Forţele ruse şi-au schimbat strategia după numeroasele înfrângeri de la începutul invaziei. Cum s-a transformat războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

După ce în primele stadii ale invaziei forţele ruse au suferit înfrângeri după înfrângeri, aceştia şi-au schimbat acum tactica, reuşind să înainteze în faţa forţelor ucrainene.

„Am scris despre războiul din Donbas încă din prima zi. Nu am văzut niciodată în cei 8 ani situaţia să fie atât de intensă şi îngrozitoare”, notează Corespondentul de război al Politico în Ucraina, Cristopher Miller,, cu referire la conflictul separatist declanşat de militarii pro-ruşi din Donbas cu sprijinul Moscovei în 2014. 

Cristopher Miller, a prezentat schimbarea de strategie a forţelor ruse după ce a vizitat brigăzi mecanizate, trupe ale Forţelor de Apărare Teritorială, poliţiei şi alte unităţi ucrainene aflate pe frontul din Donbas conform Hotnews.ro.

„Aici, armele grele sunt trăsătura definitorie a acestei noi etape a războiului ruso-ucrainean. Conflictul s-a transformat într-un război de împuşcături la distanţă lungă peste văi, dealuri şi râuri şerpuitoare. Este dificil să înaintaţi rapid aici, iar soldaţii de ambele părţi se văd rar de aproape. Şi, aşadar, cine are cele mai mari arme şi cele mai multe obuze va ieşi probabil învingător. În acest moment, Rusia pare să aibă avantaj” a precizat jurnalistul.

Dar Kievul speră că situaţia se va schimba în curând în favoarea sa odată cu sosirea armelor şi muniţiilor NATO.

„Ne bombardează. Oraşele pe care le atacă sunt pur şi simplu şterse de pe faţa pământului”, a declarat Serghei Haidai, şeful guvernului militar regional Luhansk.  

„Ei distrug totul şi apoi avansează prin ruine”, a adăugat acesta.

Unii soldaţi au declarat pentru POLITICO că o retragere strategică nu ar fi fost luată în considerare sau necesară dacă armele occidentale ar fi ajuns mai devreme în Est.

Haidai a declarat miercuri că bombardamentele ruseşti în Severodoneţk au ucis aproximativ 1.500 de locuitori şi au distrus peste 60% din oraş în ultimele săptămâni; aproximativ 95% din regiunea Lugansk este acum ocupată de forţele ruse. 

„Şi dacă vor putea fie să captureze Severodoneţk, fie să blocheze autostrada Lysychansk-Bakhmut, va fi o victorie pentru ei.” 

Ruşii au reuşit să obţină pe teren genul de câştiguri pe care nu le-au obţinut în jurul Kievului, deşi într-un ritm mai lent decât preferau, datorită cantităţii mari de resurse pe care au dedicat-o ofensivei şi ca urmare a insuficienţei de armament a ucrainenilor, potrivit oficialilor ucraineni, comandanţilor şi analiştilor occidentali. 

Trupele ruse depăşesc numărul soldaţilor ucraineni din Est în raport de şapte la unu şi  aproximativ 100 de militari ucraineni sunt ucişi în aproape zilnic.

„Situaţia din Donbas este foarte dificilă. Ocupatorii încearcă să atingă până în ziua 100 a războiului obiectivele pe care sperau să le atingă în primele zile după 24 februarie”, a spus preşedintele ucrainean.

„Deci au concentrat artilerie maximă, rezerve maxime în Donbas. Există lovituri cu rachete şi atacuri cu avioane - totul.” „Ne apărăm teritoriul aşa cum resursele noastre actuale de apărare ne permit. Facem totul pentru a le creşte – şi le vom creşte”, a adăugat el cu un sentiment de disperare în voce. 

Marţi, preşedintele Joe Biden s-a angajat să trimită Ucrainei noi lansatoare de rachete şi muniţie.

„Armele şi echipamentele occidentale ne ajută să alungăm inamicul din ţara noastră”, a scris Valeri Zalujnîi, comandantul şef al Forţelor Armate ucrainene.

„În acelaşi timp, avem mare nevoie de arme care să permită să lovim inamicul la mare distanţă”, a continuat el. „Şi acest lucru nu poate fi amânat, pentru că preţul întârzierii este măsurat în funcţie de vieţile oamenilor care au protejat lumea de [fascismul rus]”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite