Christian Sabbagh a salvat familia unei românce la graniţa dintre Liban şi Siria: „Am văzut cu ochii mei copii sfârtecaţi, femei însărcinate despicate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christian
Sabbagh s-a alăturat operaţiunii de salvare a unei familii
disperate FOTO Kanal D
Christian Sabbagh s-a alăturat operaţiunii de salvare a unei familii disperate FOTO Kanal D

Christian Sabbagh (43 de ani) a participat alături de echipa Ştirilor Kanal D la operaţiunea de salvare a unei românce din Siria controlată de Statul Islamic, aventura acestuia putând fi urmărită la emisiunea „Sabbagh în acţiune“, de la ora 19.00, la Kanal D.

Christian Sabbagh îşi riscă din nou viaţa într-o operaţiune de salvare ce se desfăşoară, de această dată, la graniţa dintre Liban şi Siria, într-o zonă macinată de atentate teroriste şi conflicte între diferite grupări de rebeli şi forţele guvernamentale.

După ce în urmă cu un an şi jumătate a adus acasă 33 de muncitori români ţinuţi prizonieri în Libia, prezentatorul Ştirilor Kanal D se alătură unei noi operaţiuni de salvare iniţiată de Ministerul Afacerilor Externe şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, la graniţa dintre Liban şi Siria. Diplomaţii români au răspuns apelului unei familii mixte (ea româncă, el sirian, cu doi copii), captive în infernul din Siria, iar echipa Kanal D s-a alăturat demersului. În timpul operaţiunii, Sabbagh a ţinut seama la sfatul unui luptător antitero: „În cazul în care eşti înconjurat de cei din Statul Islamic, ultimul glonţ păstrează-l pentru tine“. Întreaga aventură poate fi urmărită în această seară la „Sabbagh în acţiune“, în cadrul Ştirilor Kanal D de la ora 19:00.

Adevărul“: Ce te-a determinat să te aventurezi într-o asemenea misiune periculoasă?

Christian Sabbagh: O lume întreagă se cutremură zilnic la veştile care vin din aşa-zisul Stat Islamic - masacre şi execuţii mai crunte decat în Evul Mediu. Ne-am obişnuit cu oroarea, cu bieţii ostatici îmbrăcaţi în portocaliu care-şi aşteaptă resemnaţi sfârşitul. Dar când auzi că există români în pericol să le împărtăşească soarta e imposibil să nu simţi că ţi se taie respiraţia. E şocul pe care l-am avut şi eu când am auzit că o mamă disperată a cerut ajutorul Ministerului de Externe pentru fiica, ginerele şi nepoţii ei. Aşa începe povestea noastra.

Care a fost cel mai periculos moment al operaţiunii?

Din momentul în care aterizezi în Liban îţi asumi orice risc. Acolo sunt foarte multe zone ocupate de comunităţi aflate de zeci de ani în conflict - creştini maroniţi, musulmani şiiţi, suniţi şi druzi. Cu bune şi cu rele, aceste comunităţi au trăit în pace până în 1975, când între creştini şi refugiaţii palestinieni au început ostilităţile armate. Treptat, toate comunităţile religioase au intrat în acest război civil sângeros. Astăzi, se fac eforturi mari pentru o reconciliere naţională, dar drumul este lung după ataţia zeci de ani de confruntări armate.

Am ajuns în zona graniţei cu Siria, unde se dau lupte sângeroase, la doar zece kilometri de frontieră, între rebeli şi armata guvernamentală siriană. E haos. De când acest Stat Islamic a intrat în Siria nu a facut decât să comită atrocităţi. Am văzut cu ochii mei crime de război, am văzut cu ochii mei copii sfârtecaţi, femei însărcinate despicate. Acolo e Iadul pe Pământ. Se petrec zi de zi crime împotriva umanităţii şi nimeni nu ia măsuri. Creştinii sunt masacraţi, musulmanii sunt masacraţi. 

Am văzut cu ochii mei crime de război, copii sfârtecaţi, femei însărcinate despicate. Acolo e Iadul pe Pământ Christian Sabbagh, prezentator TV

Drumul Damascului, care duce spre frontiera libaneză Masnaa, a fost plin de pericole. Convoiul ambasadei României, care îi aduce acasă pe românii evacuaţi din Siria, a trecut prin zone pustii, prin localităţi controlate de diferite grupări înarmate şi prin zone în care se dau lupte grele între forţele guvernamentale ale preşedintelui Bashar al-Assad şi rebeli. A fost o operaţiune extrem de riscantă.

Cum reuşesc oamenii să trăiască în acest Infern?

cristian sabbagh foto kanal d

Aceşti oameni pe care am reuşit să-i aducem acasă au trăit un coşmar. S-au temut zi şi noapte că ei şi copiii vor sfârşi sub gloanţele luptătorilor Statului Islamic. În zona în care trăiau, masacrele erau la ordinea zilei, iar cadavrele civililor zăceau pe străzi. I-am adus acasă, în Giurgiu. Şi aici a început o altă dramă. Au scăpat cu viaţă, dar acum vor trece prin alte încercări: trebuie să le asigure copiilor un trai şi au nevoie de permis de muncă. De-acum încolo pentru ei încep alte probleme, probleme pe care nu le mai ia nimeni în calcul.

Cum ai privit acum Libanul copilăriei tale? Ce te-a frapat în mod deosebit?

cristian sabbagh foto kanal d

Pentru mine Libanul înseamnă leaganul copilariei mele, înseamnă educaţia pe care am primit-o în colegiul preotesc, înseamnă părinţi, vecini, cumva e a doua mea ţară. Sigur, amintirile au început să curgă încă de când priveam Libanul prin hubloul avionului; copilăria mea nu a fost uşoară, am trăit într-o ţară măcinată de război, iar tensiunea a rămas aceeaşi ca şi acum 30 de ani. Fără să vreau, îmi veneau în minte imagini cu vecinii care au murit în bombardamente, vedeam casele distruse de explozii, îmi revenea în memorie zgomotul infernal al obuzelor, zgomotul acela care anunţă moarte, suferinţă, distrugere.

Christian Sabbagh a vizitat ţara în care a copilărit FOTO Kanal D

Libanul arăta frumos din avion, doar că, odata ce ai aterizat, traieşti alte stări. Foarte adevărat că de atunci au trecut 30 de ani şi pare că nimic nu s-a schimbat, peste tot sunt check point-uri (n.r. - puncte de control), ameninţarea teroristă omniprezentă.

Nu am mai vizitat Libanul din 2005, când am trăit una dintre cele mai triste experienţe ale vieţii mele, am fost martorul asasinării premierului Rafik Hariri. Teroriştii au aruncat în aer o stradă întreagă. Eram la doar şase sute de metri distanţă. Chiar avem imaginile de atunci, am făcut corespondenţe în ziua respectivă. Era 14 februarie, Ziua Îndragostiţilor, care s-a transformat în ziua terorii. 

Cea mai mare răsplată este să ştii că ţi-ai făcut datoria faţă de semeni Christian Sabbagh, prezentator TV

Cine a întreprins acţiunea de salvare?

Este o acţiune a Statului Român, a Ministerului Afacerilor Externe. De fapt, România şi Cehia sunt singurele ţări care şi-au păstrat ambasadele la Damasc. Prin intermediul acestor diplomaţi se fac toate repatrierile. În momentul de faţă, francezii, canadienii, australienii şi moldovenii văd în ambasada României de la Damasc singura speranţă. Discutam la un moment dat cu diplomaţii şi mă întrebam de ce nu se laudă cu asta? Fac lucruri extraordinare, îşi pun viaţa în pericol zi de zi pentru a salva oameni din zone aflate sub controlul rebelilor, îi aduc în Liban şi îi trimit acasă. În orice moment al operaţiunilor îşi pot pierde viaţa, faptul că eşti într-o maşină cu număr de corp diplomatic nu îţi asigură vreo protecţie.

După tot ce ai văzut, cum mai dormi?

Am coşmaruri noaptea, nu mi-e bine. Sunt imagini care mă bânutuie, de oţel să fii şi tot ai fi şocat. Pe de altă parte, călătoria asta a meritat tot efortul şi toate riscurile. Cea mai mare răsplată este să ştii că ţi-ai făcut datoria faţă de semeni.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite