Germania respinge afirmaţia lui Trump conform căreia le-ar datora Statelor Unite şi NATO „sume mari“ pentru apărare

Germania respinge afirmaţia lui Trump conform căreia le-ar datora Statelor Unite şi NATO „sume mari“ pentru apărare

FOTO EPA

Ministrul Apărării din Germania, Ursula von der Leyen, a respins duminică afirmaţiile preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, potrivit cărora Germania ar datora NATO şi Statelor Unite „sume mari” de bani pentru apărare, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul a declarat că nu există nicio restanţă la NATO şi că este o greşeală din partea acestora să ceară o investire de 2% a producţiei economice până în 2024. „Cheltuielile pentru apărare merg şi către misiunile Naţiunilor Unite, misiunile europene precum şi contribuţiile la lupta împotriva teroriştilor ISIS a completat aceasta, citat de Reuters.

Von der Leyen a mai adăugat că toată lumea îşi doreşte ca răspunderea pentru apărare să fie împărţită în mod egal şi ca să se ajungă acolo e necesar un echilibru între NATO, misiunile europene şi Naţiunile Unite.

Conflictul între Trump şi Germania s-a iscat sâmbătă, atunci când preşedintele Statelor Unite a scris pe twitter – la o zi după întâlnirea acestuia cu Angela Merkel la Washington – că Germania „datorează sume mari de bani către NATO şi Statele Unite şi trebuie să plătească mai mult pentru apărarea puternică şi foarte scumpă pe care o furnizează Germaniei”. Astfel, Trump le-a cerut mai multor membre NATO să plătească mai mulţi bani pentru a putea acoperi cheltuielile preconizate.

Ministrul de Finanţe, Wolfgang Schaeuble a preconizat că în 2018 cheltuielile Germaniei pentru apărare vor creşte de la 1.4 miliarde de euro la 38.5 miliarde, reprezentând 1.26% din creşterea economică. Anul trecut, procentajul plătit de către Germania pentru apărare a fost de 1.18%.

În timpul vizitei sale la Washington, Angela Merkel a subliniat faptul că Germania se va ţine de cuvânt ca până în 2024 să ajungă la o investiţie de 2% pentru cheltuielile militare.

citeste totul despre: