SUBIECTE BAC 2015 Rezolvarea subiectelor de la simularea probei de Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subiectele primite la simularea examenului de Bacalaureat 2015  şi baremele de corectare au fost publicate pe adevarul.ro. La Adevărul Live, profesoara Iulia Pop de la Colegiul Naţional „Sf. Sava" din Capitală a rezolvat, în direct, subiectele primite de elevii de clasele a XI-a şi a XII-a la simularea probei de Limba şi Literatura Română.

Luni, pentru proba de Limba Română, elevii de clasa a XII-a aveau de învăţat aproape toată materia de examen, a explicat pentru „Adevărul“ profesoara Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti.

„Nu este nimic nou în programă, cu excepţia romanului de după 1980. În ceea ce priveşte simularea, programa exclude monologul şi dialogul care se dau la proba orală şi mai exclude textele din programă care au fost scrise după Al Doilea Război Mondial“, a explicat Pop.

Profesorii de specialitate vor veni şi săptămâna aceasta la Adevărul Live pentru a rezolva subiectele pe care tinerii le vor primi la simulare. Astfel, profesoara Iulia Pop va rezolva astăzi, de la ora 13.00, cele două variante de subiecte pe care le primesc elevii în funcţie de profil (Uman sau Real), atât pentru clasa a XII-a, cât şi pentru clasa a XI-a.

Calendar simulare Bacalaureat

  • Luni, 2 martie 2015 – Simularea probei scrise de Limba şi literatura română
  • Marţi, 3 martie 2015 – Simularea probei scrise de Limba şi literatura maternă
  • Miercuri, 4 martie 2015 – Simularea probei obligatorii a profilului (matematică/istorie)
  • Vineri, 6 martie 2015 – Simularea probei la alegere a profilului şi specializării (numai pentru elevii clasei a XII-a)
  • Joi, 12 martie 2015 – Afişarea rezultatelor

Calendarul examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 

  • 25 - 29 mai: înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
  • 29 mai: încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 8 - 10 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română 
  • 10 - 12 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă 
  • 15 - 19 iunie: evaluarea competenţelor digitale 
  • 22 - 26 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională 
  • Probele scrise: 
  • 29 iunie: Limba şi literatura română 
  • 30 iunie: Limba şi literatura maternă 
  • 1 iulie:  proba obligatorie a profilului 
  • 3 iulie: proba la alegere a profilului şi specializării 
  • 6 iulie: afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) 
  • 6 iulie: depunerea contestaţiilor (orele 12.00 - 16.00)
  • 7 - 9 iulie: rezolvarea contestaţiilor
  • 10 iulie: afişarea rezultatelor finale

Cele mai importante declaraţii:

Prof. Iulia Pop: Subiectele nu sunt dificile, din contră, sunt uşoare şi previzile, nu suntdiferenţe faţă de ce a fost până acum.

Adevărul: Subiectul al II-lea de la clasa a XII-a, filiera teoretică, este mai interesant, aţi spus. De ce?

Prof. Iulia Pop: Primul argument este că nu putem face literatură doar din traduceri, dar ele oferă oamenilor care nu cunosc limba, să cunoască o operă scrisă într-o limbă necunoscută. Pe de altă parte, traducerea înseamnă şi o trădare a textului literar.

Adevărul: Există nişte reguli în elaborarea textului...

Prof. Iulia Pop: Textul ar trebui să aibă o ipoteză de la care să pornească, ar trebui mai întâi enunţate argumentele şi pe urmă dezvoltate, să dea şi exemple acolo unde consideră că este necesar. La sfârşit, toate lucrurile pe care le-a scris trebui adunate într o concluzie. Încadrarea în pagină, respectarea limitei de rânduri sunt foarte importante.

Adevărul: La subiectul al III-lea a picat Arghezi...

Prof. Iulia Pop: Le era la îndemână pentru că Arghezi a fost studiat în clasa a XII-a şi aveau informaţiile proaspete în memorie. Unii elevi au gândit că Arghezi s-a dat şi anul trecut şi nu se va da şi anul acesta. S-au înşelat.

Adevărul: Trebuie să aibă în vedere câteva elemente. Este indicat să cunoască şi câteva versuri, nu-i aşa?

Prof. Iulia Pop: Este greu să ai o părere personală despre un text de-al lui Arghezi. Este bine să fie prezentată opinia unor critici. Nu cred că sunt suficiente două pagini pentru un astfel de eseu, dar acestea sunt cerinţele.

Adevărul: La profilul real a picat Eminescu sau Bacovia. Este mai uşor la acest profil?

Prof. Iulia Pop: Mult mai uşor. La subiectul al II-lea avem, de asemenea, de interpretat un text. Este o analiză a propriilor trăiri ale personajului dintr-o perspectivă obiectivă de data aceasta. Nu este greu de interpretat textul. Există un câmp semantic, legat de memorie şi trăirile afective.

La textul argumentativ puteau să vorbească despre relaţia bună cu părinţii sau din contră despre ruperea temporară a relaţiei cu părinţii în anii adolescenţei. Nu este un subiect complicat.

La subiectul al III-lea puteau să facă şi Luceafărul, Epigonii, unii elevi au preferat Bacovia sau Floare Albastră, pentru că este textul mai scurt şi nu presupune învăţarea atâtor versuri, că la Luceafărul este mult prea mult de scris.

De exemplu, la Luceafărul ar trebui să vorbească despre elementele de structură şi compoziţie, apoi despre întruparea Luceafărului. Puteau porni de la caracterizarea lui Maiorescu, care spunea că lui Eminescu îi plac antitezele puţin exagerate. Şi m-am referit doar la prima secvenţă poetică...

La poezia Plumb, era importantă încadrarea lui Bacovia în epocă, putem vorbi şi despre elementele de factură modernistă, dar şi despre cele de natură simbolistă. Apoi, se putea face cu uşurinţă analiză pe text.

Adevărul: Ce părere aveţi despre organizarea simulării şi pentru clasa a XI-a?

Prof. Iulia Pop: Vreau să felicit Ministerul pentru atmosfera extraordinară de la examen. Cei mici stăteau de vorbă cu cei mari în faţa liceului Sava, elevii de clasa a XI-a au luat această simulare în serios.

subiecte simulare romana 12 real
subiecte simulare romana 12 real
subiecte romana real cls 11 bac
subiecte romana real cls 11 bac
subiecte romana uman simulare bac 2015
subiecte romana uman simulare bac 2015

E a XI Romana Uman Ped 2015 Var Simulare

E a XII Romana Uman Ped 2015 Bar Simulare

E a XII Romana Real Tehn 2015 Bar Simulare

E a XI Romana Uman Ped 2015 Bar Simulare

E a XI Romana Real Tehn 2015 Bar Simulare

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite