Stelian Tănase, după excluderea de la Eurovision 2016: „E nevoie de o nouă lege a televiziunii, dată mâine, dacă se poate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stelian Tănase, fost preşedinte director general al Televiziunii Române a declarat, vineri, pentru News.ro, după anunţul Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU) de excludere a României de la Eurovision, că s-a ajuns în această situaţie în urma refuzului guvernului de a dialoga, a discuţiilor despre insolvenţă şi a „vacanţei de leadership“, soluţia fiind plata rapidă a cinci milioane de euro şi o nouă lege, „mâine, dacă se poate“ a TVR.

Stelian Tănase identifică probleme din sânul TVR 

„Guvernul trebuie să rezolve punctual această problemă. Eu cred că soluţia este să se depună deja cinci milioane de euro, nu toată datoria, şi să se aşeze la masa de discuţii şi cu TVR-ul, şi cu EBU. Adică să se degaje un director preşedinte, care să poată semna, să meargă la EBU şi să înceapă negocierile pentru reglarea acestei datorii“, a declarat Stelian Tănase.

Potrivit lui Tănase, cadrul legal permite guvernului să achite această sumă, pentru că TVR este atât societate comercială, cât şi televiziune publică, conform Legii 41/1994. „Televiziunea are un stat ambiguu, prin lege, pe de o parte e societate comercială, pe de altă parte e televiziune publică“, a prezizat Stelian Tănase. El a adăugat că este necesară o nouă lege a televiziunii, „dată mâine, dacă se poate“, un nou cadru legal de funcţionare. „Drama este că politicienii amână rezolvarea problemelor“, a precizat el.

Fostul preşedinte director general al TVR a adăugat că Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune este foarte răbdătoare şi că nu crede că are interesul să „pună la colţ o televiziune“, dar a luat decizia să excludă România de la Eurovision din trei motive.

Unul din aceste motive a fost „vacanţa de leadership“ de la TVR, întrucât, după expirarea mandatului Irinei Radu, nu a mai avut dreptul nimeni să reprezinte televiziunea în raporturile cu terţi.

„De două ori Parlamentul a încercat să degaje un preşedinte director general şi nu a reuşit. Din acel moment, de la expirarea mandatului doamnei Radu, nimeni nu a mai avut dreptul să reprezinte instituţia în raporturile cu terţi. Deci EBU nu a găsit la TVR un partener, pentru că nimeni nu ocupa postul de preşedinte director general. Asta genera imaginea de haos, că şi ei au termene, au de luat decizii, şi mai ales că lucrurile vin cu viteză, şi Eurovisionul şi Jocurile Olimpice“, a spus Stelian Tănase.

Un alt motiv al excluderii a fost reprezentat de discuţiile despre insolvenţa TVR, care au alarmat EBU.

„Tăriceanu, al doilea om în stat, a spus că au deja pregătit textul pentru declararea insolvenţei. Asta i-a alarmat la fel de mult, poate chiar mai mult pe EBU“, a mai declarat fostul preşedinte director general al TVR.

„Au încercat şi cu guvernul cei de la EBU să lege un dialog şi guvernul a trântit uşa, a spus că nu el este partenerul de dialog, depinde de Parlament, a trimis-o spre TVR, ceea ce nu este adevărat, memorandumul de acum câţiva ani era încheiat între televiziune şi Guvern, semnat Săftoiu şi cu Ponta. De exemplu, mărirea taxei depinde de Guvern, nu de Parlament. Deci aceste trei elemente au determinat EBU la această atitudine categorică“, a explicat Stelian Tănase. 

Stelian Tănase crede că situaţia TVR putea fi salvată 

El a mai declarat, pentru News.ro, că a propus o soluţie, care s-a aflat pe masa Guvernului Ponta, dar a fost ignorată.

„Nu vreau să mă laud că eu am avut o soluţie, erau nişte paşi, de la mărirea taxei, la deschiderea unei noi companii, de la eşalonarea datoriilor până la ştergerea lor, deci ea se putea salva“, a spus fostul PDG.

„Eu am avut multe discuţii cu EBU cât am fost acolo şi le-am eşalonat, am stabilit nişte rate, am încercat să ne ţinem de ele. Cât am fost eu acolo am respectat în general ce ne-am angajat. Dar datoria televiziunii începe din 2006, eu trebuia să plătesc nişte datorii istorice, care nu erau ale mele, eu am mai plătit din ele, dar era o decizie care stăea pe masa Guvernului şi Guvernul nu a vrut să se implice în această chestiune“, a mai declarat Stelian Tănase. 

Eurovision 2016. România nu va difuza show-ul din acest an 

România nu mai are dreptul de a participa la Eurovision 2016, a anunţat, vineri EBU, din cauza datoriilor neplătite de televiziunea publică. Datoria, acumulată în opt ani, depăşeşte suma de 16,5 milioane de euro.

România nu va fi acceptată pe scena Eurovision şi nici nu va primi, prin satelit, semnalul pentru a putea transmite această competiţie.

În acest context, reprezentanţii EBU - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - au anunţat managementul TVR că vor demara procedura de excludere a Televiziunii Române din organizaţie. Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusă din asociaţie. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră. 

„Este regretabil că suntem forţaţi să luăm această decizie. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre de a rezolva această chestiune nu au primit niciun răspuns de la Guvernul României. În ultimele săptămâni, EBU a luat notă de sugestia Ministerului de Finanţe, potrivit căruia TVR ar putea intra în procedură de insolvenţă, ceea ce ar putea duce la o restructurare profundă a serviciului public. EBU este o asociaţie non-profit care reprezintă 73 de servicii publice din 56 de ţări. Lipsa plăţilor din partea TVR pune în pericol însăşi stabilitatea financiară a EBU“, a declarat Ingrid Deltenre, Directorul general al EBU. 

Eurovision 2016. Ovidiu Anton s-a declarat învins 

Ovidiu Anton, artistul care ar fi trebuit să reprezinte România la Eurovision 2016, a transmis tot printr-un mesaj pe Facebook că excluderea ţării din competiţie este nedreaptă şi că se declară învins. „Dragi prieteni, am primit şi eu într-un final înştiinţarea oficială. Încerc să zâmbesc şi să nu mă ia valul însă... e nedrept.  Eu rămân acelaşi, acelaşi artist sincer, acelaşi luptător care a câştigat prin votul juriului şi al publicului... dar cu toate astea, paradoxal, trebuie să mă declar învins... de cine? de ce ? Corect??? ... nu ştiu cum să o spun frumos acum aşa că mă abţin“, a scris Ovidiu Anton pe pagina lui de Facebook

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite