Acordarea unui statut special pentru estul separatist al Ucrainei scindează clasa politică de la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După încheierea armistiţiului cu separatiştii pro-ruşi, conducerea prooccidentală a Ucrainei s-a împărţit în două tabere: una pacifistă , în jurul preşedintelui Petro Poroşenko, şi alta „războinică“ , în jurul premierul Arsenii Iaţeniuk.

De la anunţarea armistiţiului în regiunile separatiste, conducerea prooccidentală a Ucrainei s-a împărţit în două tabere: una pacifistă , în jurul preşedintelui Petro Poroşenko, şi una „războinică“ formată în jurul premierul Arsenii Iatseniuk, şi a a fostei eroine a revoluţiei protocalii, Iulia Timoşenko.

 Unii sugerează că Poroşenko şi Iateniuk joacă roluri foarte bine orchestrate de „poliţist bun“ şi „poliţist rău“. E posibil ca ei să îi trimită un semnal lui Putin, care acum se confruntă cu sancţiuni din partea Occidentului şi potenţiale probleme interne, după mulţi soldaţi ruşi s-au întors în coşciuge din Ucraina. Semnalul ar fi că e mai bine pentru Putin să cadă la o înţelegere cu Poroşenko în loc să lase facţiunea „pro-război“ să câştige teren, scrie „Financial Times“.

Dar ruptura a devenit evidentă săptămâna trecută după ce Iaţeniuk a respins propunerile de a candida la alegeri pe lista partidului prezidenţial. El şi-a creat propria formaţiune politică „Front Popular“, în care a atras câtiva comandanţi ai batalioanelor de voluntari din estul Ucrainei.

Statutul special pentru regiunile separatiste a pus gaz pe foc

La nicio zi după ce parlamentul unicameral ucrainean a adoptat două legi privind situaţia din sud-estul ţării, marcată de peste cinci luni de ostilităţi secesioniste, deputaţi ai formaţiunii Batkivşcina (Patria) a fostului premier Iulia Timoşenko au cerut invalidarea atât a legii cu privire la statutul special pentru regiunea Donbas, cât şi a legii privind amnistierea condiţionată a rebelilor pe motiv că respectivele proiecte au fost votate prin încălcarea regulamentului Radei.

Legile adoptate în ajun de Radă au fost aspru criticate de lideri naţionalişti, între care liderul Partidului Radical din Ucraina, Oleg Liaşko. Potrivit acestuia, parlamentul ucrainean a votat „în regim secret“ legea privind statutul special al Donbasului, pe care a catalogat-o drept o „escrocherie a secolului“. Liderul partidului naţionalist „Svoboda“, Oleg Tiagnibok, afirmă că Ucraina a fost vândută în conflictul cu Rusia.

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko l-a acuzat pe preşedintele Petro Poroşenko de legalizarea terorismului şi a ocupaţiei Ucrainei prin legea ce prevede o autonomie sporită pentru regiunile separatiste proruse din estul ţării. Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk i-a transmis ministrului Apărării, ieri, să se asigure că forţele guvernamentale sunt în alertă de luptă, în ciuda armistiţiului de 12 zile convenit cu separatiştii proruşi. „Rusia nu ne va lăsa în pace, aşa încât cer ministrului Apărării să fie gata de luptă“ , a declarat Iaţeniuk, citat de Reuters.

Proteste ale naţionaliştilor, la Kiev

Sute de ultranaţionalişti ucraineni au protestat, ieri,  la Kiev împotriva acordării unei autonomii lărgite provinciilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, informează Interfax Ucraina. „Legile nu sunt clare. Îi cerem lui Poroşenko să nu le promulge“, a declarat Artiom Skropadski, purtătorul de cuvânt al formaţiunii Sector Dreapta, făcând referire la cele două acte normative votate marţi de Rada Supremă.
 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite