Care sunt provocările cu care se confruntă viitorul Executiv german
0Indiferent din ce partide va fi formată următoarea coaliţie de guvernare, Executivul de la Berlin are o serie de probleme pe care trebuie să le rezolve, chestiuni care au fost date la o parte, oarecum, în timpul campaniei electorale.
În primul rând, dacă stăm să ne uităm la temele de discuţie abordate de Merkel în ultimele luni, vom observa că „Mutti”, aşa o numesc germanii pe cancelară, a preluat atât teme social-democrate, cât şi ecologiste. Mai exact, le-a „furat” pâinea Verzilor şi celor de la SPD. Mai mult, în ultimii patru ani, Merkel a adoptat măsuri pe care le-ar fi Verzii şi socialiştii dacă s-ar fi aflat la guvernare: dreptatea socială, serviciul militar obligatoriu, reforma energetică şi altele.
„Pentru Merkel - şi sigur nici pentru susţinătorii ei - nu ar fi nici o problemă o Mare Coaliţie, în care politicile Angelei Merkel ar putea să îşi vadă liniştite de continuitate. Dimpotrivă: o coaliţie conservator-social-democrată ar echilibra Bundesratul, Camera landurilor, dominat de coaliţia roşu-verde. Or, deocamdată, reprezentanţii landurilor blochează numeroase iniţiative legislative”, consideră Ute Schaeffer, redactorul-şef Deutsche Welle.
Chiar dacă CDU nu va merge pe mâna socialiştilor, problemele pre-campanie electorală continuă să existe. Una dintre ele e criza monedei unice, care, deşi nu se mai vorbeşte atât de mult despre ea, ea continuă să existe. Grecia şi ale sale mari datorii sunt tot acolo şi, potrivit actualului ministru german al Finanţelor, Atena va avea nevoie de noi măsuri de ajutor.
Dincolo de responsabilitatea Germaniei pentru ţările care merg mai prost, există datoriile proprii, care depăşesc 2100 de miliarde de euro, notează „Deutsche Welle”. Există două abordări privind datoriile publice ale Germaniei: Social-democraţii şi Verzii vor taxarea celor care câştigă mai mult, în timp ce CDU refuză categoric acest lucru.
„CDU vrea pensii mai mari pentru mame; SPD şi Verzii ar cheltui mai mult pentru educaţie şi locuri suplimentare în creşe, neo-comuniştii ar da bani pentru servicii sociale mai eficiente. Un lucru este clar: în trei ani intră în vigoare aşa numita frână a datoriilor; din acel moment, accesarea de credite va fi limitată, iar până în 2020 este obligatorie echilibrarea bugetului”, atrage atenţia DW.
Apoi vin problemele de ordin social: educaţia, munca şi sistemul de sănătate. Echilibrul salarial e o problemă destul de mare în Germania, unde „sunt mulţi oameni care lucrează toată ziua pe salarii din care nu pot supravieţui", amintea recent liderul social-democrat Peer Steinbrück. Mai mult, sunt mulţi germani care consideră că sistemul de sănătate funcţionează după principii inechitabile: cei care au asigurare privată sunt mai bine trataţi decât cei ce se rezumă doar la asigurarea legală obligatorie.