Lucruri mai puţin ştiute despre universităţile din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calitatea programelor de studiu, resursele academice bogate şi diversitatea culturală şi etnică  din mediul universitar sunt aspecte pe care majoritatea dintre noi deja le cunoaştem. Mai sunt însă şi alte aspecte mai puţin cunoscute de publicul larg referitoare la universităţile din străinătate dar care în mod clar sunt la fel de impresionante ca cele anterioare.

Susţinătoare ale inovaţiei dar în acelaşi timp protectoare faţă de mediu

În ultimii ani, universităţile au devenit din ce în ce mai preocupate de problemele globale actuale şi s-au implicat activ în găsirea de soluţii pentru rezolvarea acestora. Astfel, universitatea Northampton susţine companiile ce utilizează tehnologiile verzi şi construcţiile sustenabile, gazduindu-le în cadrul iCon Centre.  Aceasta este cladirea comercială cu cele mai mici emisii din Regatul Unit.

Alte universităţi aleg însă să se dedice cercetării. De exemplu, profesorii de biologie marină ai universităţii Essex din Marea Britanie, au mutat cursurile din sălile de clasa la 18 metri sub nivelul marii. Cursurile s-au desfăşurat în cadrul excursiei anuale a departamentului de Ştiinţe Biologice, care a avut loc în Indonezia.

image

Sursă foto: www.flickr.com/photos/universityofessex

Începând din primăvara acestui an, Universitatea Twente din Olanda a devenit partenera fundaţiei Mars One care urmăreşte să trimită în anul 2023 primul echipaj uman pe Marte. Astfel, o parte dintre cercetătorii universităţii vor ajuta la realizarea acestui proiect alături de ceilalţi colaboratori ai fundaţiei.

Universităţile din străintătate se mândresc cu studenţii lor

Doua aspecte importante pe care majoritatea universităţilor le încurajează sunt creativitatea şi iniţiativa. Astfel, invenţia unui grup de studenţi români de la Academia Lillebaelt din Danemarca - o brăţară care le reaminteşte diabeticilor să îşi ia medicamentele - a fost susţinută şi promovată de către universitate până când aceasta a ajuns să fie utilizată de spitalul din Odense.  

Calitatea programelor de studiu oferite de universităţi poate fi adesea măsurată şi prin performanţele studenţilor. Multe dintre ele se mândresc cu reuşitele absolvenţilor şi studenţilor  care cel mai adesea contribuie la consolidarea reputaţiei acestora. Dacă absolvenţi ai universităţii din Aberdeen, laureaţi ai premiului Nobel sunt deja figuri celebre, există şi cazuri poate mai puţin cunoscute însă, în mod sigur, la fel de impresionante. Astfel, o studentă din România, Raluca Alecsandra Drăgoi, care studiază Fotografia în cadrul Universităţii Portsmouth din Marea Britanie a câştigat în 2013 titlul „Fotograful anului” (“Youth Photographer of the Year”) în cadrul Ceremoniei Sony World Photography Awards.

image

Raluca Alecsandra Drăgoi. Sursă foto: www.curentul.ro

Un alt punct de atracţie pentru studenţii români la universităţile din Marea Britanie, Olanda sau Danemarca îl reprezintă posibilitatea de a realiza stagii de practică specializate pe domeniul de studiu în companii de renume sau instituţii pentru care şi-au construit numele prin calitatea serviciilor sau prin preformanţele dobândite. Un exemplu in acest sens este Claudiu Gheorghiţă, un alt student al universităţii Portsmouth, care a susţinut un internship la Le Manoir aux Quat'Saisons, unul dintre cele mai selecte restaurante ale Regatului Britanic.

Dacă în perioada cursurilor, studenţii au parte de cele mai bune condiţii de studiu – metode de predare inovatoare, studii de caz care ilustrează cel mai bine partea teoretică, lucru în echipe – aceştia nu sunt abandonaţi în timpul sesiunilor, din contra, majoritatea universităţilor sunt preocupate astăzi să le creeze condiţiile optime studenţilor astfel încât aceştia să aibă cele mai bune rezultate. Un exemplu concret este Universitatea din Aberdeen (Scoţia) care acordă o mare importanţă stării de spirit a studenţilor în perioada sesiunilor. Drept urmare, în timpul examenelor, studenţii au posibilitatea de a scăpa de stres într-o încăpere cu căţei.

Investiţia în comunitate – o prioritate a universităţilor din străinătate

În biblioteca universităţii Malmö din Suedia, au loc o dată pe lună, cursuri deschise publicului larg. Aceste cursuri, pe tema “O seară devotată identităţii, patriotismului local şi fotbalului”, sunt gratuite şi îi indeamnă pe cei interesaţi să participe la discuţii moderate de o serie de profesori ai universităţii şi jurnalişti profesionişti.

Universitatea Coventry din Marea Britanie, prin intermediul proiectului Serious Games Institute, joacă un rol extrem de important într-un proiect de cercetare ce va ajuta companiile să îşi transforme modelele de afaceri cu ajutorul jocurilor. Astfel, se vor folosi lumi virtuale tridimensionale, care pot reprezenta şi gestiona sisteme complexe de date ale companiilor care vizeaza un nou model de afaceri care îmbină atât oferirea de produse cât şi de servicii.

Un alt mod de a investi este cel de a crea valoare şi în acelaşi timp de a păstra istoria. Astfel, TEKO, cea mai mare academie de design din Scandinavia, îşi desfăşoară activitatea într-o fostă fabrică de cămăşi, construcţie care nu a suferit niciodată vreo modificare.

image

Cu un grad de angajabilitate de 94% în primele 6 luni de la terminarea studiilor in rândul absolvenţilor săi, Universitatea Hull din Marea Britanie a reuşit să formeze profesionişti în diverse domenii. O parte dintre aceştia au fost numiţi ulterior în funcţii de conducere în cadrul unor companii precum: IBM Europa, Coca-Cola, Rolls-Royce Motor Cars Ltd sau Royal Mail.

În concluzie, fie că este vorba de calitatea programelor de studiu, de facilităţile de ultimă generaţie sau de implicarea în diverse proiecte, instituţiile de învăţământ superior din străinătate îşi sustin studenţii atât pe plan profesional şi academic, cât şi pe plan personal. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite