Interviurile „Adevărul” - Reviro: cum îţi găseşti jobul potrivit în România. Revenirea în ţară, pregătită din timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luiza Bălăceanu, de la Teach for Romania, la Adevărul Live    FOTO: David Muntean / Adevărul
Luiza Bălăceanu, de la Teach for Romania, la Adevărul Live    FOTO: David Muntean / Adevărul

Astăzi, la Adevărul Live am continuat seria interviurilor „Adevărul” - Reviro şi am discutat cu Luiza Bălăceanu, şcolită în Franţa şi angajată acum la Teach for Romania, despre cum te integrezi pe piaţa muncii din România după ce te-ai întors de la studii universitare în străinătate.

Principalele declaraţii:

Ne dorim ca elevii din situaţii dezavantajate să vină la şcoală, să aibă o şansă.

Există o demotivare din partea comunităţii şi a familiei.

E un proiect nou în România. 

Mă ocup de atragerea de finanţare pentru acest proiect.

Am lucrat mult timp în domeniul comunicării, sunt de cinci ani în domeniul nonguvernamental.

Mi-a plăcut mult să lucrez în acest domeniu la Teatrul Odeon, a fost un mediu foarte plăcut, am interacţionat cu oameni interesanţi. Apoi am făcut trecerea spre ONG-uri. 

După un masterat în limba franceză la facultatea de Sociologie de la noi am mers în Franţa. A fost un sistem foarte diferit de cel de aici, aveam foarte multe cursuri pe care le puteam alege, aveam libertate în a lucra pe diferite proiecte alături de colegi. Eu m-am încărcat cu multe cursuri, le puteam combina cum doream şi asta mi-a plăcut foarte mult, era mai puţin rigid sistemul.

La  noi se fixează anumite noţiuni mai bine decât la ei. La un moment am avut senzaţia că alesesem foarte multe cursurui şi aveam foarte puţine ore pentru ele şi aveam senzaţia cp trec prea repede prin ele.

Ceea ce au ei bun este faptul că au foarte mulţi studenţi internaţionali şi mi-a plăcut foarte mult mediul acela. Şi noi putem primi mai mulţi studenţi străini şi ar fi bine să avem mai multă diversitate.

Am învăţat în primul rând să fiu mai tolerantă şi să mă adaptez cu uşurinţă, dar şi să mă adaptez schimbării, am dobândit mai multă încredere în mine, am învăţat să lucrez mai bine în echipă, să lucrez şi să respect diferenţele culturale.

Dacă ne raportăm la piaţa muncii de aici, angajatorii se uită la CV-ul unui angajat şi experienţa internaţională contează, fie că e vorba de o bursă, un stagiu, aşa că le recomand să încerce să facă apşa ceva.

Revenirea în ţară nu a fost o schimbare bruscă sau foarte mare, am stat cam jumătate de an. A existat o anumită nostalgie, dar a fost şi bucuria de a-mi revedea prietenii, să revin la job. Dar logic a fost o perioadă de reacomodare, dar trecerea a fost foarte rapidă. 

Revenirea trebuie pregătită din timp. Am avut colegi care nu şi-au găsit pur şi simplu job când au revenit. Ideal e să găsească un job care să se potrivească calificărilor, dar se întâmplă ca angajatorii să nu se uită neapărat la studii sau la anumite calităţi şi să caute mai degrabă experienţa în muncă.

Joburile oferite de Reviro sunt de obicei în sprijinul acestei experienţe internaţionale.

Vreau să rămân în ţară, dar sunt deschisă unor oportunităţi foarte atractive din străinătate, nu pot să spun că refuz această idee.

Deocamdată sunt implicată în Teach for Romania. Modelul a început în 90 în SUA şi încet încet el s-a răspândit. În România, vom avea 30 de profesori anul acesta care vor merge în şcolile din comunităţi dezavantajate. Ei sunt acum în perioada de pre-pregătire, din septembrie vor merge în şcoli. Avem persoanele selectate, iar acum în vară vor participa la un program de formare intens de şase săptămâni.

Perioada proiectului e de doi ani de zile, apoi profesorii pot decide dacă vor sau nu să rămână în şcoli.Rezultatele parţiale le vedem după un an şi cele mai ample după cei doi ani.

Destul de mulţi dintre colegii mei s-au întors în ţară din străinătate. Pregătirea academică din străinătate contează în alegerea celor din acest proiect.

De anul viitor va intra o nouă promoţie de profesori în Teach for Romania. 

Focusul meu a fost să rămân în mediul neguvernamental, pentru că aici simt satisfacţia muncii mele şi asta e foarte important pentru mine.

Nu există un raport bun, un echilibru între specializări, facultăţi, şi ceea ce se cere pe piaţa muncii. Mă gândesc la facultatea pe care am terminat-o eu şi ştiu că nu există suficiente locuri de muncă pe acest domeniu. Recomandarea e să se uite foarte bine la piaţa muncii când dau la facultate. 

Un program de tipul Reviro ar fi util şi pentru absolvenţii din România. Ar fi o idee bună un proiect care să ajute tinerii absolvenţi de liceu să-şi găsească un drum mai bun, poate nu neapărat facultate, dar cursuri de specializare de calificare.

Te ajută la job ceea ce ai învăţat în facultate, cu siguranţă, faci apel la informaţii învăţate la cursuri. La primele joburi nu aveam nici cea mai mică idee ce să fac, eram ca picată de pe altă planetă, deşi făcusem stagii de practică în facultate.

La angajare, foarte mult în ultima perioadă contează o recomandare din partea unui prieten, de la alt job din acelaşi domeniu, dar poţi la fel de bine să cauţi pe internet un job şi să aplici pentru el. Recomandarea e aplicaţia să fie una serioasă. Din ea îţi dai seama cât de mult contează jobul pentru aplicant.

Peste cinci ani e mult... Am foarte multe planuri şi aş vrea să ajung să realizez măcar o parte dintre ele. Mi-ar plăcea să lucrez mai mult la firul ierbii, în ONG, să-mi deschid propriul ONG pe educaţie formală şi nonformală pentru copii, în special în mediul rural, de exemplu. Dar ideea e să le prioritizez. Sunt multe ONG-uri în domeniul educaţiei care fac o mulţime de lucruri.

Una dintre motivaţiile cele mai mari este că poţi ajuta, poţi face ceva pentru ceilalţi.

Sfatul pentru cei plecaţi la studii în străinătate ar fi de a nu renunţa foarte uşor. Dacă există un anumit job pe care îl doresc aici, atunci să-şi dea tot interesul să obină jobul acela, să nu se sperie dacă nu găsesc exact acel job, pot avea un stagiu de practică de 2-3 luni de zile, de exemplu. Să caute acei angajatori care pot să valorizeze calităţile lor. Şi să apeleze la proiecte ca Reviro, să vadă ce li se potriveşte, să aibă profil pe linkedin etc. Totul e să fie foarte hotărâţi şi să nu se dea bătuţi din prima să accepte un job unde să se plafoneze.

Aici în România sunt mai multe şanse de angajare pentru absolvenţii români de peste hotare.


Invitata noastră din platou este Luiza Bălăceanu, Director of Development la Teach for Romania, care a absolvit specializarea „Comunicare şi Relaţii cu publicul" la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). A continuat ulterior cu un master la Facultatea de Sociologie pe specializarea Comunicare şi media, în limba franceza, iar în anul doi a plecat cu bursă în Franţa la Facultatea de Litere de la Universitatea Nice-Sophia Antipolis.

A lucrat de când a terminat facultatea pe zona de comunicare şi PR, în diferite domenii: management cultural la teatrul Odeon, apoi a lucrat în mediul non-guvernamental, în care încă activează. În ONG-uri a lucrat pe democraţie şi drepturile omului, urmat de o activitate într-o asociaţie ce se specializă pe incluziune socială, iar la momentul actual lucrează pentru Teach for Romania, unde se ocupă de partea de dezvoltare şi tot ce înseamnă brand-uri în cadrul organizaţiei.

Reconectarea cu România

O mare parte dintre cei care decid să se întoarcă acasă pentru a începe o carieră nu sunt conectaţi la realitatea de business şi sunt slab susţinuţi în a găsi joburile potrivite pentru ei.

Grupul EDUCATIVA, care trimite anual tineri la studii în străinătate, a observat această problemă recurentă. Ca soluţie, grupul a creat Reviro, un serviciu de recrutare care îşi propune să le faciliteze tinerilor români cu pregătire internaţională accesul la oportunităţi de carieră la companii din România. „Misiunea Reviro este de a conecta potenţialul tinerilor români cu pregătire internaţională la organizaţii din România care să le pună în valoare abilităţile dobândite la studii în cadrul universităţilor internaţionale”, spune Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA.

El explică modul în care activitatea Reviro completează scopul EDUCATIVA. „Din 2005 trimitem la şcoală în străinătate mii de oameni, prin târgurile de universităţi, prin EDMUNDO, serviciul nostru de consiliere. Însă miza nu a fost doar de a-i trimite în străinătate, ci a fost să-i şi aducem înapoi”, detaliază el.


Interviurile „Adevărul” - Reviro. Simona Iernilă, şcolită în Olanda, angajată în România: „Am aplicat şi la joburi din străinătate, dar aici am găsit ce căutam”

Joi, la Adevărul Live de la ora 14:00, am discutat despre cum se pot reintegra în societatea românească şi pe piaţa muncii din ţară tinerii care au absolvit o facultate în străinătate şi care vor să se întoarcă acasă.

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Darian Ursoi: „Sistemul britanic te învaţă să gândeşti şi să-ţi rezolvi singur problemele”

Vineri am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. În platou a fost invitat Darian Ursoi, care a studiat Management la Warwick Business School în Anglia, a lucrat în Londra la Microsoft şi J.P. Morgan, iar acum e business analyst la A.T. Kearny, o firmă de consultanţă strategică.

Interviurile „Adevărul”-Reviro. De ce se întorc în ţară românii şcoliţi peste hotare

Vineri, am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro, în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. Au venit la Adevărul Live tineri români şcoliţi sau care au lucrat în străinătate şi care au ales să se angajeze aici. Poveştile vor putea fi urmărite în secţiunea „Studii în străinătate”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite