Ioan Rus se declară mulţumit de rezultatele companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Rus promite că nicio companie feroviară nu va mai fi "Cenuşăreasa" Transporturilor
Ioan Rus promite că nicio companie feroviară nu va mai fi "Cenuşăreasa" Transporturilor

Rezultatele financiare ale companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor (MT) s-au îmbunătăţit considerabil în primele 9-10 luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2013, iar CFR-urile nu vor mai fi Cenuşăreasa în instituţie, a declarat marţi ministrul de resort, Ioan Rus.

"Toate companiile CFR - Marfă, Călători, Infrastructură (CFR SA, n.r.) - nu vor mai fi Cenuşăreasa în Ministerul Transporturilor, din mai multe motive", a afirmat ministrul Transporturilor, Ioan Rus, într-o conferinţă de presă.

Majoritatea, de la pierderi la profit

Ministerul arată că, după cinci luni de aplicare a mai multor măsuri de îmbunătăţire a performanţei economice, reducere a costurilor şi a arieratelor, majoritatea companiilor de sub autoritatea instituţiei au trecut pe profit operaţional.

Datele insituţiei arată că în primele nouă luni din acest an veniturile CFR SA au crescut cu 11,1%, la 1,2 miliarde de lei, cele ale CFR Călători au urcat cu 28,9%, la 2,49 miliarde de lei, iar în cazul CFR Marfă a fost înregistrat un avans de 2,8%, la 681,3 milioane de lei.

Cheltuielile CFR SA au crescut în intervalul analizat cu 9,2%, la 1,09 miliarde de lei, cele ale CFR Călători au scăzut cu 4,3%, la 1,35 miliarde de lei, iar CFR Marfă a raportat cheltuieli de 717 milioane de lei, mai mici cu 12,4%.

CFR Marfă şi Călători, mai rentabile

Pe de altă parte, CFR SA, Călători şi Marfă au înregistrat creşteri ale ratei profitului operaţional mai mari cu 8, 26, respectiv 22 puncte procentuale.

Datoriile au scăzut cu 50,5% la CFR SA şi cu 30,7% la CFR Călători, în timp ce în cazul CFR Marfă au avansat cu 22,5%, din cauza plăţilor compensatorii pentru personalul disponibilizat în acest an, arată MT.

Potrivit Ministerului Transporturilor, CNADNR a realizat venituri de 1,36 miliarde de lei în primele nouă luni din acest an, în creştere cu 15,8%, iar Metrorex a consemnat venituri de 593,2 milioane lei, mai mici cu aproximativ 10%.

Administraţia Porturilor Maritime Constanta a raportat venituri de 200,7 milioane lei (+3,8%), iar Tarom a înregistrat venituri de 886 milioane lei (+5,9%).

Ministrul Transporturilor declara la finele lunii iulie, într-un interviu acordat Mediafax, că are ca obiectiv principal la conducerea instituţiei aducerea pe profit operaţional a companiilor din subordine până la finele anului viitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite