START Conferinţele Dilema veche la UVT. Programul detaliat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
dilema veche

Miercuri 23 iunie, de la ora 18.00, în Aula Magna a UVT încep Conferinţele Dilema veche. Tema programului susţinut de cei opt conferenţiari, universitari, scriitori, artişti, sociologi, diplomaţi etc. este Părinţi şi copii. Vârste, mode, generaţii.

Primul eveniment al programului de trei zile va fi susţinut de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. Într-un dialog cu redactorul şef al revistei Dilema veche, Sever Voinescu, Daniel Funeriu va încerca, în tripla sa calitate de părinte (responsabil pentru educaţia propriilor copii), el însuşi fiu al unui intelectual şi fost ministru al educaţiei (responsabil pentru educaţia copiilor României), să răspundă unor întrebări precum: Care sunt valorile civice şi morale care structurează civilizaţia Uniunii Europene şi în ce măsură sînt ele de găsit în tranziţia generaţională din România de azi? Din ce este constituită cultura generală, adică nucleul cunoştinţelor şi atitudinilor care trebuie transmise de la generaţia părinţilor de azi la generaţia copiilor de azi?

În aceeaşi seară de miercuri, de la ora 19.30, tot în Aula Magna, Călin Dan, directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană, păstrând tema generală a Conferinţelor, va vorbi despre Dispariţia bătrâneţii în secolul 21. Astfel, pornind de la ideea unor potenţiale similitudini între descompunerea valorilor republicane în Roma antică şi transformările democraţiilor euro-atlantice în secolul 21, Călin Dan va extinde speculaţiile sale despre actualitatea terapeutică a antichităţii mediteraneene la felul cum se construiesc în urma dispariţiei Războiului rece 1.0 relaţia dintre generaţii şi raportarea la moarte.

Programul celorlalte două zile ale Conferinţelor este următorul:

Joi, 24 iunie, ora 18.00. Barbu Mateescu, Cum au votat generaţiile României?

Concentrându-ne asupra alegerilor prezidenţiale (fără a exclude însă alte evenimente electorale semnificative), vom descoperi împreună - pe baza cifrelor - generaţiile României şi traiectoriile lor în plan electoral. Vom vedea cum mobilizarea sau bascularea unor segmente de vârstă dintr-o direcţie în alta a dictat destinul politic al ţării. De asemenea, vom înţelege un pic mai bine rezultatele alegerilor trecute luând în calcul fiecare generaţie (tânără) care căpăta drept de vot pe măsură ce împlinea 18 ani. (Barbu Mateescu, sociolog).

Joi, 24 iunie, ora 19.30. Adriana Babeţi în dialog cu Marius Lazurca, Despre imaturitate, altfel

Un dialog despre splendoarea imaturităţii dincolo de vârste. Despre şansele, dar şi riscurile ei. Despre părinţi care refuză să îmbătrânească şi despre copii îmbătrâniţi prematur. Despre imaturitate ca interval deschis. Despre poetica intervalului şi a formelor sale în literatura şi arta modernă. Despre imaturitate ca refuz al încremenirii în convenţii, ca interval dinamic, în perpetuă căutare, nu doar în artă, ci şi în viaţă. În propriile noastre vieţi.(Adriana Babeţi)

Vineri, 25 iunie, ora 18.00. Cătălin Ştefănescu în dialog cu Sever Voinescu, Circulaţia unei succesiuni

Realizatorul prestigioasei emisiuni culturale Garantat 100% discută cu redactorul-şef al revistei Dilema veche despre modul în care se transmit valorile culturale de la o generaţie la alta în societatea contemporană. Cătălin Ştefănescu şi Sever Voinescu vor discuta despre disponibilitatea şi competenţa generaţiei părinţilor de a transmite, dar şi despre deschiderea generaţiei copiilor de a recepta, precum şi despre şansa valorii de a fi recunoscută în cacofonia informaţională contemporană. De asemenea, cei doi se vor referi la rolul jurnalismului cultural şi la statutul mijloacelor media clasice, precum televiziunea şi revistele, în era Facebook-Instragram-TikTok. (Sever Voinescu)

Vineri 25 iunie, ora 19.30. H.-R. Patapievici, Părinţi şi copii în conflictul dintre generaţii. O viziune personală

Generaţia mea a deschis ochii în lume pe conflictul dintre generaţii: Rebel fără cauză”, Cenuşă şi diamant, Cele 400 de lovituri şi muzica generaţiei hippy, prima generaţie care nu mai voia să audă de adulţi şi de lumea lor, pe care o considerau mincinoasă, au fost deopotrivă profesorii şi conştiinţa de sine generaţiei mele. Voi încerca să explic conflictul generaţional atît prin modul în care s-a născut lumea modernă, cît şi prin modul în care şi-a dobîndit conştiinţa de sine. Voi lega faptul că există o deosebire între naştere şi conştiinţa de sine a naşterii cu structura conflictului generaţional şi voi vorbi, cu referire la mine, despre timpul şi temporalitatea în care se desfăşoară toate acestea.(Horia-Roman Patapievici)

______

Conferinţele şi dialogurile vor avea loc în Aula Magna a UVT.  

Accesul publicului este gratuit şi se face pe bază de rezervare online, complet絜d un formular pus la dispoziţie de organizatori: Conferinţele Dilema Veche (google.com)

Toate evenimentele vor fi transmise live pe canalele de Youtube şi paginile de Facebook ale organizatorilor şi partenerilor.

_____

Organizatori: Grupul pentru Management şi Mediere Culturală şi revista Dilema veche

Finanţator: Fundaţia Alber

Parteneri: Universitatea de Vest din Timişoara, Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Teatrul German de Stat Timişoara

Sponsori: City of Mara, Grup West Arad, E. ON, Autonom

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite