Şcoală profesională de tipografie pentru elevii cu deficienţe de auz şi vorbire, la o şcoală din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala Specială Gimnazială "Sf. Maria" din Bucureşti a deschis anul acesta o clasă profesională de tipografie pentru elevii cu deficienţe de auz şi vorbire.

Iniţiativă unei clase profesionale pentru elevii cu nevoie speciale a venit din partea cadrelor didactice de la Şcoala Gimnazială "Sf. Maria" din Capitală. Directorarea şcolii, Florica Stoica, a explicat pentru "Adevărul", cum s-a deschis această şcoală specială profesională pentru copiii surdo-muţi.

"În urmă cu trei ani am demarat un proiect, "Un sens dat vieţii" iniţiat de Fundaţia SENSE International Romania şi finanţat de Fundaţia Orange, în urma căruia în şcoala noastră s-a înfiinţat o minitipografie. În tot acest timp am căutat să facem ceva pentru elevii şcolii noastre astfel încât să-i ajutăm să se integreze în societate. Cu sprijinul celor două instituţii partenere, al Primăriei sectorului 6 şi al Inspectoratului Şcolar al Municipului Bucureşti, am reuşit să dezvoltăm în cadrul şcolii noastre un nou nivel de învăţământ- special profesional. Domeniul ales de noi este Tehnici poligrafice, iar la sfârşitul celor patru ani de studiu (clasele IX - XII) elevii noştri vor avea calificare de Tipăritor offset. Joi este prima zi în care elevii de la clasa a IX - a vor intra în atelierul de tipografie împreună cu părinţii lor, vor face cunoştinţă cu maistrul pentru tehnici poligrafice şi cu aparatele existente în atelierul nostru. Practica o vor face la Tipografia Best Print, care se află în imediata apropiere a şcolii. Pentru noi este ceva minunat, aşa ne-am gândit că îi putem ajuta pe aceşti minunaţi copii. M-am gândit că este o meserie uşoară şi frumoasă şi pe care ei o vor practica cu drag dar şi cu succes fiindcă sunt copii muncitori şi deosebiţi", a spus directoarea şcolii.

Iniţiative similare au mai fost făcute de organizaţia Sense International, care a mai deschis un centru de modelare a marţipanului la Iaşi şi o mini-seră la Galaţi, tot pentru dezvoltarea vocaţională a copiilor cu deficienţe de auz. În total, anual, 50 de astfel de tineri învaţă o meserie prin proiectele derulate de Sense International.  Directorul organizaţiei, Cristina Salomie, spune că ideile pentru aceste proiecte vin de la părinţii copiilor cu deficienţe. “Părinţii sunt îngrijoraţi de soarta copiilor lor după absolvirea şcolii. Ne dorim ca tinerii să înveţe o meserie şi să dobândească aptitudinile necesare pentru integrarea lor socială şi profesională, astfel încât să poată duce un trai independent”, a precizat  Cristina Salomie.

Înclinaţii spre arta vizuală

Specialiştii spun că, deşi opţiunile de carieră nu sunt la fel de multe, tinerii cu deficienţe de auz pot lucra foarte bine în domeniul IT, ca programatori, web designeri şi, în general, în orice meserie vizuală.

În plus, aceştia au o înclinaţie naturală spre artă vizuală, au talent la desen şi pictură, la lucru manual. Astfel de aptitudini le pot dezvolta la şcoală, spun profesorii lor, acolo unde au parte şi de ore de consiliere specială, care să-i pregătească să facă faţă societăţii.

„Pentru ei este dificil să comunice în exterior, de aceea în cadrul şcolii îi consiliem zilnic pentru creşterea stimei de sine şi acceptarea condiţiei lor“, a explicat psihopedagogul Roxana Berdei, care lucrează cu elevii de la şcoala specială din Capitală.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite