A început Campania Adevărul te meditează pentru BAC 2016. Lecţia video la Limba Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof. Ecaterina Stanca şi prof Ruxandra Achim FOTO Eduard Enea
Prof. Ecaterina Stanca şi prof Ruxandra Achim FOTO Eduard Enea

Campania „Adevărul te meditează pentru Bac”, ediţia 2016,  a început luni cu lecţia de Limba şi literatura română. Prima meditaţie este oferită de profesoarele Ecaterina Stanca, de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“, şi Ruxandra Achim, de la Colegiul Naţional „I.L.Caragiale”.

Principalele declaraţii

În contextul în care pe 13 iunie este programată proba orală la limba şi literatura română din cadrul Bacalaureatui, profesoara Ecaterina Stanca, de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu” le-a oferit absolvenţilor de clasa a XII-a câteva direcţii pe care trebuie să le aibă în vedere în pregătirea  acestui examen.

Profesor Ecaterina Stanca: Pentru proba orală elevii vor avea de revizuit trăsăturile textelor, literar, nonliterar şi tipuri de texte: descriptiv, narativ, informativ, explicativ, argumentativ, epistolar, eventual şi memorialistic. 

O a doua problemă ar fi elementele situaţiei de comunicare şi funcţiile comunicării pe care ei trebuie să le aplice pe un text.

Elevii trebuie să fie atenţi la faptul că un text se poate încadra în mai multe tipuri. Adică poate să fie informativ, dar poate să fie şi un text literar. 

Profesor Ruxandra Achim: Cred că elevii trebuie să facă mai întâi dovada maturităţii la care au ajuns după 12 ani de studiu şi să abordeze cu multă seriozitate acest examen oral chiar dacă acesta are calificative la finalul parcurgerii acestei probe.

Nu recomandă o abordare superficială în ideea că nu i se acordă importantă unui examen oral.

Cum trebuie să se pregătească elevii în timpul rămas până la proba scrisă?

Profesor Ecaterina Stanca: Cred ca ar trebui să-şi planifice timpul şi să încerce să recapituleze

 şi să-şi planifice timpul astfel încât să treacă prin toată materia.

Profesor Ruxandra Achim: Absolut totul este important, însă elevii se pot axa pe un anumit subiect în măsura în care observă că îl stăpânesc mai puţin.

Diferenţe între proba de limba română profil real şi cea de profil uman

Ecaterina Stanca: La prima cerinţă este o diferenţă, pentru că celor de la profil uman li se cer sinonime neologice, în general,  care sunt cu un grad de dificultate mai mare.

Ruxandra Achim: Tot la subiectul I, la subpunctul 3, mai există o diferenţă. La subiectele profilului umanist există o preferinţă pentru ilustrarea sensului conotativ al cuvintelor, în timp ce la profilul real preferinţa se îndreaptă către construirea unor expresii pornind de la un anumit cuvânt.

     

lecitina

Ecaterina Stanca: O a doua deosebire ar fi subiectul tip II, care este de un grad de dificultate mai ridicat la uman.

De exemplu, la sesiunea specială a Bacalaureatului, cea dedicată olimpicilor, la subiectul de tip II, cei de la Real au avut rolul practicării unui sport în echipă, iar la uman promovarea în mediul on-line a literaturii contemporane, unde presupunea şi cunoştinţe de literatură contemporană.

Proiectul Campaniei „Adevărul te meditează pentru Bac 2016” este susţinut de Doppelherz.

Ce subiecte au rezolvat:

  Subiecte Romana Profil Umanist 2016 06 by Onno Phris

  Subiecte Romana Profil Real 2016 by Onno Phris

Campania Adevărul te meditează pentru BAC 2016

Adevărul.ro vine din nou în ajutorul absolvenţilor de clasa a XII-a care dau în această vară examenul de Bacalaureat, cu o serie de lecţii video susţinute de profesori de specialitate din Bucureşti.

În perioada 6-10 iunie, cadrele didactice rezolvă în direct, la Adevărul Live modele de subiecte de examen, dar explică şi ce ar trebui să aibă elevii în vedere în timpul examenului.

  

Marţi, 7 iunie, la ora 11.00, Corneliu Riegler, profesor la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Bucureşti, va oferi soluţiile unor subiecte de examen la proba de Istorie, iar la ora 12.15 profesorul George Trifan, de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti (ICHB), va susţine lecţia de Informatică.

Miercuri, 8  iunie, la ora 12.00, profesoara Monica Stan, de la  Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, va vorbi despre cum vor trebuie elevii să abordeze subiectele la proba de Matematică.

Joi, 9 iunie, la ora 10.00, profesorul Costel Barbălată, de la Liceul „Marin Preda” din Bucureşti, va preda lecţia de Geografie, iar la ora 12.00 îl avem invitat în platoul Adevărul Live pe consilierul în carieră Gabriel Chicioreanu care le va explica absolvenţilor de liceu cu ar trebui abordat acest examen şi cum ar putea recupera materia în puţinul timp rămas până la examen.

Vineri, 10 iunie, de la ora 11.00, profesoara Georgeta Onofrei, de la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” din Capitală, va oferi în direct meditaţii la Biologie, iar la ora 13.00 profesoara Mihaela Găvănescu, de la acelaşi liceu, va oferi câteva secrete despre cum ar trebui rezolvate subiectele de la materiile Socio-Umane.

Lecţiile video vor rămâne pe site-ul adevarul.ro, putând fi accesate oricând în secţiunea Educaţie

 

Platformă on-line de pregătire

De asemenea, elevii care se pregătesc în această perioadă pentru examenul de Bacalaureat pot găsi lecţii în format electronic pentru matematică, informatică, logică, biologie, fizică, chimie, istorie, limba română, economie, filozofie şi sociologie în cadrul platformei educaţionale meditatii.adevarul.ro , realizată de Adevărul şi SIVECO.

Lecţiile interactive sunt sunt structurate astfel încât elevii să reţină uşor şi eficient informaţiile, prin diagrame şi hărţi interactive, simulări, experimente, exerciţii, teste şi jocuri educaţionale. 

Calendarul Bacalaureatului

3 iunie 2016 - Încheierea cursurilor pentru clasele a XII-a/a XIII-a

13 - 15 iunie 2016 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română 

15 - 17 iunie 2016 -  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare

orală în limba maternă 

21 – 24 iunie 2016 - Evaluarea competenţelor digitale

27 iunie - 1 iulie 2016 - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţieinternaţională 

4 iulie 2016  - Limba şi literatura română – probă scrisă

5 iulie 2016 - Limba şi literatura maternă – probă scrisă

6 iulie 2016 - Proba obligatorie a profilului  – probă scrisă

8 iulie 2016 - Proba la alegere a profilului şi specializării  –probă scrisă

12 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00)

12 iulie 2016 - Depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00)

13 -15 iulie 2016 - Rezolvarea contestaţiilor

16 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor finale

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite