Consolidarea parteneriatului cu SUA- necesitate după Brexit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum şi-au îndreptat americanii privirile spre Asia, cum europenii şi-au făcut puţin de cap. Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană arată României că nimic nu este etern, iar proiectul politic şi economic numit Uniunea Europeană nu poate fi catalogat ca fiind unul etern. În această situaţie, România este obligată să continue şi să consolideze parteneriatul strategic pe care în are cu SUA.

Relaţia dintre România şi SUA nu este una de dragoste necondiţionată, ci chiar foarte pragmatică.

Prinsă între două falii, România nu poate avea încredere decât în parteneri cu influenţă globală care nu se află în această parte de lume. Aici putem aminti ca şi principal aliat SUA.

Întărirea colaborării reprezintă un beneficiu adus ambelor părţi. Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană este dorită de Franţa şi Germania. Motivul principal îl reprezintă dorinţa de a centraliza şi mai mult deciziile în Europa, pe un sistem federal de state. Ori Marea Britanie tocmai acestui lucru i se opunea. Nu este exclus ca decizia de plecare să fi fost demult luată şi totul să se reducă la un joc pentru ochii opiniei publice.

Atitudinea liderilor Europei nu mi s-a părut deloc a fi dramatică, dar pe unele locuri chiar „miştocară” la summitul care tocmai a trecut.

Într-o Uniune Europeană germanizată (Franţa nu contează deloc în această ecuaţie, preferând a se „scurge” pe lângă Germania pentru a beneficia de deciziile acesteia), rolul României în spaţiul de Est trebuie să crească. Ori acest lucru nu este ceea ce Germania şi-ar dori.

Este evident că Polonia şi România sunt indispensabile sistemului european, cea din urmă mai ales datorită deschiderii ce o deţine la Marea Neagră, poartă către Orientul Mijlociu şi Îndepărtat. Dunărea, ca şi mijloc ieftin de transport, reprezintă un alt motiv pentru care România prezintă importanţă.

În aceste condiţii, Germania nu concepe o Uniune Europeană fără cele două state, care s-ar reduce în esenţă la un teritoriu restrâns în Europa de Vest, ce ar pierde total statutul de putere mondială. Tocmai de aceea pericolul desfiinţării Uniunii Europene nu există, cel puţin nu cât timp la conducerea Germaniei se află partide lucide şi moderate.

Pe de altă parte, SUA nu este interesată de consolidarea relaţiilor UE-Federaţia Rusă, în condiţiile în care aceasta din urmă refuză a participa la asigurarea echilibrului global, constituind o ameninţare militară pentru toate statele din zonele perimetrale. În Federaţia Rusă problema este una de mentalitate ce nu se va putea soluţiona în generaţiile care vor avea să vină din simplul motiv că la nivel intern cetăţenii sunt supuşi unor constrângeri informaţionale în care domină polemica de început de secol XX.

Între România-UE şi Ucraina ce se doreşte a fi germanizată, mai există însă un spaţiu al incertitudinii pe care aliaţii americani au înclinaţia în a-l soluţiona prin Unirea cu România a Republicii Moldova. Este de preferat de către aceştia o Românie puternică cu o delimitarea clară a Estului Europei în entităţi statale mai mari şi fidele SUA. Aici putem aminti şi faptul că la Kiev numărul specialiştilor americani îl depăşeşte cu mult pe cel al celor ce provin din spaţiul Uniunii Europene.

Practic, realitatea de pe teren arată nu o victorie a Federaţiei Ruse, aşa cum s-ar crede, ci un câştig fenomenal al SUA ce a profitat de preluarea de către Putin a peninsulei Crimeea pentru a se extinde pe un teritoriu ce niciodată nu a fost sub zona sa de influenţă. Acest lucru însă va fi în beneficiul ucrainienilor, ce de două sute şi mai bine de ani nu au cunoscut aproape niciodată ce înseamnă bunăstarea sau libertatea.

Trebuie să participăm la jocul politic şi economic european, dar pe de cealaltă parte singurul garant al securităţii noastre este parteneriatul întărit cu SUA.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite