Mihnea Costoiu: Colegiile universitare nu permit accesul fără Bacalaureat la studiile superioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a reacţionat la rândul său, vineri, faţă de controversa legată de posibilitatea universităţilor de a înfiinţa colegii, unde să intre şi tinerii fără Bac, considerate „facultăţi-surogat”.

După ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru Învăţământ Superior a dezminţit oficial posibilitatea ca picaţii la Bac să poată avea acces la facultăţi prin intermediul nou-înfiinţatelor colegii posliceale universitare, combătute de experţi şi de rectorii marilor universităţi, fiind considerate „facultăţi-surogat”.

„Cele două documente nu modifică în niciun fel condiţiile de acces la studiile superioare. Condiţia esenţială, respectiv promovarea examenului de Bacalaureat, rămâne fundamentală pentru admiterea absolvenţilor de liceu la cursurile organizate de universităţile de stat sau de cele private”, a transmis ministrul Costoiu.

Oficialul a arătat, de asemenea, că legea nu face nicio menţiune cu privire la „echivalarea” anilor de studiu din cadrul colegiilor, fapt semnalat însă ca o scăpare periculoasă de către experţi, joi, la Adevărul Live.

Legislaţia în vigoare nu permite sub nicio formă echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate. Orice declaraţie în acest sens este speculativă şi lipsită de temei legal. Legea 1/2011, Ordonanţa de Urgenţă nr. 49/2014, Metodologia-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, alături de Hotărârea nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului naţional al calificărilor, fac imposibile şi ilegale aceste aserţiuni”, susţine Costoiu.

Mihnea Costoiu a explicat de ce au consierat necesară funcţionarea colegiilor postliceale în cadrul universităţilor.

„Tendinţa sistemelor de educaţie europene este de a încuraja învăţământul terţiar nonuniversitar. Există domenii şi specializări, mai ales cele tehnice, unde universităţile au resursele de infrastructură şi resursele umane pentru a instrui absolvenţi de liceu. Atenţie, este vorba de obţinerea unor calificări care nu sunt echivalente studiilor universitare de zi”, a declarat ministrul Costoiu.

Măsură combătută 

Văzută ca o soluţie pentru sutele de mii de tineri care au picat la Bac în ultimii ani, ideea colegiilor postliceale universitare, legiferată de curând prin ordonanţă de urgenţă, este o sabie cu două tăişuri.

Ar putea să fie o şansă pentru absolvenţii fără diplomă să obţină o calificare profesională, însă ar putea fi o punte directă către facultate şi mai degrabă o sursă de bani pentru universităţile rămase fără „clienţi“, sunt de părere experţii.

Echivalarea studiilor, exclusă oficial

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a precizat însă joi că în niciun caz nu vor intra studenţi fără Bac la facultate, idee susţinută de preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, care spune că nu se poate lua în considerare o astfel de echivalare a creditelor.

„Chiar dacă un elev obţine 60 de credite la colegiu, în spatele acestor credite se află un alt număr de ore şi un alt tip de activitate, care se aseamănă cu o şcoală profesională în ceea ce priveşte partea practică, adică se cere ca două treimi din activităţile educaţionale de la colegiu să fie de ordin practic. Astfel că este greu de echivalat creditele, nu avem cum să fim de acord ca un credit obţinut la colegiu să fie egal cu un credit obţinut la facultate“, a explicat Cîmpeanu, de asemenea rector la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

Acesta a anunţat că Agronomia bucureşteană ia în considerare înfiinţarea unui astfel de colegiu, opţiune la care se gândesc şi alte universităţi, precum ASE sau Politehnică.

Marile universităţi nu vor colegii

Totuşi, universităţi de prestigiu precum Universitatea din Bucureşti sau Universitatea de Vest din Timişoara au anunţat că nu vor organiza astfel de colegii, pentru menţinerea unor standarde. Ba chiar şi universitatea privată „Spiru Haret” s-a declarat sceptică. 

Şi Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca “îşi exprimă dezacordul deplin” cu privire la metodologia care lasă universităţile să primească absolvenţi fara bacalaureat. “Atenţionăm că, în anumite universităţi, sub cupola colegiilor, urmează a se înmatricula cursanţi fără bacalaureat care vor deţine imediat, prin mecanismul recunoaşterii de credite, un statut de veritabil student”, arata oficialii Universităţii.

Ce prevede legea

Conform Legii Educaţiei, modificată ultima dată prin ordonanţă de urgenţă la finele lunii iunie, universităţile acreditate pot înfiinţa unităţi de învăţământ preuniversitar numite colegii, asemenea şcolilor postliceale, pentru calificările pe care au fost acreditate, la care se pot înscrie şi absolvenţii de liceu fără diplomă de Bacalaureat.

Legal, instituţiile ar putea înfiinţa chiar din anul 2014-2015 astfel de colegii private, taxele şi criteriile de admitere fiind stabilite de fiecare în parte, graţie autonomiei universitare, iar acreditarea, deşi nu e prevăzută clar în lege, ar urma să fie făcută de Agenţia Română pentru Calitatea în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), spune preşedintele Şerban Iosifescu.

Tot ce trebuie să facă este să trimită ministerului, până pe 20 octombrie 2014, lista calificărilor oferite şi planul de şcolarizare, ce vor fi aprobate apoi prin ordin de ministru. Diplomele vor fi similare învăţământului postliceal, dar vor atesta o calificare de nivel 5, adică absolvenţi ai învăţământului universitar de scurtă durată care au promovat examenul de certificare.


Pe aceeaşi temă:

Adevărul Live: Colegiile postliceale universitare, „amnistie educaţională”. Pricopie: Nimeni nu se poate înscrie la facultate fără diploma de Bac

Ministerul Educaţiei a avizat admiterea la colegiile universităţilor, fără diplomă de Bac. Universitatea din Bucureşti şi „Spiru Haret“ nu vor organiza colegii

Colegiile reprezintă  învăţământ nonuniversitar

Amnistierea nebacalaureaţilor

REZULTATE BACALAUREAT 2014 De ce fug elevii de Bac

BACALAUREAT 2014 Ce opţiuni au tinerii care nu au luat Bac-ul

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite