FOTO Fenomenul „smog“ din Indonezia riscă să afecteze activităţile ţărilor vecine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incendiile forestiere din insula indoneziană Sumatra au stârnit îngrijorarea Singapore, după ce flăcările au acoperit cu o mantie de fum unele părţi din Malaezia. Fenomenul, denumit „smog”, este cel mai grav din ultimii 16 ani, informează „Bloomberg”.

Gravitatea situaţiei a fost subliniată de Kasiviswanathan Shanmugam, ministrul Afacerilor Externe din Singapore, care a dat asigurări că se depun toate eforturile pentru combaterea cu eficienţă a incendiilor din Sumatra.

„Miniştrii celor două ţări au fost de acord în ceea ce priveşte consolidarea cooperării pentru a rezolva problema fumului“, a fost declaraţia oficială a guvernului.

Incendieri ilegale

Pe 17 iunie, indicele de poluare din Singapore înregistra valoarea de 155, cel mai ridicat nivel din anul 1997 încoace, atunci când a atins valoarea absolută de 226, informează ziarul „The Straits Times“ din Singapore.

Guvernului indonezian i s-a cerut să facă publice numele companiilor implicate în „incendierea ilegală, chiar dacă responsabilitatea principală de a lua măsuri legislative revine Indoneziei, din moment ce companiile au încălcat în mod clar legile”, se arată în declaraţiile guvernului din Singapore.

„Un oficial al Ministerului Silviculturii pretinde că unele companii producătoare de ulei de palmier din Malaezia şi din Singapore ar putea fi responsabile pentru incendiile din Riau”, se mai arăta în declaraţiile guvernului.

Arderea plantaţiilor de către fermieri agravează fenomenul

În ultimele două zile au fost detectate 187 de „puncte fierbinţi” pe insula Sumatra, iar fumul gros este aşteptat să persiste şi în zilele următoare, potrivit Agenţiei Naţionale de Mediu (NEA). În această dimineaţă, indicele de poluare înregistra valoare echilibrată de 78, iar în jurul orei prânzului a crescut periculos, până la 134, informează NEA.

În 1997, incendiile din Indonezia au reprezentat o mare problemă şi au costat economia Malaeziei, Indoneziei şi cea din Singapore aproximativ 2,6 miliarde de euro.

Smogul este amplificat şi mai mult de faptul că fermierii dau foc la propriile plantaţii pentru a pregăti terenul pentru următorul sezon de semănat, scrie Bloomberg. Totodată, suprafeţe întinse de turbă (cărbune inferior care se formează prin descompunerea lentă a materialul vegetal acumulat în mlaştini neaerisite n.r.) din provincia Riau au luat foc şi au contribuit la extinderea fenomenului, mai scrie ziarul „The Straits Times“. Indonezia sau „salba de smaralde a Ecuatorului” este cel mai mare producător de ulei de palmier din lume.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite