Japonia şi SUA negociază condiţiile Parteneriatului Trans-Pacific

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducerea de la Washington negociază acordul cu 11 state din zona Asia-Pacific
Conducerea de la Washington negociază acordul cu 11 state din zona Asia-Pacific

Oficiali ai Statelor Unite ale Americii şi ai Japoniei s-au întâlnit miercuri la Tokio şi negociază eventualele soluţii pentru a pune bazele unui acord comercial regional, relatează agenţia de ştiri Associated Press.

Reprezentantul interimar al Statelor Unite pentru negocierile comerciale Wendy Cutler discută miercuri cu delegaţia japoneză despre schimburile comerciale din industria automobilelor, a asigurărilor şi despre eventualele bariere netarifare.

Aceste subiecte au fost în trecut deosebit de sensibile, iar specialiştii au avertizat că sunt necesare compromisuri în cazul în care cele 12 ţări participante la negocieri vor să îndeplinească termenul-limită de un an pentru a stabili acordul.

„Avem mari speranţe în aceste negocieri. Avem mult de lucru, trebuie să ne grăbim şi trebuie să o facem într-un mod constructiv”, a spus Cutler, înainte de începerea discuţiilor.

Statele Unite vor să obţină standarde comune în ce priveşte standardele de securitate auto şi ale mediului înconjurător, dar şi liberalizarea asigurărilor şi investiţiilor. De asemenea, pe lista de discuţii ar putea fi incluse şi plăţile pentru drepturile de autor şi condiţiile de licitare a proiectelor publice.

„Japonia şi Statele Unite au căzut de acord să coopereze pentru a spori creşterea economică în continuare”, a declarat Takeo Mori, liderul delegaţiei nipone. „Sperăm să fructificăm discuţiile din următoarele trei zile.”

Statele Unite au înregistrat un deficit de 76 de miliarde de dolari din schimburile comerciale cu Japonia în 2012, din care două treimi în industria automobilelor.

Parteneriatul Trans-Pacific este un acord de liber schimb valabil la nivelul Pacificului. Conducerea de la Washington negociază acordul cu 11 state din zona Asia-Pacific (Japonia, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Mexic, Singapore, Chile, Malaezia, Peru, Vietnam şi Brunei). În cazul în care va intra în rigoare, va deveni cel mai mare acord comercial la nivel mondial pentru că include state care realizează aproximativ 40% din schimburile comerciale mondiale. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite