicii publice. Timp de 24 de ore nici un zbor nu va mai decola, iar cursele de linie dintre România şi Grecia au fost anulate.

Controlorii de trafic aerian s-au alăturat grevei determinând suspendarea zborurilor cu plecare sau sosire în Atena, iar navele erau ancorate la chei din cauza încetării activităţii docherilor.

Companiile aeriene TAROM şi Aegean Airlines au anunţat călătorii că pot solicita restituirea costurilor biletelor sau pot opta pentru cursele programate în zilele următoare.

Greva ar urma de asemenea să vizeze şcolile, spitalele, băncile şi marile întreprinderi publice, în timp ce mai multe sindicate, între care cele ale angajaţilor din domeniul comerţului şi hotelier, le-au cerut membrilor lor să se alăture mişcării.

Transporturile în comun din capitală vor fi reluate spre sfârşitul dimineţii, pentru a permite accesul la manifestaţia sindicală prevăzută la prânz, după care vor fi întrerupte din nou.

Aceasta este a doua grevă generală din acest an în Grecia, care se confruntă din 2010 cu astfel de mişcări împotriva politicilor de austeritate.

Ţara a început anul acesta să înregistreze un ritm pozitiv de creştere, care ar urma să se accelereze în 2015, dar după ce a traversat şase ani de recesiune.

Numărul angajaţilor a scăzut cu un sfert în timpul crizei, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, care a avertizat săptămâna aceasta cu privire la riscul "unei crize sociale prelungite".

Rata şomajului era de 25,9 la sută în august. Indicele salariilor, valabil pentru toate profesiile, a scăzut în medie cu 23,8 la sută de la începutul lui 2010.

Parlamentul ar urma să voteze la 7 decembrie bugetul pe 2015, care continuă politica de scădere a cheltuielilor, în special în domeniul sănătăţii şi educaţiei.

Guvernul este de asemenea supus presiunilor creditorilor săi, UE-BCE-FMI, care efectuează în prezent ultimul audit al economiei ţării înainte de încheierea programului de ajutor iniţiat în 2010.

Sindicatul privat GSEE şi cel public Adedy au făcut apel, joi, la o grevă generală de 24 de ore, pentru a denunţa "continuarea politicii de austeritate" şi a reclama "revenirea la salarii demne şi la locuri de muncă permanente".

Această grevă intervine în momentul în care Guvernul de la Atena poartă negocieri dure cu creditorii Greciei, UE şi FMI, asupra bugetului de stat pe 2015 şi continuării sau nu a noilor măsuri de austeritate.

Greva generală a astăzi a fost precedată, miercuri de o grevă de 24 de ore a jurnaliştilor. "Nu scăderilor salariale", menţiona principala banderolă a unei reuniuni de aproximativ 500 de jurnalişti, care au manifestat în faţa sediului Sindicatului redactorilor cotidianelor greceşti (Esiea), în centrul Atenei, după care au defilat până în Piaţa Syntagma, în faţa Parlamentului, un traseu de 1,5 kilometri, potrivit poliţiei.

Presa "rămâne sectorul cel mai afectat" de la izbucnirea crizei în 2010, a anunţat pentru AFP Pashalis Koroneos, un jurnalist al cotidianului Eleftherotypia, care nu mai apare zece zile, după o acţiune de grevă a unor jurnalişti ce nu au mai fost plătiţi de nouă luni.

În ultimii ani, numeroase publicaţii, site-uri sau posturi de televiziune s-au închis în Grecia, în timp ce cifra de afaceri a presei a scăzut brusc.

Doar închiderea fostei televiziuni publice elene (ERT) în iunie 2013 de către guvern a provocat concedierea a 2.600 de angajaţi, dintre care cel puţin o treime au fost reangajaţi la noua televiziune publică NERIT.

"Şomajul în sector atinge 40%, iar cei care lucrează se confruntă cu situaţii precare şi reduceri salariale", subliniază Pashalis Koroneos.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite