Ministerul Educaţiei demarează licitaţia pentru manualele şcolare de clasa a III-a
0Ministerul Educaţiei a început procedurile pentru derularea licitaţiei noilor manuale şcolare de la clasa a III-a, trimiţând caietul de sarcini şi documentaţia la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea achiziţiilor Publice (ANRMAP).
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru Adevărul că documentaţia va fi publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cel târziu săptămâna viitoare. Pentru a evita întârzierile de la licitaţia de anul trecut pentru noile manuale şcolare de la clasa I şi clasa a II-a, ministerul a făcut de data aceasta câteva precizări.
"Am solicitat celor care au redactat caietul de sarcini să formuleze cât mai exact cerinţele pentru a evita posibilitatea apariţiei unor eventuale contestaţii", a declarat ministrul. El a precizat că faţă de anul trecut, maximum trei manuale vor putea fi declarate câştigătoare, în loc de şase, "pentru a avea garanţia promovării unor manuale de calitate". "De asemenea, am solicitat să intre în competiţie doar acele manuale care depăşesc la preselecţie un prag minim calitativ (echivalentul notei 8,50)", a mai spus ministrul.
Istoria unei licitaţii de „poveste”
În 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că dă startul uneia dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de peste 10 ani din şcoala primară. Însă, licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial şi procedura licitaţiei a suferit amânări peste amânări, astfel încât, rezultatele au putut fi anunţate abia în luna august, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea noului an şcolar.
Dar nici nu au fost bine anunţate, că rezultatele au fost contestate de editori. Astfel, manualele nu au mai putut ajunge la elevi pe 15 septembrie, ci abia la sfârşitul lunii noiembrie, cu excepţia Abecedarelor. Licitaţia pentru acestea a fost contestată de trei ori, iar în decembrie, editura Akademos a fost descalificată şi eliminată de pe lista câştigătorilor. Ca urmare, editorii Akademos au acţionat în instanţă.
Instanţa a decis eliminarea editurii Litera de pe lista câştigătorilor licitaţiei pentru Abecedare. Decizia este definitivă, iar Ministerul Educaţiei, în funcţie de motivarea instanţei,va trebui să retragă din şcoli cele 11.000 de manuale ale editurii Litera, pe care le-a distribuit la începutul lunii februarie. În plus, editura Akademos, contestatara licitaţiei, ar putea reintra pe lista câştigătorilor.
Instanţa a decis eliminarea editurii Litera de pe lista câştigătorilor licitaţiei pentru Abecedare. Decizia este definitivă, iar Ministerul Educaţiei, în funcţie de motivarea instanţei, ar putea să retragă din şcoli cele 11.000 de manuale ale editurii Litera, pe care le-a distribuit la începutul lunii februarie. În plus, editura Akademos, contestatara licitaţiei, ar putea reintra pe lista câştigătorilor.
Abia ajunse pe băncile copiilor, 11.000 de Abecedare vor fi retrase din şcoli
La nici o lună după ce elevii de clasa I au primit, în sfârşit, Abecedarele, peste 11.000 de copii vor rămâne fără acestea, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit miercuri la Adevărul Live, despre problemele din sistemul de învăţământ: despre noile abecedare, licitaţia pentru manualele de clasa a III-a, rezultatele simulărilor examenelor naţionale, arhitectura curriculară, situaţia finanţării Educaţiei şi Cercetării, modernizarea şi tehnologizarea înăţământului.
Asocierea Editura Litera şi SIVECO România a transmis o adresă Ministerului Educaţiei în care spun că afirmaţii făcute de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, într-un interviu la Adevărul Live, vizavi de noile abecedare Litera, sunt "defăimătoare". Ministrul a declarat în cadrul interviului că doreşte o preselecţie în funcţie de calitate, pentru licitaţia manualelor de la clasa a III-a, nefiind normal ca prioritatea să fie preţul foarte scăzut.