Prima şcoală postuniversitară care formează diplomaţi economici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitorii diplomaţi economici care vor studia la Colegiul Naţional de Comerţ şi Diplomaţia Relaţiilor Economice     FOTO: Adevărul
Viitorii diplomaţi economici care vor studia la Colegiul Naţional de Comerţ şi Diplomaţia Relaţiilor Economice     FOTO: Adevărul

Colegiul Naţional de Comerţ şi Diplomaţia Relaţiilor Economice (CNCDRE), prima şcoală postuniversitară din România care va forma şi va educa viitorii diplomaţi economici ai României, a fost lansat luni de Uniunea Camerelor de Comerţ Bilaterale din România.

La eveniment au fost prezenţi ambasadori şi personalităţi, dar şi studenţii care vor participa începând de pe 11 octombrie şi până februarie, la cursurile despre diplomaţie în mediul economic şi afaceri internaţionale. A doua serie de cursuri va începe în martie, va fi despre diplomaţie publică şi comerţ exterior şi va dura tot patru luni.

În total, CNCDRE va forma anual 80 de diplomaţi economici, selectaţi după depunerea candidaturilor şi susţinerea unui examen de selecţie.

Un astfel de modul de curs costă 60 de milioane şi nu există burse. Primul curs de leadership din 11 octombrie va fi predat de Prinţul Radu Duda, soţul principesei Margareta, fiica Regelui Mihai al României.

Curricula Programului de Învăţământ Afaceri Internaţionale şi Diplomaţie Economică este adaptată cerinţelor de pregătire elitistă a diplomaţilor şi-i va pregăti pe viitorii diplomaţi în domenii precum: politica externă , politici de protecţie a concurenţei şi de control al ajutoarelor de stat din Uniunea Europeană, psihologia integrativă şi formarea profesională în diplomaţie, problematica psihologică a loialităţii şi scurgerii de informaţie, comunicarea publică în diplomaţia economică, drept diplomatic şi consular, drept internaţional privat, protocol şi ceremonial pentru vizitele de Stat şi de Guvern, corespondenţa diplomatică, diplomaţie publică.

„Până acum, instituţional vorbind, nu exista o şcoală de diplomaţie românească adevărată care într-adevăr să corespundă standardelor din exterior. Am pus bazele proiectului împreună cu Universitatea din Transilvania, când Uniunea Camerelor de Comerţ Bilaterale din România şi-a dat seama de lipsa de specialişti în mediul diplomatic economic. Cursanţii sunt specialişti din diferite domenii, absolvenţi de facultăţi, care activează în economie şi care doresc să îşi însuşească un anumit specific comportamental şi profesionist în legătură cu domeniul”, a explicat pentru adevarul.ro, Nasty Vlădoiu, preşedintele UCCBR şi CNCDRE.

Printre cursanţii care au fost acceptaţi în urma unui interviu în Colegiul Naţional de Comerţ şi Diplomaţia Relaţiilor Economice este şi Alexandra Moise, în vârstă de 29 de ani, care este director de dezvoltare la o companie farmaceutică din România. „Cursurile mi-au fost recomandate de ministrul plenipotenţiar Gabriel Micu şi  sunt rare ocaziile în care poţi să participi şi să ai parte de profesori şi de îndrumători atât de valoroşi cum sunt cei de aici. Mă ajută pe mine în dezvoltarea personală, dar şi în dezvoltarea companiei”, spune Moise. 

Ministrul plenipotenţiar Gabriel Micu, de la Ministerul Afacerilor Externe, cel care i-a recomandat Alexandrei Moise cursurile de la CNCDR s-a înscris şi el la cursuri. „Un bun diplomat trebuie să aibă cunoştinţe din toate domeniile, din drept, din politică externă, din economie, în special într-o perioadă când diplomaţia s-a nişat pe mai multe sectoare, cum este diplomaţia economică. Pentru a fi un bun diplomat, ai nevoie de o aprofundare a diferitelor elemente care compun diplomaţia”, a explicat Micu pentru adevărul.ro.

Printre personalităţile prezente la eveniment a fost şi ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer, care spune că diplomaţia economică este motorul care împinge relaţiile internaţionale şi dezvoltă comerţul internaţional şi de aceea este impoportant să avem specialişti în acest domeniu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite