Hollande şi Obama au dat startul ceremoniilor pentru aniversarea a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele francez Francois Hollande şi omologul său american, Barack Obama, alături de veterani FOTO AFP
Preşedintele francez Francois Hollande şi omologul său american, Barack Obama, alături de veterani FOTO AFP

Preşedintele francez François Hollande a deschis vineri ceremoniile aniversării a 70 de ani de la Debarcarea aliată, aducând un omagiu, la Caen, celor 20.000 de victime civile ale Bătăliei pentru Normandia, relatează AFP. Şeful statului american a partcipat la o ceremonia în memoria combatanţilor morţi la cimitirul amrican Colleville-sur-Mer.

Şeful statului francez, care a sosit la Caen la bordul unui elicopter, a depus o jerbă de flori şi s-a recules la Memorial, după care a stat de vorbă cu civili martori ai Debarcării şi combatanţi care au supravieţuit.

François Hollande a adus un "omagiu din partea Naţiunii" celor 20.000 de victime civile, familiilor franceze "care s-au confruntat cu haosul şi s-au aflat în bătaia gloanţelor" în timpul Bătăliei pentru Normandia, în cadrul primei ceremonii care marchează 70 de ani de la Debarcarea aliată.

Aceasta este prima recunoaştere ofcială a celor aproximativ 20.000 de persoane ucise în perioada 6 iunie-22 august 1944. Regiunea a fost eliberată definitiv de sub ocupaţia nazistă abia la 12 septembrie.

"Vreau, astăzi, la această a 70-a aniversare, ca omagiul Naţiunii să fie adresat tuturor, civili şi militari (...). Vreau ca rolul normanzilor să fie recunoscut", a declarat şeful statului în discursul susţinut la Memorialul de la Caen.

"După ce a început, imediat după miezul nopţii, cu zarvă şi foc, această zi (de 6 iunie) avea să se încheie în sânge şi lacrimi, lacrimi de durere, lacrimi de bucurie, la capătul celor 24 de ore care au schimbat lumea şi au marcat pentru totdeauna Normandia", a declarat Hollande. "Această bătălie a fost una dintre cele purtate de civili", a insistat el, aducând un omagiu "familiilor întregi care s-au confruntat cu haosul şi s-au aflat în bătaia gloanţelor".

"Refugiaţii s-au târât în peşteri, în cariere, în galeriile minelor, în biserici şi în monumente ca Abaţia Saint-Étienne de la Caen. Solidaritatea se organiza. Iar cum cazărmile pompierilor erau distruse, bunăvoinţa i-a aliat pentru stingerea incendiilor. Peste tot, bărbaţi şi femei de toate vârstele şi din toate păturile sociale înfruntau moartea pentru a salva răniţi, a îndepărta moloz, a găzdui sinistraţi", a spus Hollande.

Barack Obama Francois Hollande Normandia FOTO Reuters


Obama, la Colleville-sur-Mer

Preşedintele american, Barack Obama a participat la cimitirul american Colleville-sur-Mer din Normandia pentru o ceremonie organizată în memoria combatanţilor morţi în timpul debarcării, la 6 iunie 1944.

Ajuns cu elicopterul la cimitirul care adăposteşte mormintele a circa 10.000 de militari americani, Obama urmează să îl primească pe omologul său francez François Hollande pentru ceremonie.

Programul ceremmoniilor de vineri

Alte numeroase ceremonii sunt prevăzute vineri în Normandia, marcând 70 de ani de la Debarcarea Aliaţilor pe 6 iunie 1944, relatează AFP, care prezintă un program al evenimentelor.Pe parcursul ceremoniilor oficiale sunt prevăzute multiple întâlniri bilaterale între liderii lumii, inclusiv între preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel, la Deauville, înainte de prânz.

BAYEUX - Omagiu adus militarilor britanici, la Catedrala din Bayeux, în prezenţa prinţului Charles, la ora locală 9.15 (10.15, ora României), urmat de o ceremonie în prezenţa premierului francez Manuel Valls la Cimitirul din Bayeux, unde sunt înmormântaţi peste 4.000 de britanici, la ora locală 11.30 (12.30, ora României).

COLLEVILLE-SUR-MER - Hollande şi preşedintele Barack Obama se reculeg la Cimitirul american de la Colleville-sur-Mer, unde se află aproape 10.000 de morminte, la ora locală 10.30 (11.30, ora României).

BENOUVILLE - Dejunul celor 20 de şefi de stat şi de guverne la Castelul Bénouville, un simbol al Renaşterii. În afară de Hollande, Putin, Obama şi Merkel sunt prezenţi regina Elizabeth a II-a a Angliei şi preşedintele ucrainenan Petro Poroşenko, la ora locală 12.15 (13.15, ora României).

OUISTREHAM - Cei 20 de şefi de stat şi de guverne se reunesc la o ceremonie internaţională, pe Sword Beach, în prezenţa a aproxmativ 7.000 de persoane, dintre care aproximativ 1.000 sunt foşti combatanţi din Ziua-Z, pentru a asista la o scenografie care evocă evenimentele din 1944, cu o durată de 45 de minute, la ora locală 14.15 (15.15, ora României).


RANVILLE - Merkel se reculege la Cimitirul din Ranville, unde sunt înmormântaţi militari germani, la ora locală 16.55 (17.55, ora României).

URVILLE - Omagiu adus combatanţilor polonezi, în prezena preşedinţilor Bronislaw Komorowski şi François Hollande, la Cimitirul Urville-Langannerie, unde sunt înmormântaţi 650 de militari polonezi, la ora locală 17.00 (18.00, ora României).

Focurile de artificii pe plajele normande

Focuri de artificii uriaşe au fost lansate joi seara pe plajele coastei normande, simbolizând lupta angajată în urmă cu 70 de ani pentru eliberarea Europei de Vest, relatează AFP.

La ora locală 23.15 , 24 de focuri de artificii au luminat cerul deasupra unei porţiuni de 80 de kilometri de coastă, de la „Sword Beach“, la est, şi până la „Utah Beach“, la vest, plajele primind aceste nume de la Aliaţi în cadrul operaţiunilor lor militare.

La Colleville-Montgomery, un sat al cărui nume aduce un omagiu comandantului trupelor aliate terestre din 1944, focuri de artificii roşii, verzi, albastre sau aurii au fost lansate pe plajă, la câţiva zeci de metri de public, pe fundalul unor cântece la cimpoi interpretate de către Royal British Legion Pipe Band. Focurile de artificii s-au succedat, la câteva secunde unul după altul, până în depărtare.

Spectacol pe plaja Ouistrehan

Un spectacol care va rememora momente importante din istoria Europei occidentale în timpul şi după cel de-al Doilea Război Mondial va fi prezentat vineri celor 8.000 de invitaţi, printre care circa 20 de şefi de stat şi de guvern, care vor participa la ceremoniile organizate în Normandia pentru cea de-a 70-a aniversare a Zilei Z în care aliaţii au început debarcarea pe vechiul continent ocupat de nazişti.

O mie de foşti combatanţi vor participa la ceremonia care va avea loc pe plaja Ouistrehan, rebotezată „Sword Beach“ de aliaţii care au debarcat acolo în data de 6 iunie 1944.

La realizarea grandiosului spectacol de 45 de minute vor lua parte şi 500 de figuranţi şi se vor folosi 2.500 de costume. Vor fi şi 328 voluntari şi 150 de copii, majoritatea normanzi, a declarat pentru AFP Brice Mourer, preşedintele Magic Garden, firma care organizează evenimentul. Tablourile vor fi create cu ajutorul figuranţilor pe o scenă de 2.700 m2, în spatele căreia, pe ecrane uriaşe, vor fi proiectate imagini de arhivă.

Evenimentul va putea fi urmărit de aproape un miliard de telespectatori, potrivit guvernului francez.
 

Citeşte şi:

VIDEO Dezbatere Historia: 70 de ani de la Ziua cea mai lungă – Debarcarea din Normandia

Astăzi se comemorează 70 de ani de la momentul în care trupele aliate au coborât pe plajele din Normandia şi au făcut posibil ca Europa Occidentală să nu ajungă sub cizma sovietică. Care au fost atuurile americanilor în faţa lui Hitler atunci? Cum vor evolua lucrurile după ce liderii lumii se vor înfrunta? La toate aceste întrebări au răspuns Constantin Degeratu, fost Şef al Marelui Stat Major al Armatei Române, şi istoricul militar Manuel Stănescu.

Comemorarea a 70 de ani de la debarcarea din Normandia, un balet diplomatic deloc obişnuit

Dincolo de glumă şi de cum am putea numi sau renumi aceste zile - D-Day, Debarcament-Day, Diplomatic-Day - la Paris se desfăşoară un balet diplomatic deloc obişnuit. François Hollande este primul preşedinte european care îl primeşte în vizită oficială pe Vladimir Putin.

INFOGRAFIE După 70 de ani: Aliaţii, din nou în Normandia

Plajele pe care a avut loc debarcarea de la 6 iunie 1944 vor fi astăzi ocupate din nou de Aliaţi.  Mii de veterani, turişti şi militari celebrează 70 de ani de la momentul decisiv al victoriei asupra Germaniei Naziste.

Mărturii despre „cea mai lungă zi” din istorie - Debarcarea din Normandia

Debarcarea trupelor Aliate pe plajele din Normandia, la 6 iunie 1944, este cunoscută drept „cea mai lungă zi” din istorie. Acel moment a reprezentat mai exact începutul sfârşitului pentru dominaţia nazistă pe Bătrânul Continent. Peste 1,3 milioane de soldaţi ai puterilor Aliate au luat parte atunci la cea mai amplă operaţiune militară pe care lumea a văzut-o vreodată.

Ceremoniile de sărbătorire a Debarcării din Normandia au început în prezenţa prinţului Charles

Prinţul Charles a sosit joi după prânz la Bénouville, în apropiere de plajele pe care au debarcat Aliaţii la 6 iunie 1944, pentru a participa la primele ceremonii de comemorare ale Zilei Z în compania unor veterani britanici, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite