Micul stat bogat. Ce reprezintă Qatarul pe harta lumii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea de lider din Qatar este privită cu multă atenţie de comunitatea internaţională, întrucât această ţară mică joacă un rol important pe scena diplomaţiei internaţionale. Qatarul este bogat în hidrocarburi, iar autorităţile au folosit această bogăţie pentru a transforma ţara într-un centru de interes în afaceri, relaţii internaţionale şi media.

Emiratul are o populaţie de numai 1.9 milioane de locuitori, dar străinii sunt în număr mai mare decât cetăţenii nativi.

Cu un Produs Intern Brut în valoare de 92.500 dolari pe cap de locuitor, Qatarul depăşeşte de două ori PIB-ul Statelor Unite. Capitala Doha este locul în care se află o serie de afaceri importante, găzduind sediul central al trustului media Al Jazeera. Qatarul deţine acţiuni semnificative în cadrul clubului de fotbal Paris Saint-Germain, hoteluri, o staţiune în Sardinia, acţiuni în cadrul concernului Volkswagen, a Băncii englezeşti Barclays şi în cadrul companiei energetice Total.

Multe întâlniri diplomatice de nivel înalt au avut loc la Doha, capital Qatarului devenind un centru al negocierilor internaţionale. Cel mai recent, miniştrii de Externe din 11 state, printre care şi Statele Unite sau Franţa, au pus Doha pe harta capitalelor în care s-au luat decizii istorice, reunindu-se pentru a decide înarmarea rebelilor sirieni, fapt ce ar putea schimba turnura conflictului civil din Siria.

Qatarul însă nu s-a mulţumit să fie doar un loc al celor mai semnificative conferinţe şi întâlniri internaţionale, ci a contribuit activ la susţinerea mişcării rebelilor din Siria, aşa cum făcuse anterior şi cu revoluţia din Libia. A finanţat livrări de arme către facţiunile opoziţiei, cu mult înainte ca Statele Unite să se implice.

O nouă faţă la conducerea ţării poate însemna şi o încercare de a menţine deschiderea spre modernitate şi progress relative. Cu toate acestea, Qatarul se luptă încă cu o serie de probleme serioase, din punct de vedere al democraţiei. Deşi aici se află sediul trustului Al Jazeera, guvernul duce o politică restrictivă asupra mass mediei locale. Autorităţile emiratului nu reuşesc să impună o legislaţie care să proteje drepturile muncitorilor imigranţi şi au un drum lung de parcurs în ceea ce priveşte drepturile femeilor.

 Şeicul Tamim a avut iniţiative care au propulsat Qatarul pe scena mondială – el a condus eforturile Qatarului pentru găzduirea Jocurilor Olimpice din 2020 şi a Campionatul Mondial de Fotbal din 2022. Ultima candidatură a fost acceptată, deşi au existat multe voci care au condamnat FIFA pentru decizia de a organiza Campionatul Mondial din 2022, sugerând că a fost o decizie motivată de veniturile uriaşe ale emiratului. Cei care s-au opus acestor decizii au invocat faptul că ţara nu a oferit nicio garanţie că va demara reforme democratice pentru drepturilor omului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite