Înăuntru sau afară? Argumente pro şi contra ieşirii Marii Britanii din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fără a mai avea influenţă în ţările UE, Marea Britanie ar ajunge să fie ignorată şi de SUA FOTO AFP
Fără a mai avea influenţă în ţările UE, Marea Britanie ar ajunge să fie ignorată şi de SUA FOTO AFP

Premierul Marii Britanii, David Cameron, vrea să modifice statutul ţării sale cu Uniunea Europeană. Unii se tem că strategia sa poate conduce la ieşirea Marii Britanii din blocul european, în timp ce alţii doresc ca ţara să părăsească UE cât mai repede.

BBC a analizat implicaţiile unei astfel de decizii, trecând în revistă argumentele pro şi contra.

Există vreo opţiune viabilă pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană?

PRO

Marea Britanie ar putea negocia un „divorţ amiabil“ şi să păstreze, în acelaşi timp, relaţii comerciale strânse cu naţiunile UE. Liderul Partidului Independent din Anglia, Nigel Farage, spune că Norvegia şi Elveţia au prosperat în afara UE. Ambele ţări au acces la aceeaşi piaţă de desfacere, dar nu se supun legilor UE privind agricultura, pescuitul, justiţia şi afacerile interne. Unii sunt de acord cu modelul suedez, bazat pe tratate bilaterale cu UE, şi nu pe statutul de membru al Spaţiului Economic European (SEE). Altora le place mai mult modelul norvegian bazat pe SEE, pentru că Marea Britanie este deja membru al zonei de comerţ liber.

CONTRA

Un „divorţ amiabil“ este doar un vis. Franţa, Germania şi alte naţiuni importante din UE nu ar permite niciodată ca Regatul Unit să-şi aleagă statutul şi să aplice ce-i este mai convenabil din legile blocului european. Norvegia şi Elveţia se supun multor reguli ale UE fără nicio influenţă asupra constituirii lor. „Dacă noi n-am fi participanţi direcţi la scrierea acestor legi, ar fi scrise fără noi şi, cu siguranţă, că nu ne-ar plăcea rezultatul“, a spus David Cameron într-un discurs din 2012. Dacă Marea Britanie ar ieşi din UE, exporturile sale ar trebui taxate de UE, aşa că tot ar trebui să respecte standardele europene.

Britanicii ar avea nevoie de viză pentru a vizita ţările Uniunii Europene?

PRO

Cetăţenii britanici nu au nevoie de viză pentru multe dintre ţările care nu aparţin de UE, iar ţările UE au dreptul de a intra fără viză în multe ţări din afara comunităţii. Aşadar, problema vizei pentru circulaţia înterstatală nu există în situaţia Regatului Unit.

CONTRA

Principala problemă este dreptul cetăţenilor britanici de a lucra şi trăi în statele membre UE, care poate fi restricţionat.

S-ar economisi bani prin ieşirea din UE?

PRO

Se cheltuiesc miliarde cu taxele de membru şi, în acest fel, s-ar pune capăt „taxelor ascunse“ plătite de cetăţenii Marii Britanii atunci când produsele se exportă în UE, taxe cauzate de fraude, de birocraţie excesivă şi de alţi factori. Un studiu făcut de Partidul Independent susţine că preţul total plătit de Marea Britanie pentru a fi membră UE este de 65,7 miliarde de lire sterline (78,4 miliarde de euro) pe an.

CONTRA

Contribuţia Marii Britanii la bugetul UE este o picătură într-un ocean dacă o compari cu beneficiile unor afaceri prestate într-o singură piaţă. Va fi foarte scump pentru exportatorii Angliei dacă se vor confrunta cu argumentele juridice împotriva standardelor Marii Britanii. Ar exista foarte multe procese. Marea Britanie ar mai putea pierde şi profitul din impozite dacă firmele care au afaceri cu zona euro, în special băncile, se vor muta în UE.

Se va schimba influenţa Marii Britanii în lume?

PRO

Marea Britanie ar rămâne un punct cheie din NATO şi din Consiliul de Securitate al ONU. Totodată, este şi o putere nucleară care are o voce proprie şi-şi poate cere singură drepturile. Grupul Bruges (organizaţie de cercetare şi de sprijinire cu sediul în Marea Britanie) vrea să pună capăt principiului „discriminator“ care spune că Marea Britanie este un pod transatlantic între SUA şi Europa, susţinând că ar trebui să se bizuie pe propriile-i puteri.

CONTRA

Fără a mai avea influenţă în Bruxelles, în Berlin şi în Paris, Marea Britanie ar ajunge să fie ignorată de Washington şi omisă în discuţiile importante, cum ar fi cele despre mediu, despre securitate şi despre comerţ. SUA şi ceilalţi aliaţi îşi doresc ca Anglia să rămână în UE. Marea Britanie, dacă va părăsi UE, riscă să devină o rebelă, un stat izolat.

Ce s-ar întâmpla cu britanicii care lucrează în Europa şi cu cetăţenii europeni care lucrează în Marea Britanie?

PRO

Marea Britanie ar avea drept total asupra graniţelor sale şi ar putea să controleze sau să oprească definitiv fluxul imigranţilor din UE care, în 2010, a reprezentat 27% din totalul de cetăţeni străini care s-au stabilit pe teritoriul britanic. 2,3 milioane de cetăţeni ai UE locuiau în Marea Britanie în 2011.

CONTRA

Foarte multe decizii vor depinde de ce fel de înţelegere va fi încheiată cu celelalte ţări din UE. Peste 711.000 de cetăţeni englezi locuiau, în 2011, în ţări din UE, conform Eurostat. Va fi foarte multă nesiguranţă pentru mulţi muncitori din UE care plătesc impozitele în Marea Britanie: oare ce beneficii li s-ar mai cuveni?

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite