Indignare în SUA şi Pakistan după ce Curtea Supremă pakistaneză îl achită pe Omar Sheikh, acuzat de răpirea şi decapitarea jurnalistului american Daniel Pearl

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Extremistul pakistanezo-britanic Ahmed Omar Saeed Sheikh
Extremistul pakistanezo-britanic Ahmed Omar Saeed Sheikh

Statele Unite s-au declarat joi indignate de achitarea, pronunţată de Curtea Supremă din Pakistan, a extremistului Ahmed Omar Saeed Sheikh, suspectat de asasinarea în 2002 a jurnalistului american Daniel Pearl, informează AFP.

"Facem apel la guvernul pakistanez să examineze rapid opţiunile legale, inclusiv să permită Statelor Unite să-l aducă în faţa justiţiei pe Sheikh pentru uciderea brutală a unui cetăţean şi jurnalist american", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, în cadrul unei conferinţe de presă.

Casa Albă s-a declarat 'revoltată de hotărârea judecătorească „ în cazul acestei crime brutale, care a şocat lumea“.

"Această decizie de a-l exonera şi a-l elibera pe Sheikh şi pe ceilalţi suspecţi este un afront pentru victimele terorismului din întreaga lume, inclusiv pentru Pakistan", a subliniat Jen Psaki.

Curtea Supremă a Pakistanului l-a achitat joi pe extremistul pakistanezo-britanic Ahmed Omar Saeed Sheikh, suspectat de răpirea şi asasinarea, în 2002, a jurnalistului american Daniel Pearl, şi a dispus eliberarea imediată a acestuia şi a celor trei presupuşi complici ai acestuia, relatează AFP.

Curtea consideră că Ahmed Omar Saeed Sheikh nu a comis ”nicio infracţiune în acest dosar” şi este necesar ”să fie eliberat imediat”, a declarat pentru AFP unul dintre avocaţii acuzatului, Mahmood Sheikh.

În aprilie, Înalta Curte a provinciei Sindh (sud) a anulat condamnarea la moarte – pronunţată în 2002 – cu privire la acest asasinat a lui Omar Sheikh, în vârstă de 47 de ani, şi i-a comuntat pedeapsa la şapte ani de închisoare, cu privire la răpire, o pedeapsă acoperită de cei 18 ani de detenţie.

Însă provincia Sindh, a cărei capitală este Karachi, părinţii lui Daniel Pearl şi acuzatul însuşi au făcut apeluri la Curtea Supremă.

Doi dintre cei trei judecători de la Curtea Supremă au respins primele două apeluri, dar l-au acceptat pe cel al acuzatului împotriva condamnării sale cu privire la răpire şi l-au achitat astfel ”complet”, potrivit lui Mahmood Sheikh.

Curtea a confirmat, de asemenea, achitarea hotărâtă de către acelaşi tribunal din Sindh a trei dintre presupuşii săi complici.

Salman Saquib, Fahad Nasim şi Sheikh Adil au fost condamnaţi în iulie 2002 la închisoare pe viaţă, după ce au fost găsiţi vinovaţi de faptul că au trimis e-mailuri în care revendicau răpirea jurnalistului.

Guvernul şi Administraţia penitenciarelor pakistaneze nu au reacţionat imediat şi nici au dezvăuit când vor fi eliberaţi Omar Sheikh şi complicii săi.

Familia lui Daniel Pearl denunţă o ”parodie de justiţie” care ”pune în pericol jurnaliştii de peste tot” în lume şi cere autorităţilor americane să intervină.

Hotărârea din aprilie a fost aprig denunţată de către Departamentul de Stat american, care o consideră ”un afront la adresa victimelor terorismului în lume”.

În decembrie, secretarul interimar american al Justiţiei Jeffrey Rosen anunţa că Statele Unite sunt pregătite să acţioneze astfel încât Omar Sheikh să poată fi judecat în America.

Daniel Pearl, un corespondent al cotidianului american The Wall Street Journal (WSJ), a fost dat dispărut la 23 ianuarie 2002 – pe când era în vârstă de 38 de ani – la Karachi, unde se pregătea să se întâlnească cu un lider islamist.

El ancheta cu privire la reţele islamiste, la acea vreme foarte implantate în acest oraş şi susceptibile de legături cu Al-Qaida, reţeaua lui Osama ben Laden, la câteva luni după atentatele de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite.

După o lună de incertitudine cu privire la soarta sa, moartea jurnalistului a fost confirmată prin trimiterea la Consulatul Statelor Unute din Karachi a unei casete video în care era tăiat la gât şi apoi decapitat.

Născut la Londra, într-o familie pakistaneză înstărită, Omar Sheikh a studiat la London School of Economics (LSE), după care s-a apropiat de mediile islamiste şi a participat la alte răpiri ale unor occidentali.

În cadrul une prime înfăţişări la tribunalul din Karachi, cu o săptămână înainte de difuzarea înregistrării video, el s-a lăudat că a orchestrat răpirea, afrimând că jurnalistul era mort. Însă, în timpul procesului, el a negat neîncetat faptele.

Avocaţii familiei lui Daniel Pearl au argumentat că Omar Sheikh a jucat un rol esenţial în răpirea şi sechestrarea jurnalistului, înainte de executarea acestuia.

Apărătorii acuzatului au afirmat, din contră, că acesta era doar un ţap ispăşitor şi că a fost condamnat iniţial pe baza unor probe insuficiente.

O anchetă independentă – care a durat trei ani, în cadrul „Pearl Project” – a demonstrat în 2011 că Omar Sheikh nu l-a ucis el însuşi pe jurnalist, însă l-a acuzat de faptul că a ordonat execuţia.

Potrivit lui Asra Nomani, o fostă colegă şi o prietenă a lui Daniel Pearl, care a condus această anchetă, pakistanezul Khaled Sheikh Mohammed (KSM) – ”creierul” autoproclamat al atentatelor de la 11 seprembrie 2001 – este cel care l-a executat pe jurnalist.

Khaled Sheikh Mohammed, arestat în Pakistan în 2003, se află în detenţie la Închisoarea americană Guantanamo Bay, în Cuba.

Un psiholog care l-a interogat a anunţat că deţinutul i-a mărturisit că l-a decapitat pe jurnalistul american.

”În 2002, Daniel Pearl, un jurnalist nobil, a fost masacrat brutal în Pakistan (…). În prezent, după 19 ani, în 2021, justiţia a fost asasinată”, a declarat Nomani pentru AFP, cerând Washingtonului să intervină pentru a cere extrădarea lui Omar Sheikh.

Daniel Pearl, corespondent al cotidianului american The Wall Street Journal, a dispărut pe 23 ianuarie 2002 la Karachi, unde se pregătea să se întâlnească cu un lider islamist.

La câteva luni după atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA, jurnalistul în vârstă de 38 de ani investiga reţelele islamiste, foarte bine implantate în acest oraş şi suspectate de legături cu Al-Qaida, reţeaua condusă de Osama bin Laden.

După o lună de incertitudine, moartea lui Daniel Pearl a fost confirmată prin trimiterea către consulatul american din Karachi a unei casete video în care putea fi urmărită decapitarea jurnalistului.

Apelurile la sentinţă au durat 18 ani. În aprilie anul trecut, curtea provincială din Sindh a anulat condamnarea la moarte, apreciind că aceasta a fost pronunţată pe baza unor dovezi incorecte. Instanţa respectivă l-a condamnat pe Sheikh, care are dublă cetăţenie, britanică şi pakistaneză, la numai şapte ani de închisoare, mai puţin decât acesta făcuse deja. Guvernul provincial şi părinţii lui Pearl au făcut un nou apel, la Curtea Supremă. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite