Peste 7.000 de profesori cred că Fizica ar trebui studiată din clasa a V-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii cer eliminarea Limbii Latine din programă
Profesorii cer eliminarea Limbii Latine din programă

Peste 7.000 de profesori votează pentru introducerea disciplinei Fizică în programa şcolară încă din clasa a V-a, arată datele anunţate de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei privind cele trei planuri-cadru pentru învăţământul gimnazial.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ a organizat o dezbatere pe tema materiilor pe care elevii din gimnaziu ar trebui să le studieze. La întâlnire, directorul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, Ciprian Fartuşnic, a prezentat rezultatele dezbaterii publice privind cele trei planuri-cadru (documentul care prevede ce discipline vor face elevii de clasele V-VIII şi câte ore îi vor fi alocate pe săptămână fiecărei materii).

Astfel, potrivit datelor prezentate de acesta, 39,7% dintre cele peste 18.000 de cadre didactice care au participat la consultările online preferă a doua variantă de planuri-cadru, 27,4% preferă a treia variantă şi 19,4% preferă prima variantă. De asemenea, 13,3% spun că nu agreează niciuna dintre cele trei variante.

Varianta care a câştigat cele mai multe voturi, peste 7.000, propune dispariţia disciplinei Limba Latină, studierea Fizicii şi Chimiei încă din clasa a V-a (spre deosebire de clasa a VI-a, cum este in prezent) şi înlocuirea materiei Cultură Civică cu: Educaţie pentru drepturile copilului, Educaţie interculturală, Educaţie pentru cetăţenie democratică, Educaţie economică. În plus, Istoria şi Geografia ar putea pierde câte 1/oră pe săptămână. Concret, această variantă prevede că elevii de gimnaziu vor face câte 1 oră/săptămână de Istorie şi 1 oră/săptămână de Geografie în clasele V-VII şi câte 2 ore/săptămână în clasa a VIII-a. Spre comparaţie, în prezent planul-cadru în vigoare prevede 1-2 ore/săptămână din clasa a V-a până în a VII-a.

Religia rămâne cu statutul nemodificat, 1 oră/săptămână, în trunchiul comun, iar Educaţia fizică ar putea pierde o oră/săptămână pentru fiecare an de studiu din gimnaziu, în timp ce TIC (Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor) ar deveni disciplină obligatorie. 

În total, 18.255 de persoane au participat la dezbaterea publică realizată online pe o platformă special dedicată, dezvoltată de ISE. Din totalul repondenţilor, 14.777 au completat întregul chestionar, în timp ce 3.478 de persoane s-au oprit la întrebarea filtru privind parcurgerea variantelor puse în dezbatere.

Pe medii de rezidenţă, majoritatea respondenţilor sunt din mediul urban (64,6%), sensibil mai mult în comparaţie cu respondenţii din mediul rural (26,4%), iar 9% nu şi-au declarat mediul de rezidenţă.

Datele au fost prezentate de directorul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, Ciprian Fartuşnic, la dezbaterea premergătoare celei finale din 16 februarie. 

La întâlnirea organizată de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ au participat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, Marius Ovidiu Nistor, preşedintele FSE „Spiru Haret”, Ligia Deca, consilier de stat, Sorin Mihai Cîmpeanu, preşedintele CNR. 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite