Stela Popescu, „Doamna Teatrului de Revistă“, a împlinit astăzi vârsta de 78 de ani
0
Stela Popescu, „Doamna Teatrului de Revistă“, a împlinit astăzi vârsta de 78 de ani. Cunoscută pentru cuplurile celebre de televiziune alături de Ştefan Bănică şi Alexandru Arşinel, Stela Popescu a reuşit să se menţină în topul celor mai iubiţi actori ai scenei româneşti timp de mai bine de jumătate de veac.
Născută la Bălţi, în Basarabia, într-o familie de învăţători modeşti, Stela Popescu a trebuit să se refugieze alături de mama sa la Braşov, în 1953, după invadarea Basarabiei de către trupele armatei ruse, în 1940. Tatăl ei era un intelectual apreciat, ceea ce îl facea un duşman de clasă. El a fost deportat în Siberia.
În acelaşi an în care ajunge în România, Stela Popescu susţine examenul de admitere la facultate şi este repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“, la care renunţă după un an şi jumătate când intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne. Trei ani mai târziu este admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar la finalul facultăţii este repartizată la Teatrul din Braşov, acolo unde ajungesă să suţină 400 de spectacole pe an.
Din 1963 până în 1969 joacă la Teatru de Revistă „Constantin Tănase“, ca mai apoi să se angajeze la Teatrul de Comedie şi să colaboree cu ceea ce pe atunci se numea Radioteleviziunea. În pararele întreţine o colaborare cu „Revista Românească“, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea să se căsătorească în 1969, la puţin timp după divorţul de Dan Puican.
Totodată, joacă în celebra serie de spectacole „Boema“ de la Grădina Boema, evenimente care se înscriu în peisajul anti-putere pentru vremea aceea, cu succes răsunător la nivelul spectatorilor. Pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase“, dar şi pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu străluceşte în piese precum „Omul care a văzut moartea“, „Mama Boema“, „Boema, slăbiciunea mea“. Timp de 18 ani, actriţa a jucat constant în piese de teatru precum „Preşul“, 12 ani în „Peţitoarea“ şi 10 ani în „Plicul“. A avut şansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.
Cuplurile umoristice alături de Ştefan Bănică şi Alexandru Arşinel
Între 1971 şi 1979, Stela Popescu face unul dintre cele mai memorabile cupluri de pe scena de teatru şi din televiziune alături de Ştefan Bănică, iar din 1979, alături de Alexandru Arşinel va contura unul dintre cele mai longevive şi umoristice echipe.

Stela Popescu şi Alexadnru Arşinel
În 1958, debutează în cinematografie în pelicula „Alo? Aţi greşit numărul“, ca mai apoi să aibă roluri în peste 25 de filme precum „Nea Mărin miliardar“ (1979), „Pe malul stâng al Dunării albastre“ (1983) sau „În fiecare zi mi-e dor de tine“ (1988).
Stela Popescu a făcut o carieră memorabilă şi în televiziune jucând în piese de teatru şi emisiuni de divertisment. De altfel, Televiziune Română a scos pe piaţă DVD-urile „O stea printre stel“ (2006) şi „Stela şi Arşinel“ (2005) care reunesc cele mai memorabile apariţii TV ale acesteia. De asemenea, a jucat în serialul TV „Cuscrele“ (2005-2006) dar şi în telenovelele „Râzboiul sexelor“ (2007-2008), „Regina“ (2008-2009), „Aniela“ (2009-2010) şi „Iubire şi Onoare“ (2011).
Distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor
Fostul Preşedinte al României, Ion Iliescu, i-a conferit artistei Stela Popescu la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - „Arta Spectacolului“, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului“.