ADMITERE PROFESIONALĂ 2014 Luni încep înscrierile la Profesională şi la probele din liceele bilingve şi vocaţionale
0Luni încep înscrierile pentru admiterea în învăţământul profesional din anul şcolar 2014-2015. De asemenea, tot luni, au loc înscrierile la probele de aptitudini şi de limbă străină pentru admiterea la liceele de profil.
Între 22-23 mai, secretariatele şcolilor unde au învăţat candidaţii au completat fişele de înscriere, iar în zilele de 26 şi 27 mai, luni şi marţi, va avea loc înscrierea propriu-zisă la liceele care au clase de profesională din toamnă.
Ce presupune înscrierea candidaţilor:
Etapa de înscriere presupune completarea de formulare atât la şcoala gimnazială, cât şi apoi la unitatea de învăţământ unde se organizează şcoala profesională vizată de candidaţi.
La unitatea de învăţământ gimnazial s-au completat doar informaţiile referitoare la datele personale ale candidatului (CNP, data naşterii, numele şi prenumele candidatului şi iniţiala tatălui) şi cele referitoare la şcoală de provenienţă (cod judeţ + cod şcoală de provenienţă, denumirea şcolii de provenienţă), după cum urmează:
- Codul numeric personal (câmp obligatoriu)
- Data naşterii (câmp obligatoriu)
- Numele (câmp obligatoriu) = numele candidatului
- Init. tată (câmp obligatoriu) = iniţala tatălui
- Prenumele (câmp obligatoriu) = prenumele candidatului
- Cod judeţ - cod şcoală provenienţă (câmp obligatoriu) - se observă că sunt două seturi de căsuţe. În primul set se introduce codul judeţului iar în al doilea set se introduce codul şcolii de provenienţă. (Exemplu: un elev din Vaslui, introduce la codul judeţului VS, pentru Bucuresti se va completa cu B, iar celălalt câmp se completează cu codul şcolii de provenienţă). Codul şcolii de provenienţă este acelaşi cu cel folosit pentru admiterea în învăţământul liceal.
- Şcoala de provenienţă (câmp obligatoriu) = denumirea şcolii de provenienţă.
La unitatea de învăţământ care organizează învăţământ profesional cu durata de 3 ani se completează informaţiile referitoare la: unitatea de învăţământ la care se înscrie candidatul, opţiunile candidatului (înregistrate în ordinea preferinţelor), rezultatele la probele de preselecţie (dacă e cazul), rezultatele la proba suplimentară de admitere (dacă e cazul), rezultatele la proba la limba maternă (dacă e cazul), media de admitere şi rezultatul admiterii, precum şi eventuale menţiuni, după cum urmează:
- Unitatea = unitatea învăţământ la care se înscrie candidatul
- Opţiuni pentru calificările profesionale din unitate - reprezintă lista opţiunilor alese de candidat din oferta şcolii respective, în ordinea preferinţelor.
- În fişa de înscriere candidaţii completează, cu asistenţa unităţii de învăţământ la care se face înscrierea, codurile calificărilor pentru care optează din oferta şcolii respective, începând cu calificarea pe care o preferă cel mai mult şi continuând cu următoarele, în ordinea preferinţelor.
- Ordinea opţiunilor de pe fişa este semnificativă, prima opţiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opţiuni.
- Codurile opţiunilor sunt formate din 3 cifre şi sunt unice pentru fiecare calificare la nivel naţional pentru toate şcolile, conform codificării din Anexa 2 şi se regăsesc, pentru fiecare şcoală, în broşura admiterii editată de inspectoratul şcolar, secţiunea pentru admiterea în învăţământul profesional.
Fisa de Inscriere Inv Profesional de 3 Ani
<strong>Înscrieri pentru probele de limbă modernă/maternă şi pentru aptitudini</strong></p> <p> Elevii care doresc să susţină probele de aptitudini, sau probele de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau de limbă modernă se înscriu direct la centrul unde se organizează proba respectivă, în baza anexei la fişa de înscriere eliberată de şcoala de provenienţă, în perioada 26 – 27 mai 2014. Desfăşurarea probelor va avea loc în perioada 28-30 mai 2014.</p> <p> Examenul de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă constă în două probe: cea scrisă pentru care se acordă 70 de puncte (din care 10 puncte din oficiu) şi proba orală, pentru care se acordă 30 de puncte .<br /> Timpul de lucru pentru redactarea lucrării scrise este de 60 de minute, iar nota minimă de admitere este 6 (şase). Pentru limba maternă, nota minimă este 5.</p> <p> Rezultatele se afişează în data de 2 iunie 2014 , ora 10.00.</p> <p> Contestaţii se admit numai pentru probele scrise şi se depun în aceeaşi zi la secretariatul centrului, între orele 14.00-16.00. Rezultatele finale, după contestaţii, se afişează în ziua de 3 iunie 2014, ora 14.00, în fiecare centru . </p> <p> În data de 4-5 iunie 2014, candidaţii îşi ridică anexele fişelor de înscriere de la centrele unde au susţinut proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă. Pe 10 iunie 2014, candidaţii, care au participat la aceste probe, depun anexele fişelor de înscriere la unităţile gimnaziale absolvite. Aceste anexe (completate, semnate, ştampilate), se vor ataşa fişei de înscriere.</p> <p> <strong>Excepţii de la regulă</strong></p> <p> Elevii care, anterior înscrierii la admiterea în liceu, au obţinut o diplomă DELF nivel A2 sau superior pot fi admişi la secţiile bilingve francofone, fără a mai susţine proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă. Pentru aceşti elevi, diploma DELF este echivalentă cu nota 10 la testul de limba franceză.<br />  </p> <hr /> <p>  </p>
Ce urmează după înscrierea candidaţilor
Între 29 - 30 mai are loc examenul de admitere în liceele care organizează preselecţie, rezultatele urmând să fie publicate pe 3 iunie.
Apoi urmează alte două etape ale admiterii: a doua destinată selecţiei candidaţilor prin examen de admitere în cazul în care sunt mai mulţi pe un loc, iar a treia etapă de admitere se organizează în cazul în care au rămas locuri libere după primele două etape.
De anul viitor, elevii care vor să înveţe o meserie se pot înscrie direct la şcoala profesională după Evaluarea Naţională, unde vor studia timp de trei ani de zile şi vor face practică în companii partenere, cu o bursă lunară de 200 de lei.
Pe parcursul celor 3 ani de studiu, elevii vor parcurge discipline ale învăţământului obligatoriu, cât şi module de pregătire practică pentru calificare profesională, se mai arată într-un comunicat al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care reuneşte organizaţii reprezentantive ale mediului de afaceri din România.
Certificat recunoscut şi în UE
La terminarea studiilor, tinerii primesc un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja atât în România, cât şi în orice altă ţară a Uniunii Europene.
De asemenea, în baza certificatului de absolvire a învăţământului obligatoriu, din clasa a XI-a , elevii îşi pot continua studiile în învăţământul liceal.
Tinerii cu calificare profesională pot obţine mai rapid un loc de muncă, iar, după finalizarea cursurilor, aceştia îşi pot continua studiile în cadrul unui liceu, însă pot decide să şi lucreze în acelaşi timp.
De asemenea, printr-un program naţional de susţinere a învăţământului profesional, tinerii pot beneficia de o bursă lunară în valoare de 200 lei pe parcursul studiilor.
Pe aceeaşi temă:
Peste 3.800 de locuri la liceele din Braşov
Este oficial: şcolile profesionale reapar la Slatina din toamnă
ADMITERE LICEU 2014 Părinţii şi elevii, atraşi tot de liceele teoretice
Admiterea la liceu ilustrează impasul în care se găseşte învăţământul românesc