Coreea de Nord a testat un motor de rachetă balistică. Oficiali americani: nord-coreenii ar putea construi curând rachete cu rază lungă de acţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord a testat joi o nouă rachetă balistică, în efortul de a-şi construi un sistem capabil să atingă continentul american, au declarat oficiali ai Statelor Unite. Statul totalitar şi-a intensificat activitatea în testarea rachetelor, în ciuda condamnărilor internaţionale.

În ciuda condamnărilor internaţionale, Coreea de Nord şi-a intensificat activitatea în testarea rachetelor nucleare, cu scopul de a dezvolta o rachetă balistică intercontinentală. Agenţia de Informaţii a Apărării din SUA (US Defence Intelligence Agency) a avertizat luna trecută că statul nord-coreean se află pe calea „inevitabilă“ să obţină o astfel de rachetă.

Oficiali americani au declarat, sub anonimat, că cel mai recent test balistic, realizat joi, ar putea reprezenta prima etapă în construirea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu rază lungă de acţiune, care ar putea atinge şi Statele Unite ale Americii. Însă, din cauza faptului că activitatea militară în Coreea de Nord este secretizată, este greu pentru experţi să analizeze cât de aproape se află statul în construirea unui sistem ICBM care să fie viabil.

Reacţii de la Washington

Vestea privind noul test balistic a venit în contextul tensiunilor crescânde între Washington şi Phenian din cauza ambiţiilor nucleare a statului condus de Kim Jong-un. Pentru administraţia Trump, aceasta reprezintă una dintre cele mai importante puncte de pe agenda externă.

Secretarul de Stat american Rex Tillerson i-a cerut, miercuri, Chinei să aplice mai multă presiune diplomatică pe Phenian „dacă vor să prevină o viitoare posibilă escaladare a tensiunilor în regiune“. China este considerată principalul aliat al Coreei de Nord, iar Statele Unite speră ca Beijingul să poată influenţa statul dictatorial al lui Kim Jong-un să oprească testele balistice, precum şi programul nuclear.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că şi-ar dori să rezolve criza nord-coreană pe cale diplomatică, însă înainte de aceasta a avertizat că este posibil şi un „confilct major, major“.

Relaţiile SUA-Coreea de Nord sunt tensionate în plus, în această perioadă, şi din cauza morţii studentului american Otto Warmbier. Acesta a fost condamnat la muncă silnică în Coreea de Nord pentru că ar fi furat un afiş propagandistic şi a murit la scurt timp după ce a fost returnat Statelor Unite de către Coreea de Nord în stare de comă.

Statele Unite au amplificat prezenţa militară în regiune, conducând câteva exerciţii militare cu Japonia şi Coreea de Sud. În plus, se află în proces de instalare a unui sistem defensiv antibalistic în Coreea de Sud, cunoscut ca sistemul Thaad (Terminal High-Altitude Area Defence system). Momentan, implementarea sistemului a fost suspendată de Coreea de Nord pentru efectuarea unor evaluări pentru a analiza impactul asupra mediului.

CE SE ŞTIE DESPRE SISTEMUL BALISTIC NORD-COREEAN

  • Rachetele nord-coreene pot atinge Coreea de Sud şi Japonia, ambele state găzduind pe teritoriul lor soldaţi americani.
  • Se află în construcţie o rachetă care să ajungă pe continentul american, însă nu este sigur în ce etapă se află acest proiect.
  • Coreea de Nord a realizat o serie de teste nucleare de succes.
  • Se consideră că încă nu a reuşit să obţină o focos nuclear suficient de mică să poată fi ataşată unei rachete.
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite