Emy Drăgoi, „regele jazzului la acordeon“, cucereşte şi Cetatea Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
emy dragoi

Acordeonistul Emy Drăgoi, supranumit de francezi „regele jazzului la acordeon“ şi finalist în competiţia-spectacol „Românii au talent“, vine la Festivalul Dilema veche din Alba Iulia cu nu mai puţin de şapte reprezentaţii-ofensivă. Muzicianul promite că, la sfârşitul săptămânii, acordeoanele sale vor pune stăpânire pe Cetatea Alba Carolina.

Emy Drăgoi va deschide ceremoniile Festivalului Dilema veche de la Alba Iulia cu entuziasmul specific muzicii noi, de calitate, dar cu tehnica de şcoală veche. Însoţit de band-ul lui, muzicianul se va plimba pe aleile cetăţii şi va anunţa, la acordeon, că sfârşitul de săptămână din Alba Iulia este destinat manifestărilor culturale şi, în special, dilematicilor. Acordeonul vesteşte, ca odinioară, voia bună.

Apoi, în fiecare zi de festival, Emy Drăgoi va pune la cale câte un spectacol diferit, dar la fel de antrenant: tango, vals, musette, polca, java, manouche, în fine, tot ce-ncape în repertoriile de jazz franceze, italiene, spaniole sau româneşti. Intens, copleşitor, dar sensibil, spiritual şi încărcat de tradiţie. Pianul cu bretele al muzicianului rămâne, şi la Festivalul Dilema veche, acelaşi dulce pansament pentru sufletul nenorocit, dar şi acelaşi straşnic energizant pentru buna dispoziţie.

Una dintre reprezentaţiile speciale de la festival este concertul tridimensional Emy Drăgoi Proiect 3D, unde muzicianul reuneşte trei generaţii de artişti care ţin acordeonul la piept şi muzica la picioare. Câtă istorie şi câtă modernitate pot încăpea într-un singur burduf de acordeon puteţi afla chiar în prima zi a festivalului, pe 21 august, puţin după miezul nopţii, în curtea interioară a Palatului Principilor. Concertul îi pune acordeon lângă acordeon pe Bică Drăgoi (61 de ani), Emy (39 de ani) şi Emilian (16 ani). Cu alte cuvinte, generaţia autentică a muzicii tradiţionale româneşti, fusion-ul dintre clasic, jazz şi tango, alături de prospeţimea modernă a valsului şi a cafe-urilor internaţionale, acompaniate de muzică electronică şi hiturile anilor ’80. Programul complet al reprezentaţiilor date de muzicienii lui Drăgoi poate fi consultat la adresa festival.dilemaveche.ro.

Mai multe detalii despre Festivalul Dilema veche puteţi găsi aici, dar mai ales aici.


Festivalul Dilema veche se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu o nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziţie şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.

Singurului festival internaţional organizat de o revistă în România e organizat pe durata a trei zile bine chibzuite şi legate într-un mozaic intelectual condensat cu dezbateri şi expoziţii, literatură şi film documentar, muzică şi dans, cărţi pentru cei mari şi jocuri deştepte pentru cei mici.

Invitat special, pentru prima dată în România, dar renumit în toată Europa este cantautorul italian Angelo Branduardi.

Programul complet al Festivalului Dilema Veche (poate fi consultat şi pe site-ul festival.dilemaveche.ro): Click pe imagine pentru a mări!

program festival dilema veche


Festivalul Dilema veche în Cetatea Alba Iulia a ajuns la cea de-a patra ediţie. Anul acesta a fost ales, din peste 760 de candidaţi, printre cele mai bune evenimente din Europa de către Europe for Festivals, Festivals for Europe, platforma internaţională care conectează festivalurile ce pun accentul pe artele, comunităţile lor şi valorile europene. Printre invitaţii care au apărut în faţa dilematicilor la ediţiile trecute se numără Mircea Cărtărescu, Vintilă Mihăilescu, Mircea Dinescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu, Ioana Pârvulescu, Alexandru Tomescu, Cristi Puiu, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite