Rectorul Universităţii din Bucureşti, la Adevărul Live: "Ne lipsesc banii şi încercăm din fonduri proprii să ţinem piept problemelor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, a vorbit, la Adevărul Live, de la ora 14.00, despre realizările şi problemele instituţiei pe care o conduce. Referitor la nemulţumirile studenţilor vizavi de condiţiile de studiu, rectorul a spus că "sunt chestiunmi absolut reale" şi că Universitatea are probleme de infrastrustură fiindcă funcţionează în clădiri vechi.

 

Într-o perioadă în care educaţia pare, mai degrabă, un instrument politic decât o preocupare reală, Universitatea din Bucureşti se laudă cu mai multe parteneriate internaţionale încheiate recent sau pe cale de a fi încheiate. La începutul lunii decembrie, Centrul de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) din Facultatea de Filosofie, a fost invitat special la Oxford, în Marea Britanie, la un atelier de lucru comun cu specialişti de la Centrul Uehiro de Etică Practică, Universitatea din Oxford. Profesorul Mircea Dumitru spune că, pe agenda instituţiei, se mai află parteneriate cu universităţi din Berlin şi chiar Beijing. În clasamentul anual al celor mai bune 800 universităţi din lume, realizat de QS World University Rankings, Universitatea din Bucureşti se situează pe poziţiile 651-700. 

Ce aduc, concret, studenţilor aceste colaborări? Cum poate Universitatea din Bucureşti să devină un punct important pe harta învăţământului european? În ce măsură politicile din educaţie afectează prestigiul unei universităţi cu 150 de ani vechime? Care sunt aşteptărle de la piaţa muncii şi de la politicieni? La aceste întrebări a răspuns profesorul Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, la Adevărul Live, de la 14.00.

Declaraţii:

Toate universităţile care au poziţii bune în clasamentele internaţionale sunt instituţii cu activităţi de cercetare constante, la care participă profesori şi oameni de ştiinţă din toată lumea.

În lume sunt în jur de 20.000 de universităţi, ori noi ne aflăm pe poziţia 701, deci pe un loc bun în lume. Nu putem să ne lăudăm şi să spunem că am încheiat tot ce ne-am propus să facem, dar suntem în top 5% din lume.

Am vorbit cu rectorul Universităţii Oxford, Andrew Hamilton, pentru a încheia un acord Erasmus între Universitatea din Bucureşti şi Oxford. Al doilea program pe care vrem să îl facem cu Oxford este un proiect în care noi intrăm în colaborare cu o instituţie din interiorul universităţii britanice care proiectează cursuri în limba engleză pentru vorbitori nenativi.

Vom deschide un campus al Universităţii din Bucureşti la Institutul de Ştiinţe Politice de la Berlin. De asemenea, avem partener Universitatea de Studii Juridice şi Politice de la Beijing prin Institutul Confucius. Specificul la noi va fi axat pe activitatea de cercetare şi de traducere şi de apropiere în plan cultural. 

Sunt chestiuni absolut reale pe care le-au semnalat studenţii. Universitatea din Bucureşti funcţionează în clădiri vechi, greu de reparat. Clădirea de la Limbi Străine nu aparţine Universităţii din Bucureşti. În ceea ce priveşte lipsa de căldură, a fost o întrerupere de la Distrigaz, o chestiune care nu s-a datorat conducerii Universităţii din Bucureşti. În vara asta am investit aproape jumătate de milion de lei în cămine, sigur că nu sunt condiţiile ideale, dar ceea ce au semnalat studenţii erau de multe ori ieşite din context. Alţi studenţi ai Universităţii au declarat că nu s-au mai făcut în ultimii ani atâtea reparaţii câte s-au făcut în această vară.

Ne lipsesc banii şi încercăm din fonduri proprii să ţinem piept problemelor. Nu este vorba de rea intenţie, nu este vorba că nu ne interesează şi nu ne pasă şi în niciun caz nu am deturnat fonduri pe care le folosim pentru studenţi.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite