Conferinţa UNESCO a liceenilor: Educaţia şi comunicarea, teme de tocat în cadrul dezbaterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 50 de elevi de la licee din Bucureşti, Braşov şi Vâlcea vor participa în acest weekend la o dezbatere în limba engleză care imită conferinţa generală UNESCO. Evenimentul este organizat de trei elevi bucureşteni, care s-au îndrăgostit de arta dezbaterii, după ce au gustat succesul organizării unui alt eveniment similar: simularea unei conferinţe NATO.

Temele principale ale dezbaterii Bucharest Model UNESCO General Conference sunt educaţia şi comunicarea. Mai exact, fiecare participant îşi alege o ţara pe care doreşte să o reprezinte, documentează sistemul care funcţionează acolo şi prezintă situaţia, în limba engleză, în faţa celorlalţi participanţi.

“Trebuie să caute informaţii publice despre ţara respectivă. În cadrul conferinţei, fiecare delegat va susţine un discurs de 5-10 minute despre ţara sa”, a explicat Maria Nicolae, elevă în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică şi unul dintre organizatorii evenimentului.

În etapa următoare, “delegaţii” ţărilor participante la conferinţă intră în dezbatere în cadrul celor două comisii de educaţie şi comunicare. Fiecare participant luptă pentru schimbarea unui aspect din ţara sa şi trebuie să le câştige susţinerea celorlalţi.

“Elevii îşi exersează capacitatea de a-şi exprima părerile, comunică în limba engleză şi iau contact cu problemele de zi cu zi ale societatăţii în care trăim”, explica Maria Nicolae.

La finalul conferinţei, fiecare tânăr participant va primi diplomă de participare, iar cei care s-au afirmat în cadrul dezbaterii diplome speciale. Organizatorii subliniază importanţa acestor activităţi pentru elevi, care sunt foarte bine văzute de universităţile din străinătate şi de angajatori.

Simularea conferinţei NATO a tratat probleme precum armele biologice

La finalul lunii ianuarie, elevi din mai multe licee au organizat o conferinţă similară, care imită adunările NATO, dar şi o situaţie de criză mondială, în care Rusia a scăpat de sub control o armă biologică.

Ana Georgescu, eleva de la Liceul Internaţional de Informatică (ICHB), care s-a numărat printre organizatorii Conferinţei NATO a elevilor, a explicat atunci că în viitor se vor organiza astfel de reuniuni la nivel internaţional.

Unul dintre tinerii care a reprezentat Statele Unite, Tudor Obretin, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Capitală, a povestit că în cadrul conferinţei liceenilor s-au respectat regulile de dezbatere dintr-o reuniune oficială.

"Am avut două tipuri de conferinţe: moderate şi nemoderate. Nu aveam voie să ne ridicăm şi să ne spunem părerea aşa pur şi simplu. Când s-a anunţat situaţia de criză, am făcut câteva moţiuni şi câteva reguli care trebuiau respectate. Apoi, după sesiunea de debate care a durat în jur de două ore, ne-am întâlnit în sala de conferinţe şi am discutat pe partea de apărarel", a povestit elevul.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite