Profesorii universitari pot candida din nou pentru primirea calităţii de conducător de doctorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii universitari care doresc să conducă lucrări de doctorat pot candida, din nou, pentru obţinerea atestatului de abilitare. Procesul a fost stopat în ultimii doi ani, în lipsa unei metodologii în domeniu.

O nouă metodologie de obţinere a atestatului de abilitare a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial, în urma unui Ordin al ministrului Educaţiei. Noile condiţii clarifică procesul de obţinere a calităţii de conducător de lucrări de doctorat.

Potrivit documentului, candidaţii trebuie să îndeplinească standardele minimale identice cu cele de acordare a titlului de profesor universitar şi să realizeze o teză de abilitare care să prezinte în mod succint principalele rezultate ştiinţifice originale, obţinute de candidat în domeniul de doctorat vizat.

De asemenea, candidaţii trebuie să demonstreze capacitatea de a coordona echipde de cercetare, de a organiza şi gestiona activităţi didactice, de explicare şi facilitare a învăţării şi cercetării, după cum arată documentele publicate miercuri, în Monitorul Oficial.

În urma susţinerii publice a tezei de doctorat, comisia de specialitate întocmeşte un raport de evaluare, ce cuprinde propunerea de acceptare sau respingere, precum şi motivaţia deciziei. Ministerul Educaţiei şi comisia de specialitate a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) sunt alte două instituţii care verifică dosarul candidatului, cea din urmă validând, după caz, propunerea de acordare sau neacordare a atestatului de abilitare.

Documente necesare pentru înscriere

Dosarul candidatului pentru acordarea atestatului trebuie să cuprindă o serie de documente, precum o cerere-tip pentru susţinerea abilitării, semnată de rector/preşedintele Academiei Române şi o fisă de îndeplinire a criteriilor minimale, alături de o declaraţie pe propria răspundere privind îndeplinirea acestor criterii.

De asemenea, candidatul trebuie să prezinte un portofoliu de lucrări ştiinţifice relevante şi teza de abilitare în format tipărit şi electronic, un curriculum vitae şi lista de lucrări semnate de candidat. Dosarul mai trebuie să conţină copia legalizată a diplomei de doctor şi o copie a actului de identitate.

Profesorii universitari care obţin atestatul de abilitare şi conduc lucrări de doctorat primesc venituri suplimentare de 5200 de lei pe an.

atestat abilitare
atestat abilitare
atestat abilitare
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite