Coreea de Sud vrea să-şi reducă numărul de militari de la frontiera cu Nordul. Iar Phenianul pare să dea, la rândul său, semne de bunăvoinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona demilitarizată dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud Foto: EPA/EFE
Zona demilitarizată dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud Foto: EPA/EFE

Ministerul sud-coreean al Apărării a anunţat marţi că intenţionează să retragă o parte din militarii şi echipamentul care se află de-a lungul zonei demilitarizate de la frontiera cu Coreea de Nord. Planul ar urma să fie pus în aplicare ca un test preliminar făcut ca urmare a înţegerii de la summit-ul intercoreean din aprilie de a pune capăt actelor ostile şi de a reduce tensiunile, relatează koreatimes.co.kr.

„Pentru a realiza transformarea zonei demilitarizate într-o zonă de pace, precum se menţionează în declaraţia de la Panmunjom, (ministerul) lucrează la un plan pentru a extinde programul de retragere în etape după retragerea de trupe şi echipament din posturile din zona demilitarizată“, a precizat ministerul într-un raport către o comisie parlamentară.

De asemenea, cu titlu de încercare ministerul va încerca să demilitarizeze zona comună de securitate din satul armistiţiului.

În plus, se precizează în raport, acesta va face eforturi pentru impunerea planului de a desemna Linia Limitei de Nord, o graniţă maritimă de facto, drept „o mare a păcii“ şi să stabilească o zonă comună de pescuit pentru pescarii din Coreea de Sud şi Coreea de Nord.

În acest timp, Coreea de Nord pare să fi început destructurarea unui sit de lansare a sateliţilor, ceea ce ar putea fi un prim rezultat al summit-ului istoric de luna trecută de la Singapore între Kim Jong-un şi Donald Trump.

Potrivit 38 North, un site dedicat analizei situaţiei din statul lui Kim, imagini prin satelit ale sitului de lansări de la Sohae care datează din 20 şi 22 iulie şi care au fost obţinute de societatea Digital Globe arată că instalaţia montată pe şine, pe care sunt asamblate rachetele înainte de a fi lansate, a început să fie demontată, relevă AFP.

Instalaţiile de la Sohae au fost utilizate de nord-coreeni pentru a testa rachete în scopul realizării obiectivului anunţat de a plasa sateliţi pe orbită. Numai că rachetele de lansare a sateliţilor pot fi folosite pentru a lansa şi alte încărcături, în special focoase nucleare, astfel că testele au îngrijorat comunitatea internaţională.

Analistul Joseph Bermudez  de la 38 North a afirmat că este vorba despre un progres „important“ spre respectarea de către liderul nord-coreean a angajamentelor pe care şi le-a luat la summit-ul din Singapore.

Totuşi, un responsabil militar american a declarat pentru France-Presse că Pentagonul nu supraveghează în special situl de la Sohae. „Nu este pe radarele noastre“, a afirmat acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite