Drama oamenilor străzii racolaţi de mafia japoneză pentru a curăţa centrala nucleară de la Fukushima

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii de la Fukushima sunt obligaţi să poarte echipamente speciale de protecţie FOTO Reuters
Muncitorii de la Fukushima sunt obligaţi să poarte echipamente speciale de protecţie FOTO Reuters

Autorităţile japoneze au folosit oameni ai străzii pentru curăţarea centralei nucleare de la Fukushima după catastrofa din martie 2011, citează presa rusă după o investigaţie a postului de televiziune Russia Today. De cele mai multe ori, aceştia au lucrat fără protecţia adecvată împotriva radiaţiilor şi în unele cazuri nu şi-au primit plăţile.

Un corespondent al postului rus a discutat cu câţiva oameni ai străzii care au muncit la curăţarea centralei după dezastrul cauzat de tsunamiul din primăvara anului 2011.

„Nu am primit niciun fel de protecţie, nici asigurări de sănătate şi nici nu ne-a fost măsurat nivelul de radiaţi la care am fost expuşi“, a declarat unul dintre aceştia, care a vorbit sub anonimat.

„Am fost trataţi ca nişte nimicuri. Ne-au promis multe lucruri şi apoi s-au debarasat de noi, după ce am fost expuşi la un nivel mare de radiaţii“, a mai spus japonezul.

Unii muncitori au făcut voluntariat, însă o mare parte dintre ei au acceptat riscurile deoarece nu aveau cum să se întreţină. Mulţi dintre ei nu au fost avertizaţi de la început despre riscurile radiaţilor. Nemulţumirea cea mai mare a oamenilor străzii este faptul că nu şi-au primit decât o treime din banii promişi de autorităţi, în timp ce alţii nu au primit niciun ban.

Investigaţia derulată de Russia Today a scos la iveală faptul că aceşti oameni ai străzii aduşi să cureţe centrala au fost racolaţi de mafia japoneză numită Yakuza, dar şi de alte grupări de crimă organizată din Japonia.

Potrivit poliţiei japoneze, în prefectura Fukushima acţionează 50 de grupări yakuza care însumează aproximativ 1000 de membri. Deşi a fost organizat un departament special pentru a ţine crima organizată departe de proiectul de curăţare al centralei nucleare, investigatorii afirmă că au nevoie de rapoarte detaliate din partea celor obligaţi să muncească de către grupările mafiote, pentru a putea impune sancţiuni.

În cursul acestui an, poliţia japoneză a arestat primul membru Yakuza acuzat de racolarea şi trimiterea unor muncitori pentru a lucra în centrală, fără autorizaţie. Yoshinori Arai reţinea mare parte din salariile oamenilor, adunând o sumă de 60.000 dolari în doi ani. 

Jurnaliştii spun că acesta nu este primul caz când, de exemplu, un proiect mare de construcţie sau alte programe mari din Japonia apelează la şefii mafiei pentru a recruta oameni cu pretenţii foarte reduse pentru tipuri riscante de muncă. Deseori, oamenii racolaţi primeau explicaţii foarte vagi despre ceea ce trebuie să execute.

Numărul total al celor care au ajutat la curăţarea centralei nucleare de la Fukushima este necunoscut. Estimările presei internaţionale se ridică la aproximativ 250.000 de oameni.

Potrivit experţilor, eliminarea tuturor consecinţelor accidentului de la Fukushima ar putea dura până la 40 de ani. Acest lucru se traduce prin milioane de oameni care vor dezvolta de-a lungul timpului probleme de sănătate grave din cauza tragediei din martie 2011.

Mai multe despre Fukushima

Misiune critică la Fukushima: începe operaţiunea de îndepărtarea a combustibilului radiaoctiv Muncitorii vor începe luni operaţiunea de îndepărtare a combustibilului radioactiv de la unul dintre reactoarele centralei nucleare Fukushima, a transmis administratorul Tokio Electric Power Co. (Tepco). Misiunea greoaie şi extrem de riscantă este un prim pas crucial pentru a curăţi complet centrala distrusă de tsunamiul din 2011.

Riscurile uriaşe, fraudarea salariilor şi influenţa mafiei fac legea la centrala nucleară de la Fukushima Campania fără precedent de curăţare electelor accidentului de la centrala nucleară de la Fukushima, atât în interiorul unităţii cât şi în afara ei, este pusă la încercare din cauza lipsei de personal. Există cu 25% mai multe oferte de locuri de muncă decât cereri, potrivit datelor publicate de guvernul nipon.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite