Estonia pariază pe comerţul online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Estonia va deveni în decembrie prima ţară din lume care va oferi un "e-domiciliu" oricărei companii din lume care va dori să desfăşoare comerţ online, ceea ce va conferi acestora acces facil pe piaţa Uniunii Europene, relatează AFP.

Proiectul, numit "Zece milioane de estonieni", va intra în vigoare la 1 decembrie şi ar putea conferi statului baltic cu numai 1,3 milioane de locuitori statutul unei superputeri în domeniul comerţului electronic.

"Economia Estoniei a atins limitele creşterii obţinute prin economii şi productivitate, trebuie să ne continuăm dezvoltarea prin extinderea relaţiilor cu marile companii din întreaga lume", a declarat Taavi Kotka, fost antreprenor în industria IT, în prezent oficial guvernamental în domeniul comunicaţiilor.

El a arătat că Estonia poate oferi un mediu de afaceri şi administrativ fără probleme şi o poartă de intrare în Uniunea Europeană.

Teoretic, oricine poate solicita un e-domiciliu şi, în schimbul sumei modice de 50 de euro, să obţină o carte de identitate digitală estoniană, care îi va permite accesul la o serie de servicii publice şi private, ceea ce va reduce semnificativ costurile funcţionării companiei respective.

Arne Asper, expert în securitate informatică la compania Cybernetica din Talin, a definit această carte de identitate drept un instrument pentru o comunicare sigură şi legală cu alte părţi, fără ca persoana respectivă să devină cetăţean al ţării.

Investitori din China, India sau Arabia Saudită vor putea utiliza e-domiciliul pentru a înfiinţa companii în Estonia şi să facă afaceri pe Internet oriunde în Uniunea Europeană, a explicat Kotka.

Toate tranzacţiile vor putea fi realizate la distanţă, datorită semnăturii electronice. UE recunoaşte acest lucru, cu toate că cea mai mare parte a statelor membre nu au servicii fiabile în acest domeniu.

Până în prezent, aproape 10.000 de persoane s-au declarat interesate de e-domiciliu, între care o treime sunt cetăţeni americani, urmaţi de finlandezi, ruşi, britanici, canadieni, precum şi persoane din India şi Bangladesh.

Există totodată circa 7.600 de companii cu capital străin deja prezente în Estonia care vor să profite de această ocazie. Aceste companii, la care lucrează 36% din populaţia activă, asigură aproximativ 60% din exporturile estoniene.

Aceste companii sunt obligate să organizeze reuniuni ale consiliilor de administraţie, adunări ale acţionarilor şi să semneze documente, ceea ce costă mult, a spus Indrek Kasela, partener la fondul de investiţii Trust.

"Până în prezent, toate acestea au costat companiile noastre zeci de milioane de euro. E-domiciliul ne va permite să facem online toate activităţile administrative", a explicat Kasela.

De la lansarea semnăturii electronice în 2002, estonienii au început să o folosească masiv în relaţiile cu statul. Astfel, 95% dintre cetăţeniii Estoniei depun declaraţiile fiscale online, iar semnătura electronică a fost folosită de 180 de milioane de ori, pentru confirmarea de operaţiuni bancare şi contracte.

Totodată, estonienii pot vota online şi să înfiinţeze o companie cu doar câteva clicuri de mouse, în decurs de numai o oră.

Potrivit autorităţilor estoniene, până în prezent nu au avut loc abuzuri sau penetrări ale sistemului informatic.

Pentru a solicita un e-domiciliu, candidaţii trebuie să explice ce legătură au cu Estonia şi interesul pentru utilizarea serviciilor online ale ţării. Solicitanţii trebuie să meargă în Estonia pentru a comunica datele personale şi amprentele digitale la poliţie şi vamă, dar este prevăzut ca de anul viitor aceste operaţiuni să poată avea loc la ambasadele estoniene.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a spus că e-domiciliul nu va crea noi riscuri, dar le poate mări pe cele existente deja, cum ar fi fraudele prin Internet.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite