Justiţia japoneză a emis un mandat de arestare pe numele soţiei fostului şef al Nissan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul şef al Nissan, Carlos Ghosn şi soţia sa Carol
Fostul şef al Nissan, Carlos Ghosn şi soţia sa Carol

Justiţia japoneză a emis un mandat de arestare pe numele Carolei Ghosn, bănuită de „mărturie falsă“ în ancheta japoneză privind soţul ei, fostul şef al gigantului Renault-Nissan, Carlos Ghosn, relatează AFP.

Potrivit unui comunicat al Parchetului din Tokyo, Carole Ghosn este suspectată de declaraţii false în faţa justiţiei japoneze în aprilie 2019, atunci când a fost interogată cu privire la eventualele întâlniri cu o persoană al cărei nume nu a fost citat.

Anunţul intervine după ce la începutul lunii ianuarie a fost emis un mandat de arestare internaţional pe numele lui Carlos Ghosn, prin intermediul Interpol, la câteva zile după fuga în Liban a fostului CEO al Renault şi Nissan.

Carlos Ghosn a ajuns pe 30 decembrie la Beirut, a doua zi după plecarea sa surpriză din Japonia. El este suspectat că a urcat la bordul unui avion privat pe aeroportul internaţional din Kansai, în apropiere de Osaka, de unde a mers până la Istanbul, iar de aici a plecat spre Beirut la bordul unui alt avion.

Urmărit pentru infracţiuni financiare, el era în arest la domiciliu de la sfârşitul lui aprilie la Tokyo, după 130 de zile petrecute în închisoare. Arestul său la domiciliu prevedea condiţii stricte şi interdicţia de a părăsi ţara în aşteptarea procesului său.

Carlos Ghosn, un franco-libanezo-brazilian, a dat asigurări că şi-a organizat "singur" fuga în Liban, fără a furniza totuşi amănunte.

 În cadrul primului biefing de presă al Guvernului de la fuga lui Ghosn, ministrul de Justiţie Masako Mori a declarat luni că, în principiu, Tokyo ar putea cere extrădarea unui suspect cu care nu are un acord oficial de extrădare.

O astfel de solicitare ar trebui analizată atent, pe baza posibilităţii ”de garantare a reciprocităţii şi a legislaţiei interne  ţării partenere”, a explicat Mori.

Ministrul nu a spus ce ar garanta reciprocitatea şi nici dacă în Japonia există cetăţeni libanezi doriţi de Liban.

Potrivit unei surse judiciare libaneze, libanul nu a primit încă o cerere oficială din partea Interpolului pentru arestarea lui ghosn şi nu va lua nicio măsură înainte se se întâmple acest lucru.

Surse a spus luni că aşa-numitul avertisment roşu, pe care l-a primit săptămâna trecută, a fost trimis direct din Japonia, nu de la sediul central al Interpolului din Lyon, Franţa.

”Există semne de întrebare la Wiesbaden şi Lyon legate de legalitatea de a trimite notificarea direct de la Tokyo în Liban, fără să treacă pe la sediul central al Interpolului”, a spus sursa.

Când Libanul a primit avertismente roşii în trecut, suspecţii nu au fost reţinuţi, dar paşapoartele lor au fost confiscate şi a fost stabilită o cauţiune, a declarat săptămâna trecută o sursă judiciară.

Mori nu a oferit informaţii legate de evenimentele fugii lui Ghosn în ţara unde a copilărit, afirmând în mod repetat că nu poate comenta detalii în timpul unei investigaţii în curs.

Autorităţile japoneze au rupt tăcerea în cazul fugii lui Ghosn duminică, afirmând că vor înăspri regulile referitoare la imigraţie şi că vor investiga evadarea. Autorităţile au mai emis o notificare internaţională pentru arestarea acestuia.

Mori a apărat sistemul judiciar din Japonia, pe care Ghost îl acuză ca fiind corupt şi discriminatoriu.

În Japonia, suspecţii care nu îşi recunosc faptele sunt reţinuţi pe perioade lungi de timp şi supuşi unor interogatorii îndelungate, în lipsa unui avocat.

“Diversele comentarii despre sistemul de justiţie al Japoniei şi această plecare ilegală sunt două lucruri diferite”, a declarat Mori reporterilor, afirmând că criticile la adresa sistemului de justişie nu pot fi utilizate pentru a justifica fuga lui Ghosn.

Autorităţile japoneze au stabilit că fostul preşedinte al Nissan Motor, Carlos Ghosn, a fost ajutat de doi americani să fugă din Japonia, arată marţi presa niponă preluată de DPA.

Ghosn, care era judecat în Japonia pentru infracţiuni financiare, a plecat singur din locuinţa sa din Tokyo, pe 29 august, şi a mers pe jos circa 800 de metri până la un hotel, unde s-a întâlnit cu cei doi americani, susţin surse neprecizate din cadrul anchetei, citate de televiziunea NHK.

Cei doi americani sosiseră în aceeaşi dimineaţă din Dubai pe aeroportul internaţional Kansai din Osaka, cu un avion particular; ei s-au cazat la un hotel din apropiere, cu o cutie mare, apoi au luat un tren de mare viteză de la Osaka la Tokyo, de unde s-au întors seara, însoţiţi de Ghosn. După două ore, americanii au plecat de la hotel cu două cutii, iar Ghosn n-a mai fost văzut.

Cele două cutii de mari dimensiuni, declarate ca având conţinut legat de muzică, nu au fost trecute prin controlul cu raze X, iar vameşii nu le-au deschis. Avionul particular a decolat înainte de miezul nopţii spre Turcia.

Autorităţile japoneze cred că Ghosn era ascuns în una din cutii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite