Armata Ucrainei, cu un pas înaintea Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Promisiunile din campania electorală a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici prind contur, iar apărarea ţării se numără printre domeniile ce urmează a fi reformate. Preşedintele a dat asigurări că armamentul avansat va fi mânuit de militari profesionişti, ce vor avea salarii substanţial mărite. În acelaşi timp, şi Rusia a promis o tranziţie spre o armată bine pregătită, însă oficialii spun că nu există totuşi fonduri pentru noi investiţii.

Preşedintele Ianukovici a subliniat că sistemul de armament deţinut în prezent de armata ucraineană este atât de avansat încât ar trebui manevrat doar de specialişti. Numai tinerii care au o chemare pentru cariera politică sau specialiştii militari ar trebui să devină soldaţi angajaţi cu contract, a mai spus şeful statului, citat de „The Moscow Times”.

Nu va mai fi doar un plan”, a spus recent Ianukovici, sugerând că programul de stat este în curs de derulare. Reforma armatei este plănuită să se încheie până în 2017, timp în care efectivul armatei se va micşora de la 184.000 de soldaţi în prezent la 122.000 de soldaţi.

În plus, pentru a atrage soldaţi, guvernul a spus că este pregătit să ofere o serie de stimulente financiare. Ministrul ucrainean al Apărării Pavel Lebedev a dezvăluit că salariile soldaţilor angajaţi cu contract vor fi dublate până în 2014, ceea ce înseamnă că ar putea ajunge până la 5.000 de grivne (moneda naţională a Ucrainei), echivalentul a 455 de euro pe lună.

Lebedev a spus că instituţia pe care o conduce are nevoie de o investiţie de 131 de miliarde de grivne sau echivalentul a aproape 12 miliarde de euro pentru a implementa aceste reforme.

Declaraţiile şefului statului ucrainean se aseamănă cu cele ale ministrului Apărării Rusiei, Serghei Şoigu, care a declarat recent că recruţii armatei naţionale ar trebui să fie înrolaţi cel puţin cinci ani pentru a învăţa să folosească tehnologia militară din prezent.

Dar, spre deosebire de Lebedev, Şoigu are o atitudine mai rezervată, referindu-se mai degrabă la o tranziţie improbabilă. Oficialii de top din Rusia pun această problemă mai ales pe seama lipsei de fonduri. Cert este că Ucraina nu este mai bogată decât Rusia, însă pare pregătită să facă investiţii masive în domeniul apărării naţionale.

 

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite