Legea Manualui Unic a trecut de Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea Manualui Unic a trecut de Camera Deputaţilor. FOTO: Arhivă
Legea Manualui Unic a trecut de Camera Deputaţilor. FOTO: Arhivă

Deputaţii au votat, marţi, cu 191 voturi "pentru", 97 "împotrivă" şi trei abţineri, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 76/2017 prin care Editura Didactică şi Pedagogică se transformă în societate pe acţiuni. Aceasta va avea sarcina a realiza manualele şcolare obligatorii. Camera Deputaţilor este for decizional.

Actul normativ are ca obiect de reglementare înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică - S.A., prin reorganizarea Regiei Autonome "Editura Didactică şi Pedagogică". Editura Didactică şi Pedagogică trece din coordonarea în subordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale, scrie Agerpres.

Capitalul social al acestei societăţi este deţinut integral de statul român, fiind evaluat la 1.726.446 lei.

Societatea are drept scop editarea manualelor şcolare obligatorii, conform Legii Educaţiei Naţionale.

Calendarul evaluării proiectelor de manuale şcolare

  •   elaborarea proiectelor de manuale şcolare - 19 decembrie 2017 - 5 martie 2018
  • depunerea proiectelor de manuale la Registratura MEN, care le va transmite către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) în vederea evaluării - 6-19 martie 2018
  • evaluarea proiectelor de manuale şcolare şi comunicarea rezultatelor -  20 martie - 10 aprilie 2018
  • depunerea la Registratura MEN a eventualelor contestaţii (în 48 de ore  de la comunicarea rezultatelor) - 11 - 12 aprilie 2018
  • soluţionarea contestaţiilor prin organizarea procesului de reevaluare a proiectelor de manuale şcolare şi comunicarea rezultatelor definitive - 13 aprilie - 4 mai 2018
  •  avizarea proiectelor de manuale şcolare - 7 - 11 mai 2018

Sesiunea de evaluare a proiectelor de manuale şcolare vizează 140 de titluri pentru disciplinele din trunchiul comun pentru ciclul primar, respectiv 111 titluri pentru ciclul gimnazial. 

Evaluarea fiecărui proiect de manual şcolar este făcută de către trei evaluatori cooptaţi (cadre didactice din învăţământul preuniversitar) şi de un specialist extern în domeniul ştiinţe ale educaţiei, iar procesul este confidenţial pentru toate persoanele implicate, până în momentul comunicării rezultatelor finale. 

Un proiect de manual şcolar este declarat admis din punct de vedere al criteriilor de evaluare a calităţii ştiinţifice şi didactice atunci când întruneşte minimum 85 de puncte din 100 de puncte posibile. Toate proiectele de manuale şcolare declarate admise în urma încheierii sesiunilor de evaluare şi de reevaluare sunt supuse unui proces de avizare ştiinţifică realizată de câte un specialist extern (cadru didactic din învăţământul superior, specialist în domeniul/disciplina pentru care se propune fiecare proiect de manual şcolar), mai precizează Ministerul Educaţiei.

O iniţiativă vehement criticată

Cadre didactice din mediul preunivesitar şi universitar, cât şi alţi specialişti din mediul educaţional, se arată îngrijoraţi de posibiltatea existenţei unui singur manual pentru fiecare materie în parte pentru că ne întoarce la sistemul rigid din comunism.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite